«Βγήκε το λαγκάδι», ημερολόγιό μου – ακούστηκε ξανά τρομερή η προειδοποιητική φωνή της καμπάνας· που θα πει, πλημμύρισε το Νιοχώρι.

Το λαγκάδι ξεκινά ψηλά από τον λόφο Χλεμούτσι, ακριβώς κάτω από το κάστρο της Ιζαμπώς. Μέσα από φαράγγια  πρασινισμένα από πουρνάρια, δρυς, λυγαριές, αγριελιές, αγραπιδιές, καλαμιές κατεβαίνει στον κάμπο και περνά ανάμεσα από τα τελευταία σπίτια του χωριού – όπως ακριβώς ο Σηκουάνας στο Παρίσι, ο Τίβερης στη Ρώμη, ο Δούναβης στη Βιέννη.

Ηταν φόβος και τρόμος τον χειμώνα τα παλιά τα χρόνια: το νερό κατέβαινε ορμητικό και στις μεγάλες κατεβασιές χτυπούσε πάνω στη γέφυρα του δρόμου Νιοχώρι-Κυλλήνη, έφευγε προς το χωριό πλημμυρίζοντας τα σπίτια ως τη γραμμή του τρένου – γιατί και τρένο υπήρχε, όπως ακριβώς σε όλα τα σπουδαία μέρη – που είναι υπερυψωμένη. Και γλιτώναμε όσοι ήμασταν παραπέρα.

Για να τιμωρήσουμε το λαγκάδι για τις τότε καταστροφές, το έχουμε κάνει σκουπιδότοπο στην πορεία του μετά το χωριό, προς τη θάλασσα. Απερίγραπτο το τι έχουν ρίξει στην κοίτη και στις όχθες του – κυρίως φθαρμένα πλαστικά από τις καλλιέργειες: ντάνες, σωροί, βουνά τα βρωμοπλαστικά, όπως συμβαίνει σε κάθε χωριό που δεν σέβεται τον εαυτό του.

Κίνητρα για εμβολιασμό

Είχε δεκαετίες αρκετές να «βγει το λαγκάδι», βγήκε φέτος. Δεν έφθασε ως το σπίτι μου η πλημμύρα του, μας έπνιξαν όμως οι όγκοι του νερού που έρχονταν από τον ουρανό. Πλημμύρισε το κελάρι με τα κρασιά, το λάδι, τα χοιρομέρια, τα λουκάνικα, τα τυριά, τις κατσάμπες και τις μυζήθρες που κρέμονταν από το ταβάνι, τα κυδωνόπαστα μέσα στο φανάρι μαζί με τα υπέροχα σύκα Κύμης του Γιώργου, το σιτάρι για το ψωμί της χρονιάς, τα ρόδια, τα κυδώνια, τη σταφίδα, τα σουτζούκια από πετιμέζι και καρύδια, το μέλι για τα μελομακάρονα – και όλα τα άλλα χρειώδη που κρύβω εκεί για την περίπτωση πυρηνικού πολέμου ή επιδημίας.

Δεν μπορούσα να φύγω αμέσως, ο Μπούφος και η Κανέλλα επιλήφθηκαν – ανέβηκαν στην ιπτάμενη σχεδία και πήγαν. Νύχτα έφυγαν, ούτε τους είδα, σχεδόν το έσκασαν· είχαν βαρεθεί το Αρχιπέλαγος της Κυψέλης, πήγαν στις μεγάλες λίμνες της Ηλείας.

Φεύγω σε λίγες ώρες και εγώ – πάω να ψηφίσω για τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Στα μητροπατρικά εδάφη η σκέψη είναι καθαρότερη, η ψήφος σωστότερη και τα κελάρια θέλουν φροντίδα.

Αντί για πρόστιμα που αποφάσισε ο ανάλγητος νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης, να δώσουμε κίνητρα στους άνω των 60 να εμβολιαστούν – απολύτως σωστή η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, όπως πάντα σχεδόν. Για παράδειγμα, να μη βγαίνει μόνος του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη Σκάρλετ Γιόχανσον για κοκτέιλ: να παίρνουν μαζί τους και γέροντα που μόλις εμβολιάστηκε, φτωχό οπωσδήποτε, για να είναι και ταξικά ενδεδειγμένη η υγειονομική κίνηση.

Με τις γιαγιάδες όμως υπάρχει πρόβλημα: έχουν πεθάνει Μπάρκουλης, Παπαμιχαήλ, Χορν, δεν υπάρχουν πια άνδρες της προκοπής σε αυτόν τον κόσμο.

Ισως εξαίρεση αποτελεί ο Ανδρέας Λοβέρδος – τον λένε Ανδρέα όπως τον Μπάρκουλη και επιπλέον είναι ελληνόψυχος, προσεγγίζει πάντα υπό εθνική έποψιν τα θέματα: είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού διότι λόγω κορωνοϊού «έχουμε περισσότερους νεκρούς από όσους κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο», δήλωσε.

Και δι’ εμμέσων συλλογισμών συνάγουμε ότι τον κορωνοϊό τον έφτιαξαν οι Τούρκοι σαν συνέχεια της εισβολής και όχι οι Κινέζοι, όπως νόμιζε ο ανόητος Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και θα καταψηφίσει τα μνημόνια που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών – παίρνουμε έτσι κουράγιο στη μάχη για «το όνομα, την ψυχή μας», γιατί ακόμη και ο Πάνος Καμμένος ετοιμάζεται να μας εγκαταλείψει τους ελληνόψυχους.

Και μια που μίλησα για Τουρκία: «Θεέ μου, κάνε το εύκολο, μην το κάνεις δύσκολο. Θεέ μου, κάνε το αποτέλεσμα να είναι ευνοϊκό. Δώσε μας δίκιο στη δουλειά μας, κάνε μας να πετύχουμε», προσευχήθηκε διά του Twitter ο Νουρεντίν Νεμπετί, o τελευταίας κοπής υπουργός Οικονομικών της οικογενείας Ερντογάν.

Το «μόνο ο Θεός μπορεί πια» εδώ το λένε οι γιατροί· στην Τουρκία οι υπουργοί – ζωή σε λόγου μας.

Χειρότερος από τη φτώχεια είναι ο θάνατος: Στις Σέρρες, προσπαθούσε χρόνια να κάνει παιδί η Παρθένα Κουτμερίδου· κατάφερε να μείνει έγκυος, την προέτρεπε ο γυναικολόγος να εμβολιαστεί – σύζυγος όμως και «πνευματικός» της οικογένειας ήσαν αντιεμβολιαστές. Δεν εμβολιάστηκε η άτυχη γυναίκα, κόλλησε COVID-19, πάει. Σώθηκε με καισαρική την τελευταία στιγμή το παιδάκι. Να το μεγαλώσει ο πατέρας υπό την καθοδήγηση του «πνευματικού», το τυχερό.

 

Τι έγιναν το Νυ και το Ξει;

Στο Αγρίνιο, ο μητροπολίτης της περιοχής – από τους μεγαλύτερους αντιστασιακούς, ο Αρης Βελουχιώτης των αντιεμβολιαστών, ας πούμε – οδηγήθηκε καθυστερημένα «και με το στανιό» σε τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο· παραλίγο θα είχε καταφέρει να αυτοκτονήσει, όπως και το πρότυπό του.

Ο άλλος Αρης, ο ηθοποιός Σερβετάλης, έχει τύψεις για τη στάση του, για το παράδειγμα και τα επιχειρήματα που έδωσε στους «πνευματικούς»; Ή θα βγει να δηλώσει «καλύτερα πεθαμένοι παρά ντανιασμένοι» και θα ψάλει με χορωδία παλαιοημερολογίτικη το «πέσατε θύματα αδέλφια εσείς»;

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με σφοδρές καταιγίδες ανακοινώνει η ΕΜΥ, αλλά ο πλημμυρισμένος τη βροχή δεν τη φοβάται – αναχωρώ και αν είναι να με βρει κεραυνός ή πνιγμός ή Ομικρον ή το δίδυμο Παπανδρέου-Λοβέρδος να ανταγωνίζεται για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, είναι γλυκύς ο θάνατος μόνον όταν κοιμώμεθα εις την Πατρίδα.

Θα ζήσω όμως, να απολαύσω την είσοδο του ήλιου στον Αστερισμό των μελομακάρονων – έτσι αρμόζει να μετονομαστεί ο Αιγόκερως: Μελομακάρονα.

[Α, παραλίγο να το ξεχάσω: η αρμόδια επιτροπή του ΠΟΥ έφθασε στο Ομικρον από το Μυ, προσπερνώντας το Νυ και το Ξει. Διότι έκρινε ότι το Nυ=Nu θα το πρόφεραν new οι αγγλομαθείς, θα υπήρχε σύγχυση· προσπέρασε και το Ξει=Xi γιατί έτσι γράφεται το όνομα του προέδρου της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, διαβάζω στους «ΝΥΤ»…]

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Επιτέλους, Διόδωρε, μπήκαμε στη μόνη κυνηγετική περίοδο που δεν έχει ειδική άδεια ούτε αρνητές: στην περίοδο του μελομακάρονου· του μελωμένου και πασπαλιστού.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ, ΦΥΣΙΚΑ!

Και να θες να λες στον εαυτόν σου ότι δεν περάσανε τα χρόνια, πώς να κρυφτείς από τον Μητσοτάκη που έτσι κι αλλιώς ξέρει ότι εξηντάρισες;
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΝΕΟΤΑΤΟΣ

Δήμαρχε, μην πτοείσαι. Αν δεν πιάσουν τα πλατάνια, βάλε μπονσάι. Κι αν δεν αρέσουν στους ιθαγενείς, άλλαξέ τους με Ιάπωνες.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

…230% ΑΕΠ το δημόσιο χρέος, ξεπεράσαμε και Ιαπωνία, 10% το έλλειμμα, υποτονθορίζει ο Σκυλακάκης. Συγκεντρώσεις νεοΑγανακτισμένων σε Σύνταγμα και πλατείες κατά του νέου (υγειονομικού) Μνημονίου, ο ΓΑΠ διεκδικεί επιστροφή και δικαίωση… Καλά Χριστούγεννα, Καλές Γιορτές Σωτηρίου Ετους 2010.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ. ΕΥΕΛΠΙΣΤΩΝ ΦΩΤΙΣΗ…

Κι εκεί που νομίζεις ότι όλα έχουν τελειώσει, ότι η ηθική κατάπτωση είναι παντού, ότι δεν έχει μείνει ένας ευγενικός άνθρωπος, τηλεφωνάς για την παράδοση αντικειμένου που περιμένεις μία εβδομάδα και πέφτεις πάνω στον κύριο Κ. Εξηγεί ευγενικά ότι το προϊόν είναι στον δρόμο κι έρχεται, σε ευχαριστεί για την υποστήριξη, εύχεται καλό ΣΚ, κάνει και ένα αστειάκι για την κατάστασή μας γενικώς, και κλείνεις το τηλέφωνο… ερωτευμένη!!!
ΚΛΕΛΙΑ ΜΩΡΑΪΤΗ, ΕΚΑΛΗ

Στο ΚΙΝΑΛ, στα άλλα κόμματα και στην κοινωνία γενικότερα υπάρχουν οι ιδαλγοί του μέλλοντος και οι νοσταλγοί του παρελθόντος. Οι άλτες του εμπρός και εφιάλτες του πίσω. Να δούμε τι θα κάνουν στο ΚΙΝΑΛ/ΠαΣοΚ;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Απορίας άξιον: μετά από τόσα που συμβαίνουν στο γήπεδο της Τούμπας, γιατί πρέπει να πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος για καινούργιο γήπεδο της λαοφιλούς αυτής ομάδας;
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Ο Αλφειός φούσκωσε για να ορμήσει στην Αρέθουσα, οι Νοτιάδες θα χτύπησαν μανιασμένα το Δενδρόσπιτό σου, ίσως πλημμύρισε ο φθινοπωρινός σου κήπος. Αντε, με το καλό να μελώσεις στην Κυψέλη σου τα μελομακάρονα!
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΒΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ

Δηλαδή μπαρμπα-Ανδρέα (Λοβέρδο), ξανά-μανά μπόλικο χρέος, μπόλικο Δημόσιο, υιοθετήσεις προβληματικών επιχειρήσεων, φονιάδες Αμερικανοί, βυθίσατε το «Reis»;
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Ακατανόητος ο θόρυβος για την τοποθέτηση λουκουματζούς στη διοίκηση του Νοσοκομείου της Ικαρίας. Ως γνωστόν, υπάρχουν λουκουμάδες που «και νεκρούς ανασταίνουν».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ