Και ξαφνικά την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και δώδεκα μέρες μετά την ανακοίνωση μέτρων περιορισμού για τους ανεμβολίαστους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε, με το βλέμμα των Χριστουγέννων, νέα αυστηρότερα μέτρα που εισάγουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με ποινή προστίμου σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών. Ήταν, όπως είπε μια απόφαση που τον «βασάνισε προσωπικά». Και τούτο έγινε επειδή η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια πειθούς προς τους ανεμβολίαστους.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ωστόσο είναι εφιαλτική με τους ημερήσιους θανάτους να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν τους 100 ημερησίως, τη στιγμή που τα νοσοκομεία έχουν λυγίσει υπό το βάρος του τέταρτου κύματος. Μαθαίνω λοιπόν ότι και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν (ή πρόκειται να επιβάλουν) βαριά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, φερ΄ειπείν, δήλωσε ότι είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για την αναχαίτιση της έξαρσης των μολύνσεων στη χώρα του

Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι μέχρι πρότινος ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και επιστήμονες ορκίζονταν στην «πειθώ» των ανεμβολίαστων κι απέρριπταν την υποχρεωτικότητα. Ακόμη κι αν η πανδημία έχει μια δυναμική, οι αποφάσεις που αναιρούν η μία την άλλη δείχνει ασάφεια στη στόχευση και μπερδεύουν τους πολίτες. Και κάτι ακόμα. Μαθαίνω ότι δεν προχώρησαν οι συζητήσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπήρξαν πολλές συζητήσεις συσκέψεις στο Πεντάγωνο πλην όμως δεν κατέληξαν προς τον παρόν πουθενά λόγω του ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μέτρα για όσους δεν τηρήσουν το μέτρο. «Τι να τους κάνουμε; Να τους αποτάξουμε»; Μου είπε ανώτατη πηγή στο υπουργείο Άμυνας

Αλλά ποια ήταν τα επιχειρησιακά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ρώτησα, έψαξα και έμαθα:

Μου είπαν λοιπόν ότι πέντε ήταν τα επιστημονικά δεδομένα, ήτοι:1) εννέα στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, 2) επτά στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι άνω των 60 ετών,3). Οκτώ στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι, 4) τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3% έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού και 5) σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα».

Να ξέρετε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις. Με ανακοίνωση του ανέφερε ότι «ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από τη πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα, αντί να αναλάβει την ευθύνη του, τη μεταθέτει για άλλη μια φορά στους πολίτες». Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτή τη φορά στοχοποιεί του άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαβάζουν πρώτα το περιεχόμενο των ρυθμίσεων πριν βγάζουν ανακοινώσεις.

***

Μόλις έβγαλα τη στολή. Στάζω… Διψάω…Φοβάμαι

Όχι μόνο συγκλονίζει, αλλά σε αφήνει κυριολεκτικά ανατριχιαστικά άφωνο διαβάζοντας την ανάρτηση νοσηλεύτριας από το νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς» που δίνει καθημερινά τη μάχη, εδώ και δύο χρόνια με τον κορωνοίό. Είναι μία από τις πολλές νοσηλεύτριες που κάποτε χειροκροτούσαμε από τα μπαλκόνια μας και τώρα ίσως να της έχουμε ξεχάσει. Και όμως είναι εκεί, μαζί με τους ασθενείς, βοηθώντας τους να συνομιλήσουν με το έξω κόσμο λίγο πριν τους αποσωληνώσουν, ή το σημαντικότερο τους βοηθούν να σταθούν στα πόδια τους αμέσως μετά την αποσωλήνωση. Μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η νοσηλεύτρια περιγράφει την κατάσταση που ζει με τους ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό, ενώ η φράση της «μόλις έβγαλα τη στολή… Στάζω… Διψάω… φοβάμαι μαμά» συγκλονίζει. Αναφέρεται ιδιαίτερα στους ανεμβολίαστους ζητώντας τους «να αλλάξουμε το εγώ μας και τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα». Σας παραθέτω το μήνυμα της νοσηλεύτριας ως έχει:

«Ο εγκεφαλικός εγωισμός ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Εμβολιασμένος; Εννοείται όχι. Ετών 39 με οξυγόνο τώρα.

21 σύνολο

4 ναι.

Οι υπόλοιποι μάντεψε…Και μια διασωληνωμένη και αυτή στους μάντεψε…ετών 74.

Και δεν είναι η στολή που πρέπει ν’ αντέξεις (γιατί λιώνεις στη κυριολεξία), δεν είναι η κούραση, δεν είναι η όλη κατάσταση που πρέπει να διαχειριστείς.

Είναι η ειρωνεία, το δε βαριέσαι ,το έτυχε σε μένα και δεν το περίμενα , δεν πίστευα ότι υπάρχει…Αλήθεια ? Τώρα που είσαι πριν τη διασωλήνωση πίστεψες ? Πραγματικά σου λέω αυτός ο κόσμος δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ποτέ αν δεν αλλάξει το εγώ μας και πως βλέπουμε τα πράγματα.

Εδώ Γεννηματάς. Μόλις έβγαλα τη στολή…Στάζω…Διψάω…Φοβάμαι μαμά…»

***
Οι Έλληνες στρατιωτικοί στο Σαχέλ

Ήδη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος το είχε εξαγγείλει πλην όμως οριστική απόφαση για αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στο Σαχέλ δεν έχει υπάρξει. Αναμένεται όμως.. Οι αναγνώστες αυτής της τής στήλης θα ενθυμούνται ότι το είχε εξαγγείλει εδώ και μήνες την πίεση που ασκεί η Γαλλία για την αποστολή Ελλήνων μάχιμων στρατιωτικών στην υποσαχάρια περιοχή του Σαχέλ. Τι προβλέπεται όμως να γίνει; Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να ξέρετε ότι για να στείλουμε Έλληνες μάχιμους (και όχι απλώς επιτελείς) στρατιώτες στην εμπόλεμη αυτή θέση, θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο και δεν φτάνει μόνον μία απόφαση υπουργού. Απαιτείται επιπλέον απόφαση του ΚΥΣΕΑ και εν συνεχεία να περάσει και από τη Βουλή. Δηλαδή υπάρχει δρόμος ακόμα και όχι τόσο εύκολος. Η Γάλλοι επιμένουν, κάθε φορά που η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί συναντιέται με τον Έλληνα ομόλογό της πιέζει για στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας στην περιοχή του Σαχέλ. Οι πιέσεις άρχισαν προτού ακόμα υπογραφεί η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής. Οι Γάλλοι μας θέλουν στο Σαχέλ, εμείς όμως θέλουμε να πάμε;

***
Εκείνο που έμαθα από ανώτατες πολίτικές και στρατιωτικές πηγές, είναι ότι εάν τελικά περάσει η αποστολή από το ΚΥΣΕΑ (που εάν το αποφασίσει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός σίγουρα θα περάσει) και εν συνεχεία εάν εγκριθεί από τη Βουλή (κάπως δύσκολο, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση θα εναντιωθεί), τα επιτελεία στο Πεντάγωνο έχουν έτοιμα τα σχέδια για τη μεταφορά Ελλήνων στρατιωτικών στο Σαχέλ. Όταν λέμε Σαχέλ μην νομίζετε ότι θα στείλουμε στρατιώτες σε όλο το μήκος της υποσαχάριας περιοχής (δηλαδή από μια άκρη έως την άλλη άκρη- στην Ερυθρά Θάλασσα- της Αφρικής). Θα τους στείλουμε στο Μάλι (εκεί θα έχει την έδρα της η ελληνική δύναμη). Ήδη όμως στο Μάλι και στην περιοχή Μπαμάκο έχουμε στείλει δύο Έλληνες στρατιωτικούς στο επιτελείο. Αυτούς που θα στείλουμε επιπλέον θα είναι ως «δύναμη προστασίας» των γαλλικών κυρίως δυνάμεων. Κάτι ωσάν Force Protection, δηλαδή 20-30 στρατιωτικούς και ορισμένους άλλους επιτελείς στα επιτελεία, συνολικά 50 άτομα. Θα απαιτηθούν όμως να σταλούν τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα, για τη συνοδεία και ειδικός εξοπλισμός, γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη περιοχή όπου ήδη έχουν σημειωθεί απώλειες. Εκείνο που πρέπει επίσης να ξέρετε είναι ότι όσοι Έλληνες στρατιωτικοί θελήσουν να πάνε στο Σαχέλ θα είναι σε εθελοντική βάση και απ΄ότι έμαθα υπάρχουν ήδη πολλές αιτήσεις.

***

Οι δύο νέες αμερικανικές βάσεις

Αφού αρχίσαμε με τα στρατιωτικά, εκείνο ίσως που δεν ξέρετε είναι ότι τούτες τις ημέρες θα λειτουργήσουν στην χώρα μας σε πιο μόνιμο επίπεδο δύο νέες αμερικανικές βάσεις. Η πρώτη στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο Στρατόπεδα «Γιαννούλη» και η δεύτερη στο Στεφανοβίκειο. Την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο απερχόμενος Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, θα βρεθούν στην Αλεξανδρούπολη, όχι μόνον για να παρακολουθήσουν τη μεγαλύτερη αμερικανική απόβαση ( 1.200 ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης, πυροβόλων και οχημάτων), αλλά και τις πτήσεις από την Αλεξανδρούπολη 350 αμερικανικών ελικοπτέρων προς το Στεφανοβίκειο, υλοποιώντας έτσι ένα μέρος της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Μόλις ξεφορτωθούν από τα θηριώδη μεταγωγικά που νοίκιασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ τα ελικόπτερα (ανάμεσά τους και Απάτσι) και συναρμολογηθούν θα πετάξουν για τη βάση τους στο Στεφανοβίκειο όπου εκεί θα παραμείνουν για τουλάχιστον έξι μήνες, μετέχοντας και σε ασκήσεις συνεκπαιδεύσεως με ελληνικά πληρώματα ελικοπτέρων, Μαζί με το ελικόπτερα θα βρεθούν στο Στεφανοβίκειο και 350 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

***
Οι τραπεζίτες και η μετάλλαξη «Όμικρον»

Για να δείτε πόσο οι Γερμανοί ανησυχούν για την μετάλλαξη «Όμικρον», αύριο επρόκειτο να γίνει στην Φρανκφούρτη η δια ζώσης συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν έτοιμος να μπει στο αεροπλάνο για να ταξιδεύσει στην Φρανκφούρτη όταν έλαβε ένα μήνυμα ότι η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη λόγω των έκτακτων μέτρων για την πανδημία και για την μετάλλαξη «Όμικρον».

***
Το χριστουγεννιάτικο δένδρο στο Προεδρικό

Και τα δύο χριστουγεννιάτικα δένδρα ήρθαν σχεδόν ταυτόχρονα. Το ένα μεταφέρθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και το άλλο δίπλα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα πρόσφερε η Διεύθυνση Δασών και είναι και τα δύο πανύψηλα. Ήρθαν λέει από φυτώρια της Χαλκιδικής. Στην Προεδρία το έβαλαν στην αίθουσα εκδηλώσεων και αμέσως μετά την τοποθέτησή του άρχισε το στόλισμα, στο οποίο μετείχε, έμαθα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στην πραγματικότητα όλοι οι υπάλληλοι της Προεδρίας έβαλαν και από ένα στολίδι. Συλλογική χριστουγεννιάτικη εθελοντική εργασία, μπορώ να πω..

***
Όταν ο Τούρκος υπουργός συνομιλεί με Κύπρια επίτροπο

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου είναι Κύπρια και είχε τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κότζα. Συμβαίνει δε τα εξής παράδοξο (και παράλογο εάν θέλετε). Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, από την ψήφο της οποίας όμως εξαρτάται και η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ από την Στέλλα Κυριακίδου για θέματα Υγείας γιατί η Τουρκία έχει βιώσει σημαντικές επιπτώσεις της πανδημία. Η Κύπρια Επίτροπος του είπε σαφέστατα ότι η COVID-19 έδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η δημόσια υγεία ξεπερνά τα σύνορα και εξέφρασε την ανάγκη περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας ΕΕ- Τουρκίας..