Πλουμιστό χριστόψωμο Σμύρνης

Food styling Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Εξαιρετικό ψωμί για τις γιορτές που πλησιάζουν. Γλυκίζει και θα ήταν ιδανικό για το τέλος του φαγητού με πλατό άσπρων, ξινούτσικων τυριών ή, αν προτιμάμε, μιας γλυκιάς γραβιέρας.

Προετοιμασία 50′ Αναμονή 1 ώρα και 5′ Ψήσιμο 55′

ΥΛΙΚΑ (για 1 μεγάλο καρβέλι)

480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

120 γρ. αλεύρι για τσουρέκια

18 γρ. μαγιά φρέσκια

42 γρ. βούτυρο γάλακτος

60 γρ. ζάχαρη

10 γρ. αλάτι

12 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες

2 γρ. μαχλέπι

2 γρ. γλυκάνισο

330 γρ. νερό

50 γρ. χαρουπόμελο ή μέλι ή πετιμέζι (βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ)

Για τη γέμιση

200 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

10 ξερά σύκα σε μικρά κομμάτια

150 γρ. σταφίδες ξανθές

150 γρ. σταφίδες μαύρες

1 (γεμάτη) κουτ. σούπας μέλι

Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα

Λίγο μαυροσούσαμο για πασπάλισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αλεύρια και τρίβουμε μέσα τη μαγιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το γάλα, τα μυρωδικά (μαχλέπι και γλυκάνισο) και σιγά-σιγά το νερό ζυμώνοντας παράλληλα. Αν ζυμώσουμε στο χέρι θα χρειαστούμε 16 – 18 λεπτά, ενώ αν χρησιμοποιήσουμε το μίξερ θα χρειαστούμε 8 – 10 λεπτά. Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, την αφήνουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε από τη ζύμη 240 γρ. για τον σταυρό. Την υπόλοιπη την πλάθουμε σε σχήμα φραντζόλας και την ανοίγουμε με τον πλάστη. Βάζουμε τα υλικά της γέμισης στη μακριά πλευρά της ζύμης και ρίχνουμε από πάνω το μέλι. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και φτιάχνουμε την κουλούρα. Χωρίζουμε τη ζύμη των 240 γρ. στα δύο και πλάθουμε δύο φιτίλια που θα σχηματίσουν τον σταυρό. Ψεκάζουμε την επιφάνεια του ψωμιού με νερό και κολλάμε τα φιτίλια στο σχήμα του σταυρού. Στο κέντρο του βάζουμε πιέζοντάς το το καρύδι και από έναν χουρμά στις άκρες του σταυρού. Στην ορθή γωνία που δημιουργούν τα φιτίλια βάζουμε από ένα δαμάσκηνο. Αλείφουμε την επιφάνεια με χαρουπόμελο και σκορπίζουμε τα σουσάμια (άσπρο και μαύρο). Αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για 45 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε το ψωμί για 55 λεπτά. Τα τελευταία 20 λεπτά το σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα για να μην «αρπάξει» το χαρουπόμελο και πάρει σκούρο χρώμα το ψωμί. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το ραντίζουμε με λίγο νερό και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
Helios Kiosk