«Το σημαντικό είναι πως σήμερα, παρά τις δυσκολίες και με όλους τους περιορισμούς, καταφέραμε να είμαστε εδώ, σε μια μεγάλη γιορτή» είπε ανάμεσα σε άλλα στον λιτό λόγο του  ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Δημήτρης Σπύρου, δίνοντας το περασμένο Σάββατο το στίγμα της φετινής, 24ης διοργάνωσης. Είναι η πρώτη διοργάνωση που διεξάγεται (και) με φυσική παρουσία μετά από πολύ καιρό, λόγω της πανδημίας.

Η τελετή ξεκίνησε με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων «Rosa, Rosae – La guera civil», του Κάρλος Σάουρα. Διάρκειας έξι λεπτών η ταινία του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη  μετέφερε στους θεατές τις σκληρές παιδικές αναμνήσεις του από τον Ισπανικό Εμφύλιο (ο Σάουρα είναι 90 χρονών σήμερα).  Πρεσβεύοντας την ειρηνική συνύπαρξη , η ταινία συνάδει με το πνεύμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Η τελετή έναρξης έκλεισε με την προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Wolfwalkers» των Τομ Μουρ και Ρος Στιούαρτ, μια ιρλανδική ταινία -ωδή στο περιβάλλον και τα πλάσματά του, με πρωταγωνιστές ένα κοριτσάκι και μια παρέα λύκων.

Στα τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα του φετινού Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 93 επαγγελματικές ταινίες από 53 χώρες – μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας μικρού μήκους,  Animation μικρού μήκους, “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά).

Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ Ολυμπίας θα διεξαχθεί έως τις 4 Δεκεμβρίου, στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας. Αμέσως μετά τη διεξαγωγή του φεστιβάλ με φυσική παρουσία, οι δραστηριότητές του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο ( 4 –  12 Δεκεμβρίου ) προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα. Η ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr