Εκτός ορίων από τα διπλωματικά ειωθότα εκφράσεις φέρεται να χρησιμοποίησε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα που επικαλείται η βρετανική Independent, ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να χαρακτήρισε τον Μπόρις Τζόνσον ως «κλόουν» κατά τη διάρκεια ιδιωτικών συζητήσεων με συμβούλους.

Το περιοδικό «Le Canard Enchaîné» ανέφερε πως ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι μπόρεσε να έχει σοβαρές συζητήσεις με τον βρετανό πρωθυπουργό σε ιδιωτικό επίπεδο, για να τον δει αργότερα δημόσια «να μας δυσκολεύει».

Όπως αναφέρεται, ο Μακρόν τόνισε σε άτομα του στενού του κύκλου ότι ο πρωθυπουργός απολογήθηκε ιδιωτικά για το ότι μετέτρεψε την Γαλλία σε αποδιοπομπαίο τράγο για ζητήματα που αφορούν τις μικρές βάρκες στη Μάγχη για το θέμα της αλιείας και τον αποκαλούμενο «πόλεμο των λουκάνικων», αλλά είπε στον πρόεδρο ότι έπρεπε να το κάνει αυτό για χάρη της βρετανικής κοινής γνώμης.

Μάλιστα, ο Μακρόν φέρεται να είπε για τον βρετανό πρωθυπουργό: «Ιδιωτικά ζητά συγγνώμη που φέρεται έτσι, αλλά παραδέχεται ότι το κάνει ως απάντηση στην βρετανική κοινή γνώμη».

«Είναι πάντα το ίδιο τσίρκο»

Το δημοσίευμα, συνεχίζει, λέγοντας ότι ο Μακρόν είπε στη συνέχεια σε συνεργάτες του: «Είναι πολύ θλιβερό να βλέπεις μία σπουδαία χώρα, με την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά, να καθοδηγείται από έναν κλόουν».

Ο Μακρόν ήταν έξαλλος με τον Τζόνσον μετά την τραγωδία με τους 27 νεκρούς μετανάστες στα στενά της Μάγχης και, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Κροατία την επόμενη ημέρα του ναυαγίου, φέρεται να είπε στους συμβούλους του: «Ο Τζόνσον μου μιλά προσγειωμένα, όλα φαίνονται εντάξει και μετά «μας την φέρνει» με άκομψο τρόπο. Είναι πάντα το ίδιο τσίρκο».