Ο ηγέτης των βρετανών Εργατικών, βλέποντας το βαρύ πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση και τις δημοσκοπήσεις να τον ευνοούν, επανέλαβε χθες το αίτημά του για παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για τα «κορωνοπάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ο πρωθυπουργός παρενέβη τον νόμο και, στη συνέχεια, είπε ψέματα», είπε ο Κιρ Στάρμερ.

Ανάλογο αίτημα έχουν διατυπώσει και οι Φιλελεύθεροι, ενώ πληθαίνουν καθημερινά και οι βουλευτές των Συντηρητικών οι οποίοι καταθέτουν στην αρμόδια επιτροπή επιστολή με αίτημα την πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον. Παρά το γεγονός ότι επισήμως μέχρι χθες το βράδυ ήταν 5 (έναντι 54 που απαιτείται για να εκκινηθεί η διαδικασία), πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι υπάρχουν δεκάδες έτοιμοι να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση στην περίπτωση που η επίσημη έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ηγέτης του κόμματος είναι όντως ένοχος για τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί.

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι ακόμη και οι υποστηρικτές του τον καλούν να αναλάβει άμεσα δράση για να αντιστρέψει το κλίμα, έτσι ώστε οι εξελίξεις να μην αποβούν μοιραίες για τους Τόρις και την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Ολιβερ Ντάουντεν, μιλώντας στο Sky News, αν και απέρριψε το αίτημα παραίτησης του πρωθυπουργού, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ζήτημα με τον «πολιτισμό» των στελεχών της Ντάουνινγκ Στριτ και τον κάλεσε να το αντιμετωπίσει άμεσα.

Σε αυτό το φόντο, πληροφορίες αρκετών βρετανικών ΜΜΕ, όπως οι εφημερίδες «Sunday Times» και «Sunday Express», αναφέρουν ότι ο Τζόνσον ετοιμάζει την αντεπίθεσή του. Κι αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα εκδηλωθεί σε δύο κυρίως μέτωπα: Αφενός, με μία «σκούπα» στις τάξεις των συνεργατών του, έτσι ώστε να στείλει το μήνυμα πως είναι αποφασισμένος να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα. Αφετέρου, στο επίπεδο της Covid, με άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων (υποχρεωτική χρήση μάσκας κ.λπ.) – με πιθανή ημερομηνία την 26η Ιανουαρίου – και αποκλεισμό των σεναρίων και προτάσεων για επιβολή νέων – με προφανή στόχο να ανακόψει την κατρακύλα των ποσοστών του.

«Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζει μια μαζική επιχείρηση εκκαθάρισης στην πρωθυπουργική έδρα, καθώς και μια σειρά λαϊκίστικων μέτρων προκειμένου να διασώσει την κλονιζόμενη πρωθυπουργία του», έγραψαν, για του λόγου το αληθές, οι κυριακάτικοι «Times». Πρόσθεσαν δε ότι ο ίδιος εμφανίζεται να είναι κυριολεκτικά έξω φρενών με τους στενούς συνεργάτες του, επειδή επέτρεψαν να συμβούν όλα αυτά και να δουν το φως της δημοσιότητας, κατηγορώντας τους ουσιαστικά ότι τον άφησαν ακάλυπτο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ανάμεσα στα μέτρα που σχεδιάζει ο Τζόνσον για να αντιστρέψει το δυσμενές πολιτικό κλίμα είναι και τα εξής: Διάθεση επιπλέον κονδυλίων για την εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες περίπου 1,5 εκατομμυρίου Βρετανών που είναι εκτός της αγοράς εργασίας. Εκχώρηση στον στρατό αυξημένων αρμοδιοτήτων για την αντιμετώπιση του κύματος των μεταναστών στη Μάγχη. Πάγωμα των εισφορών για το BBC επί διετία, για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Και βεβαίως, κάλυψη πολλών κενών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έστω και με προσωρινά μέτρα.

Θα μπορέσουν, άραγε, όλα αυτά να τον σώσουν, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης που (αναμφίβολα) διαθέτει παραμένει ισχυρό και αποτελεσματικό; Η αλήθεια είναι πως ολοένα λιγότεροι πιστεύουν ότι αυτή τη φορά ο Τζόνσον θα τη «βγάλει καθαρή». Μάλιστα, η προσβολή προς τη βασίλισσα, με τα δύο «κορωνοπάρτι» την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, εκτιμάται πως έπληξαν καίρια και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του σε ένα σημαντικό τμήμα συντηρητικών ψηφοφόρων.

Ετσι, αρκετοί υποστηρίζουν ότι «έρχεται η ώρα του Κιρ Στάρμερ και των Εργατικών», καλώντας τους να ετοιμάσουν τις… βαλίτσες τους για μετακόμιση στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 – αφήνοντας όμως έξω από αυτές το «κακό παρελθόν» της περιόδου του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε αποδιοπομπαίο τράγο.