Το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο πραγματοποιεί απόψε την πρώτη «συνεδρίαση προσανατολισμού» – χωρίς ψηφοφορία – ενόψει της εισαγωγής γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού κατά της Covid-19. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καταθέσει δική της πρόταση, αλλά να παραπέμψει το θέμα απευθείας στους βουλευτές.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει προκριθεί στην Bundestag, θα υποβληθούν τρεις υπερκομματικές προτάσεις και κατόπιν οι βουλευτές θα ψηφίσουν χωρίς κομματική «γραμμή», κατά συνείδηση, καθώς το ζήτημα θεωρείται «υψηλής ευαισθησίας».

Μέχρι τώρα και έπειτα από δύο χρόνια επιμονής στην ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού, υποχρέωση, όχι εμβολιασμού, αλλά προσκόμισης πιστοποιητικού είτε εμβολιασμού είτε ίασης είτε αδυναμίας εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο υγειονομικό τομέα.

Έως τις 15 Μαρτίου όσοι εργάζονται υπό οποιαδήποτε ιδιότητα σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης ή μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα πρέπει να παρουσιάσουν το πιστοποιητικό στον εργοδότη τους, ο οποίος διαφορετικά οφείλει να αναστείλει την σύμβαση εργασίας τους.

Οι τρεις προτάσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Bundestag, η πρώτη πρόταση προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό με τρεις δόσεις όλων των πολιτών άνω των 18 ετών – η δ΄ δόση παραμένει σε οικειοθελή βάση. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, θα του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο και η υποχρέωση θα πρέπει να έχει ισχύ ενός ή δύο ετών. Η «γραμμή» αυτή υποστηρίζεται από τους περισσότερους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, με κάποιες διαφοροποιήσεις από τους Φιλελεύθερους (FDP), ενώ παρόμοια άποψη εκφράζει και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία ωστόσο επιμένει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη κατάρτισης σχεδίου νόμου.

Η δεύτερη πρόταση, η οποία περιγράφεται ως «μέση οδός» και υποστηρίζεται από βουλευτές του FDP, κάνει λόγο για υποχρεωτικό εμβολιασμό για τα άτομα άνω των 50 ετών, ενώ προβλέπει ότι οι πολίτες άνω των 18 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν μια επαγγελματική, εξατομικευμένη ενημερωτική συζήτηση με ιατρό.

Η τρίτη πρόταση, η οποία στηρίζεται μεταξύ άλλων από τους βουλευτές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), αλλά και τον Αντιπρόεδρο του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, απορρίπτει εντελώς την υποχρεωτικότητα και επιμένει στην ελεύθερη επιλογή του πολίτη να εμβολιαστεί ή όχι.

Το 16% είναι ανεμβολίαστο 

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD), αν και ως βουλευτής έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της γενικής υποχρέωσης όλων των ενηλίκων, έχει διευκρινίσει ότι ως αρμόδιος υπουργός δεν θεωρεί σωστό να λάβει επισήμως θέση. Μέχρι σήμερα, το 16% των ενηλίκων στη Γερμανία δεν έχει εμβολιαστεί. Με δύο δόσεις έχει εμβολιαστεί το 73,6%, ενώ την ενισχυτική δόση έχει λάβει το 51,3%.

Μιλώντας ως βουλευτής στην αποψινή συζήτηση, ο κ. Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και καθηγητής επιδημιολογίας, απέρριψε τη θεωρία ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι η εναλλακτική στον εμβολιασμό και ότι θα οδηγήσει στην ενδημική φάση. «Δυστυχώς δεν είναι έτσι», τόνισε και προειδοποίησε για τον κίνδυνο συνδυασμού παραλλαγών, όπως η «Δέλτα» με την «Όμικρον», με τη σοβαρότητα της πρώτης και τη μεταδοτικότητα της δεύτερης. «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ο απολύτως μοναδικός τρόπος για να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να δράσουμε τώρα!», δήλωσε και ανέφερε ότι και η πρόταση για αναμονή είναι «ιατρικώς άκυρη», καθώς η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού απαιτεί 5-6 μήνες και κινδυνεύουμε «το πρόβλημα να επιστρέψει σε πλήρη ισχύ».

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα περί παραβίασης των ατομικών ελευθεριών, ο Καρλ Λάουτερμπαχ υπογράμμισε ότι, αντιθέτως, «μόνο με τον τριπλό εμβολιασμό θα επιστρέψουμε στην κανονική ζωή και θα ανακτήσουμε την ελευθερία μας».

Οι τελικές προτάσεις των βουλευτών αναμένεται να είναι έτοιμες έως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά η σχετική απόφαση δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τις αρχές του καλοκαιριού.

Διαφορετικές θέσεις 

Κατά την αποψινή συνεδρίαση, την οποία παρακολούθησε και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αλλά χωρίς να λάβει τον λόγο, ακούστηκαν όλες οι διαφορετικές αποχρώσεις των απόψεων των βουλευτών.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP) τόνισε ότι «δεν ισχύει η λογική της εξουσίας, αλλά η λογική της ελευθερίας του λόγου» και, αναφερόμενος σε νομικά ζητήματα που αφορούν την υποχρέωση εμβολιασμού, προειδοποίησε ότι «το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει δώσει στους πολιτικούς λευκή επιταγή». Ως βουλευτής πάντως, όπως διευκρίνισε, παραδέχεται ότι δεν εμπιστεύεται ακόμη τον εαυτό του προκειμένου να ζυγίσει σωστά τα πράγματα, αλλά εκφράστηκε υπέρ της εξέτασης των ηπιότερων μέσων και της στάθμισης του τι θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα.

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της AfD ‘Αλις Βάιντελ έκανε λόγο για «απολυταρχικό αμόκ» και «επίθεση εναντίον των ατομικών ελευθεριών» και ζήτησε από την κυβέρνηση «να ακούει περισσότερο τον κόσμο και λιγότερο τους λομπίστες των φαρμακευτικών εταιριών». Η κυρία Βάιντελ δεν έχει εμβολιαστεί και πριν από λίγο καιρό νόσησε από Covid-19.

Ο Αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, αν και, όπως τόνισε έχει εμβολιαστεί και νοσήσει και είναι βέβαιος ότι ο εμβολιασμός τον προστάτευσε από τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου και το θάνατο, απορρίπτει την υποχρέωση εμβολιασμού, καθώς, όπως τόνισε, «όλοι γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τίποτα». Υπάρχουν «καλοί λόγοι για τον εμβολιασμό, αλλά το να ισχυρίζεται κανείς ότι τον απορρίπτουν μόνο η Δεξιά και οι συνωμοσιολόγοι, είναι απλώς λάθος», κατέληξε ο κ. Κουμπίκι και ζήτησε «να μη γίνουν ο εμβολιασμός ηθική υποχρέωση αλληλεγγύης και οι ανεμβολίαστοι το μίασμα της κοινωνίας».

Ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι επισήμανε ότι στο Κοινοβούλιο, εκτός από ένα κόμμα (ενν. την AfD), όλοι συμφωνούν ότι ο εμβολιασμός είναι η έξοδος από την πανδημία, αλλά ζήτησε εμφατικά «εξηγήσεις, εξηγήσεις, εξηγήσεις». Ο εξαναγκασμός ή η σωματική βία είναι «τόσο προφανώς αντίθετα  προς το Σύνταγμα ώστε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος δεν θα τα υπέγραφε ποτέ», εκτίμησε ο κ. Γκίζι.

Νωρίτερα απόψε έγινε γνωστό ότι θετική στον κορονοϊό είναι η πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία δεν έχει εμβολιαστεί και τάσσεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η κυρία Βάγκενκνεχτ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η ίδια φοβόταν ενδεχόμενη μόλυνση από τον κορονοϊό, αλλά δεν εμπιστευόταν τα διαθέσιμα εμβόλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ