Και ξαφνικά ακούστηκε ένας θόρυβος και ο ουρανός στο Καστελλόριζο γέμισε με μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Τέτοια διέλευση σε χαμηλό ύψος πρώτη φορά έγινε στο ακριτικό αυτό νησί. Τέσσερις «Φαντομάδες» (Phantom F-4) πέταξαν με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου σε ύψος 100ft, σκορπώντας ρίγη ενθουσιασμού στους κατοίκους του Καστελλόριζου που βγήκαν έξω από τα σπίτια τους για να χαιρετήσουν τους ικάρους της Πολεμικής Αεροπορίας: «Δεν έτυχε… πέτυχε» έλεγε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ήταν κάτι αντίστοιχο με την ξαφνική εμφάνιση του αόρατου υποβρυχίου (Τύπου 214) στο ίδιο μέρος πριν από λίγο καιρό: «Και αφήστε τα σκυλιά να ουρλιάζουν, εμείς κάνουμε τη δουλειά μας», ήταν τα λόγια του στρατηγού Φλώρου προς τους επιτελείς του μετά την πτήση των Φάντομ και ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα προς τους Τούρκους που τελευταίως πύκνωσαν τις επιθετικές τους δηλώσεις έναντι της χώρας μας. Και όχι μόνον δηλώσεις. Ο ακροδεξιός Μπαχτσελί «δώρισε» στον Ερντογάν έναν χάρτη και οι δυο τους τον επέδειξαν μπροστά στις κάμερες για να ισχυριστούν ότι μεταξύ άλλων η Θράκη και η Κύπρος ανήκει στον «τουρκικό κόσμο». Ο κ. Ερντογάν μάλιστα ανακοίνωσε την αγορά και τέταρτου γεωτρύπανου, υπερσύγχρονου, 7ης γενιάς, όπως το ονόμασε.

***

Η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου στο κεντρικό Αιγαίο

Λίγη ώρα νωρίτερα τέσσερα ελληνικά F-16 πέταξαν με εντυπωσιακούς ελιγμούς πάνω από την ναυαρχίδα του 6ου Στόλου USS MOUNT WHITNEY, αμφίβιο Πλοίο Διοικήσεως, όπου βρισκόταν ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Εάν ρωτάτε γιατί βρέθηκε το σημαντικό αυτό πλοίο που αποτελεί την έδρα του Διοικητή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ στις ελληνικές θάλασσες και συγκεκριμένα στο κεντρικό Αιγαίο η απάντηση είναι ότι υπήρξε συνεκπαίδευση τύπου Passex με την Φρεγάτα ΥΔΡΑ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΡΙΤΣΟΣ και Μαχητικά Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρακολούθησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Βουλευτής Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Δρ. Αθανάσιος Ντόκος και ο εφοπλιστής Γεώργιος Προκοπίου.

***

«Η Μέδουσα άρχισε, τα εγκεφαλικά επανέρχονται»

Την ίδια ώρα νοτίως της Κρήτης, εκεί όπου υποτίθεται αρχίζει το ψευδο-τουρκολιβυκό μνημόνιο, άρχισε η πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα». Γέμισε η θάλασσα της Κρήτης με πολεμικά πλοία και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και με τα θηριώδη τύπου Μιστράλ ελικοπτεροφόρα των Αιγυπτίων, ενώ στην Σούδα προσγειωνόταν το ένα μετά το άλλο τα μαχητικά αεροσκάφη από την Αίγυπτο, τα Εμιράτα και τα ελικόπτερα της Κύπρου: « Η Μέδουσα μόλις άρχισε τα εγκεφαλικά επανέρχονται», έγραψε ο στρατηγός Φλώρος. Να σημειώσω ακόμα ότι: Το βασικό σενάριο της άσκησης «Μέδουσα» στα νότια της Κρήτης αφορά αποτροπή κατάληψης πλατφόρμας άντλησης υδρογονανθράκων

***

Ψυχρολουσία με την αύξηση των θυμάτων της πανδημίας

Εκείνο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι αυξάνεται σταθερά, μέρα με την μέρα ο αριθμός των απωλειών. Είχαμε χθες 87 θανάτους συνανθρώπων μας, 7 περισσότερους απ΄ότι προχθές και τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ξεπερνά τις 17.000 (17.012 για την ακρίβεια). Ακόμα αυξάνεται και ο αριθμός διασωλημένων έφθασαν τους 561 από τους 547 που ήταν προχθές ενώ τα κρούσματα βρίσκονται σταθερά εκεί κοντά στα 7.000

***

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα Πρωθυπουργού 37 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα

Και έτσι φθάσαμε στο μήνυμα (και όχι διάγγελμα) του Πρωθυπουργού, το οποίο προανήγγειλε ενώ ακόμα βρισκόταν στο Λονδίνο και αναμένεται να είναι ένα μήνυμα για τα Χριστούγεννα…37 ημέρες πριν την γιορτή της γέννησης του θεανθρώπου.

Μου λένε λοιπόν ότι βασικός στόχος του μηνύματος (ή της πρωθυπουργικής δήλωσης αν προτιμάτε) δεν είναι η επιβολή νέων μέτρων, αλλά η παρέμβαση μέσω του τηλεοπτικού μηνύματος για να πεισθούν όσον το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιασθούν. Αυτός είναι και ο σκοπός, δηλαδή περισσότεροι εμβολιασμένοι ώστε, όπως λένε στο Μαξίμου, να είναι προστατευμένοι για τα Χριστούγεννα προκειμένου να τα γιορτάσουν με ασφάλεια, όχι μόνοι τους στο σπίτι (όπως έγινε πέρυσι) , αλλά μαζί με τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Φαίνεται δηλαδή πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν τα Χριστούγεννα, ότι ήταν το καλοκαίρι για το χτίσιμο του πολυπόθητου τείχους ανοσίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα πετύχει αυτή τη φορά ο στόχος; Ο πρωθυπουργός όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου πέρα από την αναφορά που θα κάνει στην πορεία της πανδημίας, θα στοχεύσει στον εμβολιασμό πριν από την εορταστική περίοδο, τονίζοντας πως ένα «τσίμπημα» είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να κάνουμε γιορτές με ελευθερία και με ασφάλεια. Με το μήνυμά του ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και ένα τέλος στην πολυφωνία των υπουργών του για την πανδημία, τους τρόπους αντιμετώπισής της και τις σκέψεις που εξαγγέλλονται κάθε λίγο από αυτούς για τα όποια μέτρα κι αν ληφθούν.

***

Μικρά παιδιά κρατούσαν τη σημαία του Πολυτεχνείου

Ήταν συγκινητικές οι στιγμές στην πορεία του Πολυτεχνείου όταν στην κεφαλή της πορείας, την αιματοβαμμένη σημαία κρατούσαν μικρά παιδιά, τα οποία μετείχαν στον εορτασμό για τα 48 χρόνια από την εξέγερση. Αυτό έγινε για πρώτη φορά και όντως η εικόνα των παιδιών να κρατούν την ελληνική σημαία μπροστά από τη Βουλή ήταν συγκινητική. Τα υπόλοιπα που έγιναν τις μικροσυμπλοκές, τον αποκλεισμό βουλευτών, εκπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων να καταθέσουν στεφάνι και τον τραυματισμό του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μανιού (ο οποίος να σημειώσω είχε μετάσχει στην εξέγερση του Πολυτεχνείου), προτιμώ να μην τα σχολιάσω. Στην πορεία για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου μετείχε, ως επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.

***

Η Χρυσή Προσωπίδα του Αγαμέμνονα

Η επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να δανείσει στη Βρετανία αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς ως αντάλλαγμα για τη συναίνεσή της στην επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα προκάλεσε ταραχή στα βρετανικά ΜΜΕ που προσπάθησαν να μαντέψουν τι είδους θησαυρούς θα δανείσει η Ελλάδα στην Βρετανία. Οι βρετανικοί «Times» μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας τους κάνει λόγο για δύο από τα πλέον δημοφιλή και λαμπρά εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την χρυσή Προσωπίδα του Αγαμέμνονα, που ανακαλύφθηκε από τον Ερρίκο Σλήμαν κατά την διάρκεια της ανασκαφής του στους τάφους των Μυκηνών και το εμβληματικό χάλκινο άγαλμα του Δία ή του Ποσειδώνα, ένα από τα ωραιότερα της κλασικής περιόδου, έξοχο δείγμα του αυστηρού ρυθμού της αρχαίας ελληνικής πλαστικής, που αποδίδεται σε ικανότατο δημιουργό, ίσως στο διάσημο γλύπτη Κάλαμι.

***

Ο Μητσοτάκης και οι Βρετανοί επενδυτές

Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με ξένους επενδυτές τους οποίους εξέθεσε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, κάτι που αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών. Όταν όμως λέμε βρετανούς επενδυτές τι ακριβώς εννοούμε; Ήταν, όπως με ενημερώνουν κυβερνητικές πηγές, επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, καθώς και επικεφαλής επιχειρήσεων διεθνούς εμβέλειας στους τομείς της ενέργειας, του real estate, των υποδομών, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Τι τους είπε; Ό,τι η Ελλάδα διαθέτει φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και μείωσε δραστικά τη γραφειοκρατία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ενδιαφέρον επιχειρήσεων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι Microsoft, Pfizer, Cisco.

***

Πάλι ο κ. Πέτσας έκανε προβλέψεις

Τις προάλλες όταν σας περιέγραφα την Βαβυλωνία που υπάρχει με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την πανδημία, ξέχασα να αναφέρω ότι πρωτεύουσα θέση στις δηλώσεις, στις προβλέψεις και στις αναλύσεις για την πανδημία, είχε και έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας. Αν και όπως λέγεται ότι κανείς (ούτε το Μαξίμου, αλλά ούτε οι ειδικοί επιστήμονες) δεν τον ενθαρρύνουν να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις δηλαδή να προαναγγέλλει τι θα γίνει, ωστόσο ο κ. Πέτσας επιμένει. Τελευταίως μας είπε πως τα μέτρα που ισχύουν θα διαρκέσουν έως τα Χριστούγεννα. Ίσως ναι, ίσως όμως και όχι, αλλά με ποια ιδιότητα τα λέει όλα αυτά ο κ. Πέτσας, διερωτώνται ακόμα και οι Λοιμωξιολόγοι που υποτίθεται πως εισηγούνται τα μέτρα. Να ξέρετε ότι αυτή η πολυφωνία υπουργών που υπάρχει στην διαχείριση της πανδημίας έχει ενοχλήσει και έχει προκαλέσει αμηχανία τους πάντες. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει από τηλεοράσεως μήνυμα, αφού ο κόσμος βρίσκεται σε συνεχή αμηχανία με τα όσα ακούει από διάφορους υπουργούς. Τη στιγμή μάλιστα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 17.000, και με ένα σύστημα υγείας να δέχεται ήδη πίεση.

***

Ο Πάπας και η Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής

Άρχισαν από τώρα οι ετοιμασίες για την επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα. Θα πείτε δεν είναι κάπως νωρίς, αφού ο Πάπας είναι προγραμματισμένο να μας έλθει στις 4 Δεκεμβρίου; Σας πληροφορώ ότι τις περισσότερες ετοιμασίες τις κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ξέρετε γιατί; Πρώτα απ΄όλα ο Πάπας θα έρθει κατευθείαν από το αεροδρόμιο στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο, αλλά και με τον Πρωθυπουργό. Μου λένε ότι η συνάντηση του Πάπα με τον Πρωθυπουργό θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο, για να αποφευχθούν οι πολλές μετακινήσεις του Πάπα. Άλλωστε δύο βήματα είναι, αλλά ο Πάπας αποφάσισε να συναντήσει και Πρόεδρο και Πρωθυπουργό ξεχωριστά στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη Λέσβο θα πάει μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά η είδηση είναι ότι έχει προγραμματίσει να τελέσει Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής (το απόγευμα της Κυριακής). Συνηθίζει ο Πάπας, όταν επισκέπτεται μια χώρα να τελεί Θεία Λειτουργία. Για παράδειγμα όταν θα βρεθεί στην Κύπρο θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στο στάδιο του ΓΣΠ και σας πληροφορώ ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή, όχι μόνον από την Κύπρο, αλλά και από τον Λίβανο καθώς και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

***

Μια μέρα στο Παρίσι με τη Νίκη

Στο Παρίσι μετέβη η Νίκη Κεραμέως ως επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας στην 41η Διάσκεψη της UNESCO, του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδεία, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό. Κατά τη διήμερη παραμονή της στην Πόλη του Φωτός, η Υπουργός Παιδείας είχε σωρεία επαφών με πρόσωπα- κλειδιά διεθνώς στον χώρο της Παιδείας και εισέπραξε θετικά σχόλια για την αλματώδη πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία διετία στην εκπαίδευση. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και πάλι τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα οποία απέσπασαν καλές κριτικές για την πρωτοπορία τους, καθώς αποτελούν παράδειγμα καλής πρακτικής και για άλλες χώρες.