Εξελίξεις στη Βρετανία. Παραιτήθηκε η σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Tζόνσον και πρωταγωνίστρια του βίντεο – σκανδάλου με το πάρτι στην Downing Street που εξόργισε τους Βρετανούς.

Ο Τζόνσον, νωρίτερα στη Βουλή, απολογήθηκε για το «εξοργιστικό» βίντεο, που πρώτο έδωσε στη δημοσιότητα το κανάλι ITV. Είναι και ο ίδιος «έξαλλος», είπε, και καταλαβαίνει τον θυμό του κόσμου.

Εν μέσω lockdown

Το βίντεο δείχνει το προσωπικό του γραφείου του πρωθυπουργού να κάνει πρόβα συνέντευξης Τύπου και να γελάει για το πάρτι που έγινε στη Ντάουνιγκ Στριτ, ενώ όλη η χώρα ήταν σε αυστηρό lockdown τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Ευδοξίας Λυμπέρη για την ΕΡΤ, ο Μπόρις Τζόνσον διέταξε τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου για εσωτερική έρευνα, ενώ και η Aστυνομία δήλωσε ότι ερευνά το βίντεο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχτηκε σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση, ενώ ο ηγέτης σκωτσέζικου κόμματος ζήτησε την παραίτησή του.

Η υγειονομική κατάσταση στη Βρετανία

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για ανακοίνωση περισσότερων μέτρων ενόψει της παραλλαγής Όμικρον, ή «Πλάνο Β’», όπως ονομάζεται. Το «Πλάνο Β» περιλαμβάνει πιστοποιητικά εμβολιασμού και τηλεργασία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν μια «κρυφή» έκδοση της Όμικρον που δεν μπορεί να διακριθεί από τις άλλες στα μοριακά τεστ (PCR).

Η ανακάλυψη της νέας μορφής της Όμικρον ώθησε τους ερευνητές να χωρίσουν τη γενεαλογία B.1.1.529 σε τυπικό Όμικρον, γνωστό ως BA.1, και στη νεότερη παραλλαγή, γνωστή ως BA.2.

Άγνωστο παραμένει πώς προέκυψε η νέα παραλλαγή. Η παραλλαγή εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κοροναϊός από τα συνήθη τεστ αλλά μπορεί να αναγνωριστεί ως η παραλλαγή Όμικρον μόνο μέσω γονιδιωματικών (genomic) τεστ. Τα πιθανά κρούσματα δεν επισημαίνονται με τα συνήθη PCR τεστ που δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα.