Νέα στοιχεία για την πολύνεκρη τραγωδία στη Βουλγαρία, όταν λεωφορείο με πινακίδες κυκλοφορίας της Βόρειας Μακεδονίας πήρε φωτιά, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Από το τραγικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 46 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 12 παιδιά, ενώ επτά άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Βουλγαρίας. Μάλιστα, εκεί μετέβησαν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι, και ο υπουργός Υγείας της χώρας, Βένκο Φίλιπτσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λεωφορείο επέστρεφε στα Σκόπια μετά από επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.

«Έσπαγαν τα τζάμια για να σωθούν»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε πως τα περισσότερα θύματα του δυστυχήματος είναι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, όμως υπάρχουν και πολίτες της Σερβίας.

Σε δήλωσή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του «ΜΙΑ», έκανε λόγο για «τραγωδία» για την οποία -όπως είπε- ενημερώθηκε προσωπικά από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Στέφαν Γιάνεφ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με έναν από τους επιζώντες για τον τρόπο με τον οποίο συνέβη το δυστύχημα.

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με έναν από τους επιζώντες. Μου ανέφερε ότι κοιμόντουσαν στο λεωφορείο όταν ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη. Κατάφεραν να σπάσουν ένα από τα τζάμια και να σωθούν μερικοί άνθρωποι. Δυστυχώς οι άλλοι δεν μπόρεσαν να σωθούν. Είναι μια φοβερή τραγωδία διότι τα περισσότερα θύματα είναι νέοι: 12 παιδιά κάτω των 18 ετών και οι άλλοι 20-30 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολίτες της χώρας μας, αλλά υπάρχουν και από τη Σερβία» είπε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, δήλωσε ότι το λεωφορείο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανήκε σε τουριστικό γραφείο των Σκοπίων. Σε αυτό, όπως είπε, επέβαιναν κυρίως νεαρά ζευγάρια που εκμεταλλεύτηκαν το τριήμερο, καθώς χθες, Δευτέρα, ήταν αργία στη χώρα – Ημέρα Αλβανικού Αλφαβήτου- και πήγαν εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται πως και οι επτά επιζώντες είναι καλά στην υγεία τους και δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Πώς συνέβη

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών της Βουλγαρίας, πιθανές αιτίες του δυστυχήματος είναι:

α) ενδεχόμενο σφάλμα του οδηγού

β) τεχνική δυσλειτουργία στο λεωφορείο

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο του δυστυχήματος μαζί με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι η αιτία του δυστυχήματος θα ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Σημείωσε, δε, πως εκτός από το λεωφορείο που πήρε φωτιά, στο σημείο υπήρχαν ακόμη τρία οχήματα που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Το λεωφορείο κινούνταν τελευταίο στη σειρά.

Τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στον αυτοκινητόδρομο καταστράφηκαν και είναι πολύ πιθανό η φωτιά να προκλήθηκε μετά από πρόσκρουση του λεωφορείου πάνω σε αυτά.