Με συγκλονιστικό τρόπο ο πρώτος μάρτυρας στη δίκη του 48χρονου ψευτογιατρού, ο οποίος έχασε τον πατέρα του από καρκίνο το 2015, περιέγραψε καρέ- καρέ στο δικαστήριο τις πρώτη επαφή και τις συμβουλές που τους έδωσε ο κατηγορούμενος , ο οποίος εμφανιζόταν ως ογκολόγος που εργάζεται στην Ελβετία και την Αμερική.

«Ό,τι κάναμε, το κάναμε για να τον  βοηθήσουμε» κατέθεσε με λυγμούς ο γιος του θύματος , που «μπλέχτηκε» στα δίχτυα του κατηγορούμενου, με την ελπίδα ότι ο πατέρας του θα καταφέρει να νικήσει  τον καρκίνο και να κρατηθεί στη ζωή. Ελπίδα που αποδείχθηκε μάταια.

Στην πρώτη κιόλας επαφή ο κατηγορούμενος γιατρός αφού πληροφορήθηκε την κατάσταση του ασθενούς  αποφάνθηκε ότι «οι γιατροί κάνουν χημειοθεραπείες για να παίρνουν μίζες από φαρμακευτικές εταιρίες και στο εξωτερικό κάνουν πια άλλες θεραπείες». Και στην επόμενη κιόλας συνάντηση συνέστησε να σταματήσει ο πατέρας του τις χημειοθεραπείες. Ηταν το πρώτο στάδιο για να ξεκινήσει το «εμπόριο ελπίδας».

«Μου είπε ότι θα πρέπει να ακολουθεί ένα πρωτόκολλο. Μια διατροφή σε αντιοξειδωτικές ίνες και κάποια εκχυλίσματα και βότανα που παρασκεύαζε ο ίδιος και θα μπορούσαν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Μου είπε να σταματήσει τις χημειοθεραπείες γιατί ο ασθενής γίνεται ράκος, ενώ με τη δίκη του μέθοδο θα ενισχύονταν το ανοσοποιητικό. Τον ρώτησα πως βλέπει την κατάσταση και είπε ότι είναι δύσκολη αλλά θα αυξήσουμε κατά 80% το προσδόκιμο ζωής. Μου είπε ότι ακόμα και καλά να μη πάει, θα στέκεται στα πόδια μέχρι την τελευταία στιγμή» είπε ο μάρτυρας εξηγώντας ότι ακούγοντας αυτά τα λόγια ένιωσε ελπίδα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αντίτιμο της νέας εναλλακτικής μεθόδου θεραπείας που συνέστησε ο κατηγορούμενος .

«Ήθελε μόνο την κάλυψη του κόστους των βοτάνων, το οποίο ήταν ακριβό. Ηταν  7.200 ευρώ περίπου και του λέω «τι βότανα είναι αυτά να τα μαζέψω εγώ» και μου είπε ότι δεν είναι απλό, ότι είναι εκχυλίσματα και παρασκευάζονται στο εργαστήριο του».

Παρά το γεγονός ότι ακολούθησαν κατά γράμμα τις οδηγίες του, αφού προηγουμένως είχαν πληρώσει τα χρήματα που τους ζήτησε ο κατηγορούμενος, ο  μάρτυρας περιέγραψε ότι ο πατέρας του χειροτέρευε συνεχώς και τηλεφώνησε στον κατηγορούμενο για να ζητήσει βοήθεια. «Μου είπε έλα να με βρεις σε ένα νοσοκομείο πίσω από το Χίλτον και εμφανίστηκε με ποδιά γιατρού και μου έδωσε ένα χάπι να το πάω στον πατέρα μου κι ένα μέλι από το Άγιο Όρος. Η κατάσταση χειροτέρευε συνεχώς. Από τα μέσα Ιουλίου ο πατέρας μου χρειάστηκε συσκευή οξυγόνου. Εμείς είχαμε διακόψει τις θεραπείες στο νοσοκομείο γιατί είχαμε πλέον κατηγορούμενο γιατρό. Αν και χειροτέρευε η κατάσταση, εκείνος επέμενε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις δόσεις των βοτάνων για να μικρύνουν οι όγκοι. Όλο και αύξανε ποσότητες υγρών, που στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο πατέρας μου δε γινόταν. Του δημιουργούσε τυμπανισμούς, αυτό πίεζε τον πνεύμονα».

Η κατάσταση του ασθενούς χειροτέρευε συνεχώς, σε σημείο που χρειάστηκε να κάνει παρακεντήσεις για να αφαιρείται το υγρό που συγκεντρώνονταν στον πνεύμονα του. «Εμείς του λέγαμε ότι ο ασθενής χειροτερεύει, έλα να τον δεις. Ήρθε γύρω στις αρχές Αυγούστου και μας έδειξε ταυτότητα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Αφού είχαμε ξεκινήσει παρακεντήσεις, τον πήραμε και του είπαμε ότι ο ασθενής δε μπορεί να πιει. Και μας είπε να πάρουμε νοσοκόμα που θα του βάζει με ορό με τα βότανα. Από ένα σημείο και μετά οι φλέβες του καταστρέφονταν και το υγρό ήταν κάπως καυστικό και του δημιουργούσε σαν εκζέματα. Μια ημέρα πριν πεθάνει μας είπε να του δώσουμε σόδα με νερό για να φύγουν τα φλέγματα» είπε ο μάρτυρας.