Ο αρχικός εμβολιασμός κατά της Covid-19 προσφέρει μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Όμικρον σε εργαστηριακές συνθήκες, ωστόσο η αναμνηστική δόση δείχνει να αποκαθιστά τα επίπεδα προστασίας, δείχνει μελέτη του Χάρβαρντ, του MIT και του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης.

Η έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, εξέτασε το αίμα ανθρώπων που είχαν λάβει εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με το Johnson & Johnson, δεν εξετάστηκε επειδή δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Τα εμβόλια ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Όμικρον, λέει ο ΠΟΥ

Τα δείγματα αίματος εκτέθηκαν σε ψευδοϊό σχεδιασμένο να μοιάζει με την παραλλαγή Όμικρον.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν «χαμηλή έως απούσα» εξουδετέρωση της Όμικρον σε όλους τους εθελοντές που δεν είχαν λάβει αναμνηστική δόση.

Ωστόσο το αίμα των συμμετεχόντων που είχαν λάβει και την ενισχυτική δόση έδειξε «ισχυρή εξουδετέρωση» της νέας παραλλαγής που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά μάλιστα ότι η Όμικρον είναι περίπου δύο φορές από την παραλλαγή Δέλτα.

Τι δείχνουν άλλες μελέτες

Τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με άλλες πρόσφατες μελέτες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφεραν την Δευτέρα ότι ο αρχικός εμβολιασμός δεν δείχνει να προσφέρει επαρκή προστασίας.

Άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε την ίδια ημέρα από ερευνητές στο Ισραήλ έδειχνε ότι ακόμα και τα αντισώματα που προσφέρει η αναμνηστική δόση εμβολίου mRNA εξουδετερώνουν την Όμικρον τέσσερις φορές λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι τη Δέλτα.

Σε μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, στους συμμετέχοντες που είχαν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου της Pfizer, η αντισωματική απόκριση εναντίον της Όμικρον ήταν έως και 37 φορές μικρότερη σε σχέση με την αντίδραση εναντίον της Δέλτα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Pfizer/BioNtech ανέφεραν ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα, η προστασία που προσφέρουν οι πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρουσιάζει σημαντική πτώση έναντι της Όμικρον,

Ωστόσο η αναμνηστική δόση ανεβάζει τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 25 φορές και εξουδετερώνει αποτελεσματικά τη νέα παραλλαγή του κοροναϊού, ανέφεραν οι δύο εταιρείες.