Μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης αναθέτουν σε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς τον συντονισμό στη μάχη των εμβολίων. Στην ουσία βάζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους να συνεχίσουν τη δύσκολη μάχη κατά του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Στην Ιταλία με εντολή του Μάριο Ντράγκι το γενικό πρόσταγμα για τον συντονισμό των εμβολιασμών πήρε ένας στρατηγός, ο Φραντσέσκο Φιλιούλο, βετεράνος από το Αφγανιστάν δίνοντας απίστευτη ώθηση στο ιταλικό πρόγραμμα του εμβολιασμού. Αποτέλεσμα; Αυτή τη στιγμή πάνω από το 85% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιασθεί.

Οι Ιταλοί βεβαίως δεν διόρισαν στρατηγό έτσι στην τύχη για να τρέξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αλλά ακολούθησαν το παράδειγμα των Πορτογάλων που διόρισαν ένα αντιναύαρχο, τον Γκουσίτα Γκουβέτα ε Μέλο με εξαιρετική επιτυχία στο πρόγραμμα των εμβολιασμών, τόσο που έκανε την Πορτογαλία πρώτη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στους εμβολιασμούς ενηλίκων (και με τις τρεις δόσεις). Αυτά είδαν και οι Γερμανοί και τοποθέτησαν επικεφαλής των εμβολιασμών και αυτοί έναν στρατιωτικό, τον υποστράτηγο Κάρστεν Μπρόιερ, ευελπιστώντας ότι θα αυξήσουν το ποσοστό των εμβολιασμένων.

Δεν ξέρω τι σκέφτεται αυτή τη στιγμή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τους στρατηγούς και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, ώστε να γίνει κανόνας στην ΕΕ η ανάθεση των εμβολιασμών σε στρατηγούς, αλλά, θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο οι Ιταλοί, όσοι και οι Πορτογάλοι και οι Γερμανοί, όπως βεβαίως και η κυρία Ούρσουλα ότι οι πρώτοι που τοποθετήσαμε στρατιωτικούς στα εμβόλια είμαστε εμείς.

Από την έναρξη των εμβολιασμών, μάλιστα, στην αρχή του έτους. Ο δικός μας στρατιωτικός είναι ταξίαρχος, ονομάζεται Αρίστος Περρής, ο οποίος μαζί με μια 13μελή ομάδα στρατιωτικών συντονίζει, υπό την εποπτεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, την επιχείρηση «Ελευθερία». Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα τα εμβόλια τα κάνουν στρατιώτες (είτε κληρωτοί είτε μόνιμοι) με εξαιρετική επιτυχία και με γνώσεις, αφού όλοι τους υπηρετούν στο Υγειονομικό.