Λίγοι άνθρωποι μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν πραγματικά παίξει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση της κλιματικής κρίσης όσο η Κριστιάνα Φιγκέρες και ο Τομ Ρίβετ-Κάρνακ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΟΗΕ στις συνομιλίες για την ιστορική Συμφωνία των Παρισίων το 2015.

Στο βιβλίο τους με τίτλο «Το μέλλον που επιλέγουμε: Πώς θα επιβιώσουμε από την κλιματική κρίση» μάς παρουσιάζουν δύο εναλλακτικά σενάρια (ένα ευχάριστο και ένα δυσάρεστο) για το πώς θα έχει διαμορφωθεί ο κόσμος το 2050 ανάλογα με τη δραστικότητα των μέτρων που προτιθέμεθα να πάρουμε, ως ανθρωπότητα, σήμερα. Και παρόλο που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δεν παραλείπουν να αφήσουν το περιθώριο για μια αισιόδοξη προοπτική και να δώσουν πιο πρακτικές συμβουλές.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής, ο Γιώργος Νάστος παρουσιάζει τη συζήτηση που έκανε μαζί τους, μεταξύ άλλων για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, για τους λόγους για τους οποίους η σωτηρία του πλανήτη εξαρτάται (και) από την ισότητα των φύλων και για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος:

«Η πανδημία δημιούργησε μια σπάνια ευκαιρία για να κάνει η ανθρωπότητα ένα reset, καθώς οι κυβερνήσεις ξόδεψαν τρισεκατομμύρια δολάρια δημόσιου χρήματος για να ενισχύσουν την οικονομία μετά τα lockdowns. Γνωρίζουμε βεβαίως τώρα ότι οι χώρες της G20 και πολλές άλλες προτίμησαν να διαθέσουν μεγάλο μέρος από αυτά τα ιστορικά πακέτα οικονομικής τόνωσης στηρίζοντας την ενέργεια που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα και επιδεινώνει την κλιματική κρίση, έναντι της καθαρής ενέργειας που αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Ετσι, από αυτή την άποψη, χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Η πανδημία καθυστέρησε επίσης την πολύ σημαντική συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή – COP26 – κατά έναν χρόνο. Παράλληλα, ωστόσο διδαχθήκαμε πολλά μαθήματα. Η πανδημία ενίσχυσε την αίσθηση του πόσο εύθραυστοι και ευπαθείς είμαστε σε απρόοπτα σοκ, μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα την καταστροφή που έχουμε προκαλέσει στη φύση και τον αντίκτυπο που αυτή έχει στην ανθρωπότητα. Μας έχει δείξει επίσης πόσο δυνατοί, αλληλέγγυοι και καινοτόμοι μπορούμε να είμαστε όταν συνεργαζόμαστε».

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»