Κλίμα έντασης επιχειρεί να διαμορφώσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας γι’ αυτόν τον σκοπό τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Προβοκατόρικη στάση»

Και φυσικά, όπως συνηθίζει, επιρρίπτει τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά που με την «προβοκατόρικη στάση» της κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτήν τη φορά στο κάδρο των «προκλήσεων» βάζει και τη Γαλλία με την Κύπρο, προσθέτοντας την «αμερικάνικη ενεργειακή εταιρεία» που θ’ αρχίσει «εργασίες γεωτρήσεων».

«Η Ελλάδα, ο Ελληνοκυπριακός τομέας (έτσι ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία) και η Γαλλία με προβοκατόρικη στάση συχνά κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT της Τουρκίας, όπως μεταδίδουν τα tourkikanea.

Και τονίζει ότι «η Αγκυρα απέναντι σε αυτά τα βήματα συνεχίζει την αποφασιστική της στάση. Προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και της Τουρκίας και της τουρκικής δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

«Θερμαίνοντας ξανά τα νερά»

«Αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά καθημερινά προσθέτει και μία ακόμα αδιάλλακτη στάση, θερμαίνοντας ξανά τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει.

Το TRT κάνει λόγο για την ανακοίνωση της ελληνοκυπριακής πλευράς τον Σεπτέμβριο, πως θα αρχίσουν εκ νέου οι δραστηριότητες γεωτρήσεων «στη δήθεν οικονομική ζώνη», ανοίγοντας «τον δρόμο για νέα ένταση στην περιοχή».

Δημοσίευσαν NAVTEX στις 29 Σεπτεμβρίου, συνεχίζει το τουρκικό κανάλι, και ακολούθως αποπειράθηκαν με ερευνητικό σκάφος να εισέλθουν άνευ αδείας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Παρεμποδίστηκαν από στοιχεία του πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας και μετά από αυτήν την εξέλιξη η Τουρκία για μία ακόμη φορά έδειξε ψυχραιμία. Εκανε έκκληση για επίλυση της διαφωνίας με συνεργασία και δίκαιη μοιρασιά.

«Αμερικανική ενεργειακή εταιρεία»

«Τελευταία, η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε μία νέα NAVTEX για το διάστημα από 19 Νοεμβρίου έως 30 Ιανουαρίου.

»Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε πως μία αμερικάνικη ενεργειακή εταιρεία θα αρχίσει εργασίες γεωτρήσεων» προστίθεται στο ρεπορτάζ του τουρκικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος αναφέρεται στη διενέργεια εξόρυξης, στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, από τον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil.

Το TRT πήρε τη σκυτάλη από την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα YeniSafak, η οποία προαναγγέλλει ένταση με ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς, αναπαράγοντας παλαιότερες δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, με τις οποίες – όπως αναφέρεται – είχε προειδοποιήσει Αθήνα και Λευκωσία.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του TRT: