Ακόμα και τρεις δόσεις του εμβολίου Covid-19 της Pfizer ενδέχεται να μην προστατεύουν από την Όμικρον στον ίδιο βαθμό που προστατεύουν από τη Δέλτα, δείχνουν δύο μικρές, αδημοσίευτες μελέτες.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν να έρχονται σε διαφωνία με προκαταρκτικά ευρήματα των Pfizer/BioNtech, τα οποία έδειξαν ότι οι τρεις δόσεις εμβολίου προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι της νέας παραλλαγής που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Σαβά στο Ισραήλ,  τα αντισώματα που προσφέρει η αναμνηστική δόση του εμβολίου mRNA εξουδετερώνουν την Όμικρον τέσσερις φορές λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι τη Δέλτα.

Διαβάστε επίσης:

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κεντρικό Εργαστήριο Ιολογίας του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, συνέκρινε δείγματα αίματος από 20 υγειονομικούς υπαλλήλους που είχαν λάβει αναμνηστική δόση εντός του προηγούμενου μήνα, και 20 υγειονομικούς που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις, η τελευταία πέντε ή έξι μήνες νωρίτερα.

Τα αντισώματα στο αίμα των συμμετεχόντων που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις δεν είχε καμία ικανότητα εξουδετέρωσης της Όμικρον, αναφέραν οι ερευνητές, οι οποίοι έχουν υποβάλει τα ευρήματα για δημοσίευση.

«Δεν υπήρχε καμία εξουδετερωτική ικανότητα, και αυτό δημιουργεί ανησυχία» δήλωσε σύμφωνα με την Jerusalem Post η δρ Τζίλι Ρέγκεβ-Γιότσαϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η αναμνηστική δόση, είπε, αυξάνει την προστασία έναντι της Όμικρον κατά 100 φορές, όχι όμως στο ίδιο επίπεδο προστασίας όπως στην περίπτωση της Δέλτα.

«Είναι μικρότερη από την ικανότητα εξουδετέρωσης έναντι της Δέλτα –περίπου τέσσερις φορές μικρότερη. Είναι όμως πολύ θετικό αποτέλεσμα» δήλωσε η Ρέγκεβ-Γιότσαϊ.

«Φαίνεται ότι με την Όμικρον υπάρχει περίπτωση να μολυνθούν άνθρωποι που έχουν λάβει αναμνηστική δόση, έχουν όμως πολύ μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά» εκτίμησε.

Παρόμοια ευρήματα στη Γερμανία

Τα ευρήματα στο Ισραήλ έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης, κατά την οποία δείγματα αίματος από εμβολιασμένα άτομα εκτέθηκαν σε διάφορα στελέχη του ιού.

Διαπίστωσαν ότι, στους συμμετέχοντες που είχαν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου της Pfizer, η αντισωματική απόκριση εναντίον της Όμικρον ήταν έως και 37 φορές μικρότερη σε σχέση με την αντίδραση εναντίον της Δέλτα.

Σε άτομα που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις του Pfizer ή του Moderna, ή συνδυασμό AstraZeneca/ Pfizer, έξι μήνες νωρίτερα, η αντισωματική απόκριση «δεν ήταν καν μετρήσιμη», όπως έγραψε στο Twitter η ιολόγος Σάντρα Τσίσεκ, επικεφαλής της μελέτης.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι «θα είχε νόημα να αναπτυχθεί εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον» είπε η ερευνήτρια, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις για την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου.

Τι λέει η Pfizer

Την περασμένη εβδομάδα, οι Pfizer/BioNtech ανέφεραν ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα, η προστασία που προσφέρουν οι πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρουσιάζει σημαντική πτώση έναντι της Όμικρον,

Ωστόσο η αναμνηστική δόση ανεβάζει τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 25 φορές και εξουδετερώνει αποτελεσματικά τη νέα παραλλαγή του κοροναϊού, ανέφεραν οι δύο εταιρείες.