Νέα υποχώρηση καταγράφει σήμερα Παρασκευή η τουρκική λίρα, μετά την υποβάθμιση των προοπτικών της τουρκικής οικονομίας σε «αρνητικές» από «σταθερές» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος διατήρησε σε «ΒΒ-» το αξιόχρεο της χώρας ωστόσο στην έκθεσή του εξέφρασε έναν σκεπτικισμό για τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας και το αρνητικό outlook.

Μετά την αξιολόγηση η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού διολίσθησε έως το 13,75, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,6% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευή, ενώ σήμερα υποχωρεί σχεδόν 0,4%. Από την αρχή του έτους έχει χάσει το 46% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτήρισε τον κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της χώρας -η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο ακόμη και όταν ο πληθωρισμός σημείωνε άνοδο- ως πρόωρο και τόνισε ότι προκάλεσε επιδείνωση στην εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας, που αντανακλάται σε απότομη υποτίμηση του νομίσματος.

«Η διατήρηση ενός πραγματικού αρνητικού επιτοκίου θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την εγχώρια εμπιστοσύνη, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως για παράδειγμα εάν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών. Και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τη μέχρι τώρα πρόσβαση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση», ανέφερε ο Fitch στην αξιολόγησή του.