Για τον Ματίας Μάουρερ τα Χριστούγεννα αυτά θα μείνουν αξέχαστα. Ο γερμανός αστροναύτης από την περιοχή του Ζάαρ στη νοτιοδυτική Γερμανία θα τα περάσει σε ύψος 400 χιλιομέτρων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS. «Τα Χριστούγεννα στο διάστημα θα είναι φυσικά ιδιαίτερα», λέει ο Ματίας Μάουρερ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa: «Θα βλέπω όλα τα μέρη του κόσμου από ψηλά και θα γιορτάσω σκεπτόμενος το σύνολο της ανθρωπότητας στη γη. Είναι μια πολύ ωραία σκέψη».

Ο εορτασμός την παραμονή των Χριστουγέννων, όπως συνηθίζεται στη Γερμανία, θα είναι σύντομος: «Θα εργαζόμαστε και θα πρέπει να αναβάλουμε τη μεγάλη γιορτή για την επόμενη μέρα», δηλώνει ο 51χρονος αστροναύτης. Ο λόγος είναι ότι δύο μέρες πριν αναμένεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το διαστημόπλοιο ανεφοδιασμού της Space-X, το οποίο μεταφέρει μεταξύ άλλων ευρωπαϊκά πειράματα και βιολογικά δείγματα, των οποίων η επεξεργασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

«Θα μου λείψει το κοινό τραπέζι με την οικογένεια και τους φίλους»

Μάουρερ, αστροναύτης, Γερμανία, ISS, NASA, Μετά από αναβολές οι αστροναύτες απογειώθηκαν στις 11 Νοεμβρίου

Το διαστημόπλοιο ανεφοδιασμού της Space-Χ θα μεταφέρει στον ISS και «μερικές εκπλήξεις από τους δικούς μας», λέει ο Ματίας Μάουρερ: «Εύχομαι να υπάρχει σε αυτές και ένα δωράκι για μένα». Με ανυπομονησία οι αστροναύτες περιμένουν και το χριστουγεννιάτικο γεύμα. Εννοείται όμως ότι «δεν θα είναι τόσο νόστιμο όσο το παραδοσιακό γιορτινό γεύμα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου», λέει μισοσοβαρά μισοαστεία ο γερμανός αστροναύτης.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Ματίας Μάουρερ θα ξεπακετάρει ένα μικρό, ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο και θα τηλεφωνηθεί με τους δικούς του: «Θα μου λείψει περισσότερο το κοινό τραπέζι με την οικογένεια και τους φίλους, οι λιχουδιές και οι παλιές ιστορίες, που λέμε κάθε χρόνο. Θα μου λείψει επίσης η βόλτα που κάνουμε μετά το φαγητό στο δάσος καθώς και ο προσωπικός χρόνος».

Ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA βρίσκεται από τις 11 Νοεμβρίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS μαζί με τρεις άλλους συναδέλφους από την αμερικανική NASA. O Mάουρερ είναι ο δωδέκατος Γερμανός στο διάστημα και ο τέταρτος στον ISS. Θα παραμείνει συνολικά για ένα εξάμηνο στον διαστημικό σταθμό για την πραγματοποίηση πειραμάτων, αλλά και ίσως ένα περίπατο στο διάστημα.

«Όταν βλέπεις τη γη από ψηλά, συνειδητοποιείς πόσο μικρή είναι».

NASA, ISS, γηH γη από τον διαστημικό σταθμό ISS

Μέχρι στιγμής δεν έχει νοσταλγήσει το σπίτι του, λέει ο Ματίας Μάουρερ: «Εδώ στον ISS υπάρχουν τόσα που μπορεί να ανακαλύψεις και τόσα να κάνεις που δεν υπάρχει χρόνος για να σκεφτείς όσα ενδεχομένως σου λείπουν. Στο ερώτημα τι τον εντυπωσιάζει περισσότερο απαντά: «Η ματιά στη γη και η εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο οποίος μοιάζει να λέει, αυτό είναι το νέο σου περιβάλλον, εδώ είναι η νέα σου πατρίδα».

Ο γερμανός αστροναύτης αποτιμά θετικά την αλλαγή προοπτικής: «Όταν βρίσκεσαι στη γη έχεις την εντύπωση πως είναι αχανής. Όταν όμως βλέπεις τον πλανήτη μας από ψηλά συνειδητοποιείς πόσο μικρός είναι. Γύρω μας υπάρχει τόσος χώρος, τον οποίο δεν κατανοούμε και δεν έχουμε διερευνήσει. Νομίζω ότι ακόμα δεν έχουμε συλλάβει τις απεριόριστες δυνατότητες που μας δίνει το διάστημα».

Ο χρόνος περνά απίστευτα γρήγορα, τονίζει ο γερμανός αστροναύτης, για να προσθέσει: «Έχουμε τόσο πολλά που πρέπει να γίνουν στον ISS και αυτό είναι οπωσδήποτε θετικό. Όλη τη μέρα κάνουμε πειράματα και έργα συντήρησης. Και το βράδυ πέφτεις εξαντλημένος στο κρεβάτι ή πιο σωστά αιωρείσαι στον υπνόσακό σου».

Μπίργκιτ Ράιχερτ/Βόλφγκανγκ Γιούνγκ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος