Η ιταλική κυβέρνηση δεν αλλάζει γραμμή: τα νέα μέτρα για την εφαρμογή του σούπερ πράσινου πάσου δεν προβλέπουν ελαστικότητα και εξαιρέσεις. «Όποιος θεωρεί ότι δεν θα είμαστε αυστηροί με στόχο την τήρηση του νόμου, έχει κάνει λάθος εκτίμηση» δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε.

Τις πρώτες δυο ημέρες εφαρμογής του «σούπερ πάσου» (που επιτρέπει την είσοδο στους ανεμβολίαστους πολίτες με τεστ μόνον σε μέσα μεταφοράς και χώρους εργασίας) έγιναν πάνω από 200.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν σχεδόν δυο χιλιάδες πρόστιμα, τα οποία, σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, κυμαίνονται από 400 μέχρι 1000  ευρώ.

Αγορά εισιτηρίου με κωδικό QR

Σκι ΙταλίαΣκι στις δημοφιλείς αλπικές πίστες μόνο με κωδικό εμβολιασμού

Η κυβέρνηση Ντράγκι, όμως, ετοιμάζει και κάποιες αλλαγές: είναι δύσκολο να γίνονται συνεχείς, δειγματοληπτικοί έλεγχοι έξω από τις στάσεις των μετρό και λεωφορείων. Για τον λόγο αυτό, το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών έκανε γνωστό ότι πολύ σύντομα θα αλλάξει το  σύστημα έκδοσης των εισιτηρίων. Θα μπορεί να τα αγοράζει κανείς, μέσω εφαρμογής, μόνον αν διαθέτει QR εμβολιασμένου ή διαγνωστικό τεστ.

Το σημείο αναφοράς είναι οι πίστες σκι στις ιταλικές Άλπεις, στις οποίες μπορείς να εισέρχεσαι πλέον με «ski pass» -μόνον αν διαθέτεις κωδικό εμβολιασμού.

Από τη νέα γραμμή δεν εξαιρούνται ούτε οι μαθητές. Η χρήση «σούπερ πράσινου πάσου» για τα μέσα αστικής  μεταφοράς επεκτάθηκε και στα παιδιά και εφήβους άνω των 12 ετών. Χωρίς αναβολές.

Οι Ιταλοί προσπαθούν να σώσουν το… Πανετόνε

Πανετόνε ΙταλίαΤο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό Πανετόνε

Όπως υπογραμμίζουν μέσα ενημέρωσης αυτή η αυστηρότερη αντιμετώπιση της πανδημίας κρίθηκε αναγκαία λόγω και της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων στη βορειοανατολική Ιταλία, κυρίως στο Βένετο και στην Άνω Αδίγη στα σύνορα με την Αυστρία.

Οι Ιταλοί ουσιαστικά προσπαθούν να σώσουν τα Χριστούγεννα και να μπορέσουν να επανέλθουν σε πιο γνώριμους ρυθμούς. Με ασφαλείς συνθήκες και «green pass» φυσικά και στις υπαίθριες αγορές των γιορτών, ώστε φέτος να μπορέσουν να φάνε όλοι, με μεγαλύτερη ασφάλεια, το παραδοσιακό και πασίγνωστο γλυκό του Μιλάνου και ολόκληρης της Ιταλίας, το Πανετόνε.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη