Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc ξεκίνησαν μελέτες για να παρασκευάσουν εκδοχή του εμβολίου τους για την Covid-19 η οποία θα στοχεύει την παραλλαγή Ομικρον, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Financial Times.

Μελέτη για την Ομικρον

Στο μεταξύ, οι αρχικές ελπίδες ότι η Ομικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο δείχνουν να διαψεύδονται από προκαταρκτική μελέτη στη Βρετανία, η οποία εκτιμά ότι ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου παραμένει στα ίδια επίπεδα με την παραλλαγή Δέλτα.

Επιπλέον, η Ομικρον υπολογίζεται ότι πενταπλασιάζει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης με τα κρούσματα να αυξάνονται εκθετικά στη Βρετανία και να διπλασιάζονται κάθε μόλις δύο ημέρες.

Ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο, με επικεφαλής των γνωστό λοιμωξιολόγο καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον, συνέκριναν 15.000 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα Ομικρον με περισσότερα από 200.000 κρούσματα άλλων στελεχών.

Μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοβαρότητα της Ομικρον είναι μειωμένη σε σχέση με τη Δέλτα, όπως εκτιμάται είτε από την αναλογία των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί και αναφέρουν συμπτώματα, είτε από την αναλογία των κρουσμάτων που προσέρχονται σε νοσοκομείο μετά τη λοίμωξη» γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο.