Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης Ομικρον. Ο καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων Δημ. Μπόγδανος μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Λάρισας έκανε λόγο για 10.000 κρούσματα σε σύντομο διάστημα διευκρινίζοντας μάλιστα πως η διασπορά τη μετάλλαξης στην παρούσα φάση είναι πολύ  μεγαλύτερη από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Είναι σημαντικό  να μπορέσουμε να καταφέρουμε να αναχαιτήσουμε την εξάπλωση για διάστημα 2-8 εβδομάδων για να μπορέσει να ανασάνει το σύστημα υγείας» τόνισε ο κ. Μπόγδανος εκτιμώντας πως ο απόλυτος αριθμός των νοσηλειών θα είναι μεγαλύτερος του τωρινού αριθμού.

Πάντως ο καθηγητής δήλωσε ξεκάθαρα πως «σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε χαλαροί και πως απαιτείται αυστηροποίηση των μέτρων».

Χαρακτήρισε μάλιστα αναποτελεσματικό το μέτρο των σελφ τεστ ως ασπίδα για τη μετάδοση της νόσου αλλά και ως εργαλείο καταγραφής των επιδημιολογικής εικόνας δεδομένου ότι “η ευαισθησία τους στη μετάλλαξη Ο είναι πολύ μικρή”.