Την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον κορωνοϊό κάτω από την απειλή της παραλλαγής Όμικρον, η Βρετανία ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα τη χορήγηση του χαπιού της Merck κατ’ οίκον για να περιοριστούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω Covid-19.

Το χάπι της Merck θα χορηγείται σε ευάλωτες ομάδες ειδικής θεραπείας από το σπίτι σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η συμφόρηση στα νοσοκομεία στη Βρετανία.

Πόσοι θα λάβουν το χάπι

Όπως δείχνουν οι έρευνες το χάπι της Merck μειώνει ως και 70% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό και αναμένεται να το λάβουν 5000 ασθενείς στη Βρετανία, με βάση της δοκιμής που διενεργεί το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Με αυτήν τη δοκιμή εξετάζουμε εάν οι νέες, πολλά υποσχόμενες, θεραπευτικές αγωγές, που βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση, θα μειώσουν την ανάγκη για νοσηλεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιατρικής της Οξφόρδης και επικεφαλής της έρευνας, Κρις Μπάτλερ.

Στις ευάλωτες ομάδες συγκαταλέγονται καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι ασθενείς ενώ ο υπουργός Υγείας στη Βρετανία, Σατζίντ Χαβίντ, έκανε λόγο για ιστορικό βήμα και μια «νέα εποχή κατά την οποία μπορεί να καλυφθεί οποιαδήποτε φάση μόλυνσης από τον φονικό ιό».