Χριστουγεννιάτικο χοιρινό ζαμπόν

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Εύκολο, νόστιμο, γιορτινό!

Προετοιμασία 30΄, Ψήσιμο 1 ώρα

 

ΥΛΙΚΑ (για 10 μερίδες) 

1 χοιρινό κομμάτι καπνιστό ζαμπόν με δέρμα (4 κιλά)

2 κ.σ. πετιμέζι

1 κ.σ. βούτυρο

Χυμός από 3 πορτοκάλια

1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα

Χυμός από 1 λεμόνι

200 ml κόκκινο ξηρό κρασί

2 κλωναράκια  φρέσκο θυμάρι

1 σκελίδα σκόρδου σπασμένη

1 ακέρωτο πορτοκάλι σε φέτες με τη φλούδα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χαράζουμε την πλευρά με το δέρμα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους 2×2 εκ. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το πετιμέζι, το βούτυρο, τον χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού και ζεσταίνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε καλά το ζαμπόν. Με το μείγμα αυτό αλείφουμε το ζαμπόν και το βάζουμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε το κρασί, το θυμάρι, το σκόρδο και τις φέτες πορτοκαλιού. Ψήνουμε για 1 ώρα. Σερβίρουμε το ζαμπόν χλιαρό ή κρύο σε θερμοκρασία δωματίου.

Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πετιμέζι με 4 κ.σ. μέλι. Μπορούμε επίσης να αφαιρέσουμε πιο εύκολα το δέρμα του χοιρινού βάζοντας σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 10 λεπτά και στη συνέχεια να χαράξουμε το λίπος του ζαμπόν σε ρόμβους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
Helios Kiosk