Η ολοκλήρωση και παράδοση της πολυαναμενόμενης έρευνας της Σου Γκρέι, η αντίδραση των Συντηρητικών βουλευτών του μετά τη δημοσίευση της, οι έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης -που ακόμα μια φορά αντιμετωπίζει- για παραίτηση από την πρωθυπουργία: Η αντίστροφη μέτρηση για τις εξελίξεις σχετικά με τον Μπόρις Τζόνσον έχει ξεκινήσει.

Όμως το ανεξάρτητο πόρισμα της Σου Γκρέι, αν και αναμένεται σήμερα, δεν έχει παραδοθεί ακόμα στην Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία θα πρέπει με την σειρά της να το δημοσιεύσει άμεσα. Το σίγουρο είναι πως με ή χωρίς το πόρισμα, η ημέρα για τον Τζόνσον δε ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς. Η ώρα του πρωθυπουργού ήταν ακριβώς όπως αναμενόταν: χαοτική.

Ένταση στο βρετανικό κοινοβούλιο

Αν και κανείς δεν είχε στα χέρια του ευρήματα της έρευνας, ώστε να κάνει ευθείες ερωτήσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ, για ακόμα μια φορά ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί, καθώς «είπε ψέματα στο κοινοβούλιο» και «επειδή γνωρίζει και ο ίδιος πως η χώρα δεν μπορεί πια να τον εμπιστευτεί», ενώ ρώτησε έντονα τον Τζόνσον αν θα δημοσιεύσει όλη την έρευνα της Σου Γκρέι. Ο Μπόρις Τζόνσον παρόλα αυτά και καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης προσπαθούσε να υπενθυμίσει τις ενέργειες της κυβέρνησης στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, αλλά και το Brexit, σε μία προσπάθεια αλλαγής της συζήτησης από τα «σκανδαλώδη πάρτι».

Η έρευνα και οι κινήσεις των Συντηρητικών βουλευτών

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι η έρευνα της Σου Γκρέι θα περιέχει, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες των 17 κυβερνητικών πάρτι εν μέσω λοκντάουν και μηνύματα των εμπλεκομένων στο Whatsapp. Μάλιστα, η ύπαρξη των παραπάνω αποδεικτικών στοιχείων ήταν εκείνη που «ανάγκασε» χθες και τη Μητροπολιτική αστυνομία να επέμβει και να ξεκινήσει τη δική της έρευνα.

Μπόρις ΤζόνσονΣυναντήσεις Τζόνσον με πάνω από 12 αμφιταλαντευόμενους βουλευτές του

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Μπόρις Τζόνσον γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός μετά από 15 χρόνια που ερευνάται από την αστυνομία, μετά τον Τόνι Μπλερ και την υπόθεση «cash for honours» το 2007, στον οποίο όμως τελικά δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Παράλληλα, και εν μέσω αυτού του πανικού, τελειώνει και ο χρόνος για πολλούς Συντηρητικούς βουλευτές. Δεκάδες από αυτούς έχουν ξεκαθαρίσει ότι περιμένουν τη δημοσίευση της επίσημης έρευνας, ώστε να αποφασίσουν αν τελικά θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπόρις Τζόνσον ή αν τελικά θα υπογράψουν πρόταση δυσπιστίας.

Υπενθυμίζεται ότι χρειάζονται συνολικά 54 υπογραφές ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής της πρωθυπουργίας, ενώ οκτώ Συντηρητικοί έχουν ήδη καταθέσει. Χθες, σε μία προσπάθεια πάντως ο Τζόνσον να γυρίσει την πλάστιγγα υπέρ του, είχε με πάνω από 12 αμφιταλαντευόμενους βουλευτές του κατ’ ιδίαν συναντήσεις, καθώς απειλούν ότι θα καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας.

Λιζ ΤραςΛιζ Τρας: «Η κουλτούρα εντός της Ντάουνινγκ Στριτ πρέπει να αλλάξει»

Σήμερα το πρωί πάντως, σε συνέντευξή της στο BBC η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας -μία από τις θερμότερες υποστηρίκτριες του Τζόνσον- αν και στάθηκε ανοιχτά 100% υπέρ του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι «η κουλτούρα εντός της Ντάουνινγκ Στριτ πρέπει να αλλάξει». Μένει να δούμε την αντίδρασή του Βρετανού πρωθυπουργού στα ευρήματα της έρευνας και αν τελικά θα αναλάβει την ευθύνη ή θα τη ρίξει στους συνεργάτες του.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο