Η αναμνηστική δόση του εμβολίου της Janssen (θυγατρικής της Johnson & Johnson) για την Covid-19 μπορεί να χορηγείται τουλάχιστον δύο μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό σε άτομα 18 ετών και άνω, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ακόμα, το εμβόλιο της Janssen μπορεί να χορηγείται ως αναμνηστική δόση σε άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου mRNA, είτε της Pfizer είτε της Moderna.

Η Επιτροπή Ιατρικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης του ΕΜΑ εξέδωσε τη σύσταση βασιζόμενη σε δεδομένα που δείχνουν ότι η δεύτερη δόση ανεβάζει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του κοροναϊού.

Ο κίνδυνος θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία (TTS) ή άλλες πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες έπειτα από αναμνηστική δόση δεν είναι γνωστός και παρακολουθείται προσεκτικά, ανέφερε ο ΕΜΑ.

Σε εθνικό επίπεδο, οι φορείς δημόσιας υγείας μπορούν να εκδίδουν επίσημες συστάσεις για τη χρήση αναμνηστικών δόσεων, είτε έπειτα από μία δόση εμβολίου της Janssen είτε έπειτα από δύο δόσεις των εμβολίων mRNA, λαμβάνοντας υπόψη την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, την αναδυόμενη αποτελεσματικότητα και τα περιορισμένα δεδομένα ασφάλειας για την αναμνηστική δόση.