Τον Ιανουάριο του 1941 η παγκόσμια τάξη βρίσκεται σε ασταθή ισορροπία. Η ναζιστική Γερμανία κατέχει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, έχει όμως αποτύχει να καταβάλει την Αγγλία. Η Σοβιετική Ενωση είναι σύμμαχος του Χίτλερ, αλλά υπό ένα καθεστώς «ύποπτης ανακωχής». Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν όλο και πιο ανοικτά υπέρ της Μεγάλης Βρετανίας, διστάζουν ωστόσο να εμπλακούν σε μια σύγκρουση που δεν είναι δημοφιλής στους πολίτες τους.

Σε μια ποροειδοποιητική δήλωση ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσούκε Ματσουόκα  υπαινίσσεται ότι οι ΗΠΑ αρνούνται να αναγνωρίσουν ως τετελεσμένη την εισβολή της χώρας του στην Κίνα και την ανάδυση της Ιαπωνίας ως υπερδύναμης του Ειρηνικού.

Οι Αμερικανοί όντως δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την ένοπλη επέκταση των Ιαπώνων – ούτε όμως και να τους εκλάβουν ως ισχυρή απειλή. Αυτή η εκ μέρους τους υποτίμηση του κινδύνου θα οδηγήσει σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, στις 7 Δεκεμβρίου 1941, στην ιαπωνική αεροπορική επιδρομή στο Περλ Χάρμπορ, μία από τις εντυπωσιακότερες επιχειρήσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία θα σηματοδοτήσει την εξάπλωσή του σε όλη την επικράτεια του πλανήτη.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Μάρκος Καρασαρίνης προσεγγίζει το ντόμινο των εξελίξεων που κατέληξαν στην καταστροφή του αμερικανικού ναυστάθμου του Ειρηνικού και στην επακόλουθη κήρυξη πολέμου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ιαπωνίας και Γερμανίας, αποφασιστική καμπή για την έκβαση της μεγάλης σύρραξης.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»