Η ομάδα της Σκότλαντ Γιαρντ που μελετά την υπόθεση της Μαντλίν Μακ Καν στη Βρετανία αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού κοριτσιού ως «έρευνα επί αγνοουμένου προσώπου», παρά την επιμονή των γερμανικών ανακριτικών αρχών ότι η Μαντλίν είναι νεκρή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, μεταξύ άλλων θεωριών, η επιχείρηση Grange -όπως έχει ονομάσει η Σκότλαντ Γιαρντ την έρευνα για τη μικρή Μαντλίν- συνεχίζεται με την πιθανότητα ότι το κορίτσι είναι ακόμη ζωντανό.

Μάλιστα, η χρηματοδότηση της επιχείρησης παραμένει μέχρι και σήμερα σε «ενεργή φάση», καθώς ήδη έχουν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών 350.000 στερλίνες από έναν ειδικό λογαριασμό, με σκοπό να εξαντληθούν έως το 2022 όλα τα περιθώρια των ερευνών για την ανεύρεση της Μαντλίν.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι γερμανικές αρχές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο καταδικασμένος 43χρονος παιδόφιλος, Κριστιάν Μπρoύκνερ, απήγαγε και σκότωσε την Μάντι.

Ο Γερμανός ανακριτής Χανς Κρίστιαν Βόλτερς, επικεφαλής των ερευνών για τη Μαντλίν στη χώρα του, ήταν εκείνος που κατονόμασε πρώτος τον Ιούνιο του 2020 τον Μπρoύκνερ ως τον ένοχο για τη δολοφονία της Μαντλίν, τονίζοντας ότι η Αστυνομία είχε αρκετά αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να του απαγγείλει κατηγορίες.

Ωστόσο πηγή της βρετανικής Μητροπολιτικής Αστυνομίας ανέφερε στη Daily Mail ότι «η επιχείρηση Grange παραμένει ανοικτή και αντιμετωπίζει την υπόθεση ως έρευνα επί αγνοουμένου προσώπου».

«Ξεκάθαρα, η Μητροπολιτική Αστυνομία σκέφτεται πιο ανοιχτόμυαλα έναντι των γερμανικών αρχών στην παρούσα φάση. Οι γονείς της Μαντλίν έλεγαν πάντοτε ότι εάν τους παρουσιαστούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η κόρη τους έχει πεθάνει, τότε θα το αποδεχτούν. Αλλά το γεγονός ότι η Επιχείρηση Grange είναι ακόμη ενεργή και χρηματοδοτείται, καταδεικνύει ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία εκτιμά πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά και αρκετή έρευνα που πρέπει να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας.

 Το χρονικό της εξαφάνισης

Το 2006 στο θέρετρο της Πράια Ντα Λουζ, η 3χρονη τότε Mαντλίν Μακ Καν εξαφανίστηκε από ένα διαμέρισμα όπου έμενε με την οικογένειά της. Οι γονείς της έτρωγαν έξω με φίλους σε ένα κοντινό εστιατόριο και έλεγχαν περιοδικά τη Μαντλίν και τα δύο αδέρφια της καθώς κοιμόντουσαν.

Γύρω στις 9 το βράδυ, ο Τζέρι Μακ Καν πήγε να ελέγξει τα παιδιά και τα βρήκε να κοιμούνται. Στις 9.30 μ.μ., ένας οικογενειακός φίλος πήγε στο διαμέρισμα και δεν άκουσε θόρυβο, αλλά δεν έλεγξε αρκετά μέσα στο δωμάτιο για να δει αν η Μαντλίν ήταν εκεί.

Στις 10 το βράδυ, η Κέιτ ΜακΚαν πήγε να ελέγξει τα παιδιά και διαπίστωσε ότι η Μάντι έλειπε. Η εξαφάνιση αναφέρθηκε αμέσως και μια ομάδα έρευνας ξεκίνησε το ίδιο απόγευμα να αναζητάει τη μικρή. Για αρκετό καιρό θεωρήθηκαν ύποπτοι οι ίδιοι οι γονείς.