Τουλάχιστον ένα άτομο έχει πεθάνει στη Βρετανία από τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα δε με τον υπουργό Υγείας Σατζίντ Χαβίντ, δέκα άτομα με Όμικρον νοσηλεύονται στην Αγγλία,

«Η Όμικρον οδηγεί σε νοσηλείες και δυστυχώς τουλάχιστον ένας ασθενής έχει επιβεβαιωθεί ότι πέθανε με Όμικρον» δήλωσε ο Τζόνσον στη διάρκεια επίσκεψης σε εμβολιαστικό κέντρο του Πάντιγκτον στο δυτικό Λονδίνο.

«Πιστεύω πως πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος την ιδέα ότι πρόκειται με κάποιο τρόπο για ηπιότερη εκδοχή του ιού, και να αναγνωρίσουμε την τρομακτική ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται στον πληθυσμό» είπε.

Σε ερώτηση για το εάν θα επιβληθούν νέοι περιορισμοί για τον έλεγχο της πανδημίας, ο Τζόνσον απάντησε πως «θα λάβουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Υγείας Χαβίντ προειδοποίησε ότι η Όμικρον εξαπλώνεται με «πρωτοφανή ταχύτητα» και αντιστοιχεί πλέον γύρω στο 40% των λοιμώξεων στο Λονδίνο.

Την Κυριακή, ο Τζόνσον απηύθυνε διάγγελμα με το οποίο προειδοποίησε για «παλιρροϊκό κύμα» κρουσμάτων Όμικρον.

Ανακοίνωσε επίσης  ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου όλοι οι ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αναμνηστική δόση.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει: ένα παλιρροϊκό κύμα της Όμικρον έρχεται, και φοβάμαι ότι είναι τώρα σαφές πως δύο δόσεις εμβολίου δεν είναι αρκετές για να διασφαλίσουμε το επίπεδο προστασίας το οποίο έχουμε όλοι ανάγκη», είπε στο διάγγελμα ο βρετανός πρωθυπουργός.