Μέσα στον ζόφο των πανδημικών ημερών αναπτύσσονται ευτυχώς και ορισμένες ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες. Αναφέρω ενδεικτικά ότι επιτέλους οδεύει προς επίλυση η διοικητική αταξία στο Ιατροβιολογικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών και  πλέον θα τρέξουν ταχύτερα οι χρηματοδοτημένες από την EBRD μεγάλες επενδύσεις των 100 εκατ. ευρώ που θα διευρύνουν τις δυνατότητες και το έργο του ξεχωριστού ερευνητικού ιδρύματος. Ακόμη μαθαίνουμε ότι ο πρόεδρός του, κ. Λ. Παπαδήμος, επέτυχε όπως το Ιατροβιολογικό Κέντρο χρηματοδοτηθεί με άλλα περίπου 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία δύο νέων εργαστηρίων υψηλής βιοασφάλειας. Περιττό δε να σημειώσουμε τον ρόλο που παίζει στον έλεγχο της πανδημίας. Αλλά, πέραν αυτών, στις νέες πτέρυγες του Ιατροβιολογικού Κέντρου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί και το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης που θα οργανωθεί προσεχώς από τρεις εξέχουσες επιστημονικές προσωπικότητες και συγκεκριμένα από τον κ. Μ. Δασκαλάκη του ΜΙΤ, από τον καθηγητή του κ. Χρ. Παπαδημητρίου και από τον διαπρέποντα στην Αυστραλία κ. Τίμο Σελλή. Η ιδέα είναι να φιλοξενηθεί στους χώρους του Ιατροβιολογικού Κέντρου ένα σχήμα ξεχωριστών  επεξεργαστών, Big Data, με σκοπό την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών κατά του καρκίνου και άλλων χρόνιων νοσημάτων, για την προαγωγή δηλαδή της λεγόμενης «ιατρικής ακριβείας», που κατά τους ειδικούς θα προσδιορίσει το μέλλον της ιατρικής επιστήμης.

Ο συγγραφέας Τσακαλώτος

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει εν μέσω της προσυνεδριακής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το βιβλίο του «Στο κόκκινο σακίδιο – Πολιτικό ημερολόγιο και άλλα κείμενα» (εκδόσεις Πόλις) που θα βρίσκεται από τα επόμενα 24ωρα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Οικονομικών στο βιβλίο του, το οποίο προλογίζει η συγγραφέας Μάρω Δούκα με κείμενο υπό τον τίτλο: «Ο άνθρωπος που υποστήριξε το κόκκινο σακίδιό του», συμπεριλαμβάνει τα πολιτικά ημερολόγιά του για δύο περιόδους: 2019-2021 και 2012-2013 και έχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εισαγωγή, όπου δίνει το πολιτικό του στίγμα. Ο Ευ. Τσακαλώτος δεν αναφέρεται στην περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του αποτελείται από πολιτικά ημερολόγια που δημοσιεύτηκαν (tvxs) την περίοδο μετά την ήττα στις εκλογές του Ιουλίου 2019 και μέχρι τον Ιούλιο του 2021 και παραπέμπει στο απολογιστικό κείμενο των Γιάννη Δραγασάκη, Θοδωρή Δρίτσα και Αριστείδη Μπαλτά.

Ομως έχει σημασία η υποστήριξη, μετά από τόσα χρόνια, του δημοψηφίσματος του 2015. Γράφει σχετικά ο Ευ. Τσακαλώτος: «Παρά τις επικρίσεις ότι «κάναμε το όχι ναι», εξακολουθώ να πιστεύω ότι το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 ήταν κάτι παραπάνω από μια απίστευτη απόδειξη της ικανότητας των ανθρώπων να αμφισβητούν το status quo. Και αυτό επειδή οδήγησε σε έναν «συμβιβασμό», ο οποίος ήταν σημαντικά βελτιωμένος σε σχέση με το τελεσίγραφο του Γιούνκερ που απορρίφθηκε». Προηγουμένως όμως με δόση αυτοκριτικής υπογραμμίζει για την έλλειψη πληροφόρησης για τους συσχετισμούς στην ΕΕ. «Εκείνη την εποχή, πολλοί από εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ κάναμε λάθος εκτιμήσεις (εν μέρει επειδή η Αριστερά ήταν πάντα αποκλεισμένη από τα συστήματα εξουσίας και πληροφόρησης) όσον αφορά τόσο τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη – και ιδίως την απόλυτη προτεραιότητα να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει παράδειγμα για όποιον θα σκεφτόταν καν να αμφισβητήσει την πολιτική λιτότητας – όσο και την προθυμία πολιτικών, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να προωθήσουν και να αξιοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς το Grexit. Ολα αυτά σαφώς αποδυνάμωναν τη διαπραγματευτική μας ισχύ».

O πρώην υπουργός Οικονομικών γράφει πολλά στην εισαγωγή του για το πώς ενεπλάκη στην πολιτική, αλλά και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Αξιοσημείωτη είναι η εξής αναφορά του: «Συχνά λέγεται ότι οι άνθρωποι ψηφίζουν σύμφωνα με το πορτοφόλι τους. Ωστόσο, ο τρόπος που βλέπουν την πραγματικότητα, ποιον κατηγορούν όταν τα πράγματα πάνε στραβά, ποιος αισθάνονται ότι έχει περισσότερα να τους πει σε σχέση με τις προοπτικές τους, όλα αυτά απαιτούν μια απάντηση που υπερβαίνει κατά πολύ την οικονομική σφαίρα. Για την Αριστερά, αυτό σημαίνει διάφορα πράγματα. Το πρώτο, και ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι ότι χρειαζόμαστε κάποιο αφήγημα για ένα ρεαλιστικό μέλλον. Η εναλλακτική οικονομική και πολιτική πρόταση δεν θα πείσει κανέναν εάν οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην πιθανότητα ριζικής αλλαγής, εάν θεωρούν ότι η ισορροπία δυνάμεων – εντός της ΕΕ και της Ελλάδας – είναι τέτοια που θα εκτροχιάσει οποιαδήποτε κίνηση προς μια πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση».

Ο παιδαγωγικός ρόλος ενός αριστερού κόμματος

Το εξίσου ενδιαφέρον είναι πώς βλέπει το κόμμα από εδώ και πέρα και σημειώνει: «Ενα δεύτερο ζήτημα, που προκύπτει από το πρώτο, είναι ο σημαντικός ρόλος ενός αριστερού κόμματος, και ιδιαίτερα ο παιδαγωγικός ρόλος που πρέπει να παίζει. Μια εναλλακτική λύση δεν μπορεί ποτέ να οικοδομηθεί στη βάση ενός συνασπισμού δυσαρεστημένων. Αντίθετα, η προτεινόμενη εναλλακτική λύση οφείλει να αναδεικνύει προτεραιότητες που μπορεί μεν να εξελίσσονται και να επεκτείνονται με την πάροδο του χρόνου, είναι όμως από τώρα απαραίτητες για να αρχίσουν οι άνθρωποι να σκέφτονται διαφορετικά απ’ ό,τι στο παρελθόν».

 

Τα δώρα στον Πάπα

Για τη σημασία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα διαβάσατε σε άλλη σελίδα. Εκείνο όμως που πιθανόν να μη γνωρίζετε είναι τα δώρα που προσφέρθηκαν στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στην Κύπρο του δώρισαν κεντήματα, τα περίφημα Λευκαρίτικα, εδώ όμως στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου του προσέφερε ένα μοναδικό, πανέμορφο αντίγραφο ψηφιδωτού του 5ου αιώνα. Δημιουργήθηκε, έμαθα, ειδικά από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την επίσκεψη. Πρόκειται για τμήμα από το ψηφιδωτό δάπεδο το οποίο βρέθηκε στην παλαιοχριστιανική βασιλική, τη λεγόμενη του Ιλισσού, τα ίχνη-θεμέλια της οποίας βρίσκονται επί της οδού Αρδηττού. Θεωρείται η σημαντικότερη από τις σωζόμενες παλαιοχριστιανικές βασιλικές των Αθηνών. Αλλά ο Πάπας δεν θα φύγει από την Ελλάδα μόνο με αυτό το δώρο. Θα πάρει μαζί του και… τραχανά, αβγοτάραχο, αλάτι από το Μεσολόγγι, πετιμέζι από την Ξάνθη και άλλα προϊόντα τα οποία ζητήθηκαν από την Προεδρία της Δημοκρατίας και προσφέρθηκαν αμέσως από τοπικούς παραγωγούς.

Στάση Ισραήλ πριν από το Σότσι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφιχθεί στο Σότσι την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου απευθείας από το Ισραήλ. Σας θυμίζω ότι πριν συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στη χώρα και θα έχει τις πρώτες του επαφές τόσο με τον ομόλογό του Ναφτάλι Μπένετ όσο και με τον νέο πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η ισραηλινή πλευρά στον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή αλλά και στην τριμερή συνεργασία είναι το γεγονός ότι παρ’ όλο που το Ισραήλ ακύρωσε όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, οι εν λόγω συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με προσωπική απόφαση του ισραηλινού πρωθυπουργού. Θα υπάρξει ανασκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων, διερεύνηση περί εμβάθυνσης της συνεργασίας και φυσικά θα εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη. Δεν θα σας εκπλήξω αν σας πω ότι το μενού θα έχει αρκετή δόση… Τουρκίας, δεδομένης και της επίθεσης γοητείας που κάνει εσχάτως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους μέχρι πρότινος εχθρούς του.

Ξέρετε ποιος υπουργός ήταν πανευτυχής με την ανακοίνωση του νέου καγκελαρίου της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ (φωτογραφία); Ο Νότης Μηταράκης! Γιατί όμως; Επειδή με τον καγκελάριο (τον δεύτερο μετά την παραίτηση Κουρτς) γνωρίζονται πολύ καλά. Τόσο που το καλοκαίρι έκαναν μαζί οικογενειακές διακοπές στο Ρέθυμνο και τον Οκτώβριο ο κ. Νεχάμερ (που τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για το Μεταναστευτικό) ανταπέδωσε τη φιλοξενία προσκαλώντας τον κ. Μηταράκη στην Αυστρία για να γιορτάσουν μαζί τα 49α γενέθλιά του. Οπως έλεγε ο Νότης Μηταράκης, ο κ. Νεχάμερ ακολουθεί σκληρή πολιτική στο Μεταναστευτικό, είναι «παθιασμένος» φιλέλληνας και σκληρός έναντι της Τουρκίας και της πολιτικής εργαλειοποίησης των προσφύγων. Ηταν και εξακολουθεί να είναι ένθερμος υποστηρικτής της σκληρής γραμμής του απερχόμενου ηγέτη του κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς για τη διαφύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και βεβαίως για τη μετανάστευση. Ο κ. Μηταράκης τον γνώρισε σε μία από τις συνόδους του Συμβουλίου των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και τον προσκάλεσε αμέσως στην Ελλάδα. Ηταν η πρώτη πρόσκληση και ο κ. Νεχάμερ ανταποκρίθηκε ευχαρίστως και σε λίγες ημέρες βρέθηκε στην Ελλάδα, πάνω σε ένα σκάφος του Λιμενικού μαζί με τον κ. Μηταράκη να πηγαίνει στη Χίο και να δηλώνει αυτή την περίφημη φράση ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της ΕΕ». Αλλά δεν έμεινε μόνο στη Χίο, πήγε και στον Εβρο μαζί με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο σημείο όπου έγινε απόπειρα εισβολής μεταναστών από την Τουρκία.