Το τελευταίο διάστημα, κυρίως τώρα με τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, παρατηρείται ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ δηλώσεων για την πανδημία. Τόσες πολλές είναι οι δηλώσεις αρμοδίων και μη καθώς και οι… σκέψεις τους για το πώς θα την αντιμετωπίσουν, που επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Σύγχυση δηλαδή και αμηχανία στον κόσμο. Ενώ σε όλες της χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, οι ανακοινώσεις για τον κορωνοϊό και τα μέτρα αντιμετώπισής του γίνονται από τους Οργανισμούς Δημόσιας Υγείας ή από τους Αρχιάτρους (θεσμός όμως που δεν υπάρχει στην χώρα μας), εδώ οι ανακοινώσεις γίνονται από μια πλειάδα κυρίως υπουργών. Το πλέον αγχωτικό και αμήχανο για τους πολίτες είναι ότι οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών συχνά αντιφάσκουν και περιορίζονται στο τι… σκέφτονται να κάνουν. Σκέφτονται για παράδειγμα όταν και όποτε αυξηθούν και άλλο τα κρούσματα να πάρουν και άλλα μέτρα, ή να επαναφέρουν τις μάσκες, ή ακόμα να κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τις ηλικίες 65 και άνω. Ή σκέφτονται και το αντίθετο: Να μην πάρουν οριζόντια μέτρα. Ωσάν (νομίζουν) πως ενδιαφέρει τον κόσμο τι σκέφτονται και όχι αυτό που πράττουν, τη στιγμή που ο φόβος της εξάπλωσης των κρουσμάτων όλο και περισσότερο μεγαλώνει.

Εάν καθίσετε μια ημέρα και καταγράψατε τις κυβερνητικές δηλώσεις για την πανδημία και τα μέτρα που σκέπτονται να ληφθούν τότε σίγουρα θα συναντήσετε σε κάποιο κανάλι ή σε κάποιο ραδιόφωνο ή ακόμα σε κυβερνητική ανακοίνωση δηλώσεις των: Θανάση Πλεύρη, Μίνα Γκάγκα, Γ. Γεραπετρίτη, Α. Σκέρτσου, Ι. Οικονόμου, Αθ. Κοντογιώργη (γ.γ. της κυβέρνησης), Άδωνη Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, Νίκου Παπαστάθη, Μάριου Θεμιστοκλέους. Μέχρι πρότινος και δηλώσεις των Βασίλη Κικίλια, Π. Αρκουμανέα και Βασίλη Κοντοζαμάνη. Μαζί με τους κυβερνητικούς (που ορισμένοι εκδίδουν και τις αποφάσεις) προσθέστε και πολλά μέλη της Επιτροπής των Ειδικών Επιστημόνων που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και λένε τις δικές τους σκέψεις, ή τις δικές τους προγνώσεις για τα κρούσματα που θα έχουμε τον Δεκέμβριο, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και του χρόνου το καλοκαίρι, ή σε ποιο νοσοκομείο έγινε η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, τότε καταλαβαίνετε τι Βαβυλωνία μπορεί να δημιουργηθεί. Α, να μην το ξεχάσω. Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης δεν πολύ- ακούγεται για την πανδημία, ενώ λόγω της αρμοδιότητας που έχει θα έπρεπε.

***

Βαβυλωνία και στην αντιπολίτευση

Και η αντιπολίτευση θα πείτε; Αλλη Βαβυλωνία εκεί. Βγαίνει ο Πολάκης και λέει ότι δεν εμβολιάζεται και μετά εμβολιάζεται. Βγαίνει ο Ξανθός και «αδειάζει» τον Πολάκη που δεν εμβολιάζεται. Βγαίνει ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα στη Βουλή και σε μια αποστροφή του λόγου του λέει ότι «κολλάνε και οι εμβολιασμένοι» και γίνεται ένας χαμός. Του απάντησε βεβαίως ο Γεραπετρίτης, αλλά η δήλωση Τσίπρα ότι κολλούν και οι εμβολιασμένοι έμεινε. Με τους μη εμβολιασμένους και τους αρνητές να πανηγυρίζουν. Σου λένε αφού κολλάνε και αυτοί γιατί εμείς να εμβολιαστούμε. Και οι εμβολιασμένοι βεβαίως μπορεί να κολλήσουν αλλά δεν διασωληνώνονται ούτε πεθαίνουν εύκολα, κάτι που παρέλειψε να πει ο κ. Τσπρας.

***

Τα μοντέλα αντιμετώπισης της πανδημίας

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά εν ριπή οφθαλμού αλλάζουν τα μοντέλα αντιμετώπισης της πανδημίας τα οποία προτίθενται να ακολουθήσουν στην κυβέρνηση: Για παράδειγμα, η πρόταση της υποχρεωτικότητας του 3ου εμβολίου τουλάχιστον για τους άνω των 65, μπαίνει και βγαίνει από το τραπέζι, παρότι οι ειδικοί εισηγούνται να κριθεί δεδομένη «ώστε να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω». Ωστόσο το μόνο δεδομένο είναι ότι οι υποχρεώσεις παράγουν συνέπειες, θετικές αλλά και δυσάρεστες, κι ως εκ τούτου μία από τις προκρινόμενες λύσεις είναι να χαρακτηριστεί πλήρως εμβολιασμένος όποιος έχει κάνει και τις 3 δόσεις προκειμένου να μη φανεί ότι επιβάλλονται κυρώσεις στα «περήφανα γηρατειά”. Το ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου ως ευρωπαϊκή ιδέα γενικώς, αλλά δεν το εξειδίκευσε επειδή θα άνοιγε και συνταγματική συζήτηση περί ηλικιακής διαίρεσης. Γι΄ αυτό, το εν λόγω μέτρο αν θα εφαρμοστεί θα αφορά όλους, με εξαίρεση τους ανήλικους.

Επίσης, πάει να φτιαχτεί ένα κλίμα γύρω από την αποκαλούμενη αναμνηστική δόση με τα σενάρια να διαδέχονται το ένα το άλλο όσο δεν δίδεται απάντηση στο απλό ερώτημα: Πόσοι νόσησαν από όσους έκαναν τρίτη φορά εμβόλιο και σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα, αν νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, αν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, αν το πέρασαν ελαφρά κτλ. Ο κ. Οικονόμου εκτίμησε ότι ίσως να μην έχει ασθενήσει κανείς, ίσως όμως όχι, δίνοντας την εντύπωση πως όσοι εμβολιάστηκαν τριπλά είναι και τριπλά θωρακισμένοι, αρκεί βέβαια να προσέχουν με τις μάσκες, τους κλειστούς χώρους κτλ. Η εντύπωση δόθηκε μεν, η απάντηση όμως εκκρεμεί. Τέλος, για την αποφόρτιση εστιών υπερμετάδοσης που παρατηρείται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενδέχεται να ανακοινωθεί κλιμακωτό ωράριο σε δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ και γενικώς στους εποπτευόμενους φορείς ώστε να αποφεύγονται οι συνωστισμοί. Τα περιθώρια των εναλλακτικών και ανέξοδων λύσεων φαίνεται πως έχουν στενέψει εξαιρετικά. Αν οι δείκτες της πανδημίας ανέβουν πολύ, αναπόφευκτα θα επιβληθούν σκληρότερα μέτρα και σε τοπικό – περιφερειακό επίπεδο, πάντα για τις ανεμβολίαστους.

***

Ανασχηματισμούς στους γενικούς γραμματείς

Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός συνεχώς διαβεβαιώνει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ουδείς θα πρέπει να αποκλείσει έστω έναν ακόμη ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Είναι πολλοί οι μήνες έως το τέλος της τετραετίας μου έλεγε κυβερνητικός παράγοντας συνεπώς τίποτα δεν πρόκειται να αποκλειστεί από τις προθέσεις του Πρωθυπουργού εάν διαπιστωθεί αρρυθμία στη λειτουργία συγκεκριμένων υπουργείων. Εκείνο όμως που φαίνεται πιο πιθανό να γίνει στο μεταξύ είναι ένας ανασχηματισμός γενικών γραμματέων υπουργείων, ή για να είμαι πιο ακριβής να υπάρξει μια συμπλήρωση κενών γενικών γραμματέων και εξηγούμαι:

Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας οι γενικοί γραμματείς που πρόκειται να πολιτευθούν στις προσεχείς εκλογές (όποτε αυτές κι αν γίνουν) θα πρέπει να παραιτηθούν στις αρχές του νέου έτους. Ήτοι τον Γενάρη. Και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι γενικοί γραμματείς, αυτή τη φορά, όπως όλα δείχνουν θα προέρχονται αποκλειστικά από την παράταξη της ΝΔ. Έτσι, εκτός απροόπτου, αναμένεται να υποβάλει παραίτηση η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία θα ζητήσει την ψήφο στην Εύβοια. Είναι πολύ πιθανόν, εάν θέλει να είναι υποψήφια στις εκλογές, να παραιτηθεί και η Αλεξάνδρα Σδούκου γενική γραμματέας Ενέργειας, ή η Βίκυ Λοϊζου γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής Ανάπτυξης η οποία δεν αποκλείεται να πολιτευθεί στις Κυκλάδες. Ακόμα είναι πιθανόν να παραιτηθεί από γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου ο Μανώλης Λογοθέτης προκειμένου να είναι υποψήφιος βουλευτής.

***

Το αντιγριπικό εμβόλιο της Προέδρου

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία και ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό και ασφαλές μέσο πρόληψης της νόσου. Αυτά είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έκανε στο Προεδρικό Μέγαρο το εμβόλιο κατά της γρίπης. Δεν το έκανε όμως μόνον η Πρόεδρος, αλλά και το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου (προαιρετικώς). Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ωστόσο προειδοποίησε ότι οι επόμενοι μήνες απαιτούν διαρκή εγρήγορση και προσοχή στα θέματα της υγείας: « Η πανδημία», είπε, «μας δίδαξε ότι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης είναι να μετατρέψουμε τον δισταγμό και την άρνηση σε αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Ας μην επιτρέψουμε στον φόβο και στην παραπληροφόρηση να ορίζουν τη ζωή μας».

***

Η εύστοχη μαντινάδα του Κουτσούμπα

Για όποιον παρακολουθεί τη δραστηριότητα του ΚΚΕ θα διαπιστώσει ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα με εκδηλώσεις, περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο ο γραμματέας βρέθηκε στην Κρήτη στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Στα Χανιά εγκαινίασε τα νέα γραφεία του κόμματος, μίλησε σε κομματική εκδήλωση και επισκέφτηκε, όπως είχατε πληροφορηθεί, και στον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη για να αφήσει λουλούδια. Εκεί τον υποδέχτηκε ο στενός φίλος του μουσικοσυνθέτη Γ. Αγοραστάκης, πρόεδρος του «Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μ. Θεοδωράκη», ένας εκ των τριών στους οποίους ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αναθέσει να εκτελέσουν τις τελευταίες του επιθυμίες μαζί με τον Κουτσούμπα και την κυρία Παρμενίδου τον “φύλακα άγγελο” του Μίκη, όπως πολύ εύστοχα γράφτηκε. Εύστοχη όμως ήταν και η μαντινάδα που είπε Κουτσούμπας στην εκδήλωση στα Χανιά, μια μαντινάδα μικρή αλλά με νόημα για όσους την άκουσαν προσεκτικά: Τα λίγα να τα εκτιμάς και να τα προστατεύεις από τα λίγα ξεκινάς, πολλά για να μαζεύεις».

***

Ευρωπαϊκό βραβείο στον Χωμενίδη

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στον Χρήστο Χωμενίδη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως σχολίασε: «Ο Χρήστος Χωμενίδης μας προσφέρει σήμερα τη μεγάλη χαρά της απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη «Νίκη» του. Θερμά συγχαρητήρια! Το άξιζε. Τιμά τα ελληνικά γράμματα. Η μεγάλη κοινότητα των αναγνωστών του βιβλίου ξέρει πόσα πολλά σημαίνει η νίκη της «Νίκης». Είμαι δε σίγουρος ότι ο Χρήστος Χωμενίδης προσλαμβάνει τη βράβευση αυτή όχι ως επιβεβαίωση αλλά ως πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του σε διεθνές επίπεδο. Ως έμπνευση». Να θυμίσω ότι σε μια πρόσφατη συνέντευξη («The Books’ Journal», τχ. 111) που είχε δώσει ο Χρήστος Χωμενίδης μιλώντας για τη «Νίκη» είπε:

«(Η πρόσφατη ιστορία μας) διαστρεβλώθηκε, κακοποιήθηκε βάναυσα και πονηρά από το 2010 μέχρι τουλάχιστον το 2015. Τότε οι εμφανιζόμενοι σαν κληρονόμοι της επικής Αριστεράς ξέθαψαν τα κόκαλα των ηρώων και τα έκαναν ρόπαλα ή δεκανίκια τους. Δεν ορρώδησαν προ ουδενός. Πόνταραν ταυτόχρονα στη μνήμη και του Ζαχαριάδη και του Πλουμπίδη και του Γρηγόρη Λαμπράκη, για να αναφέρω τρία εμβληματικά πρόσωπα που τα χώριζε άβυσσος αντιλήψεων και ήθους. Χάλκευσαν την Ιστορία σε σημείο να παρουσιάζουν τον Εμφύλιο σαν έπος και όχι ως τραγωδία. Έκανα με τη «Νίκη» μια μικρή, προσωπική προσπάθεια να ξεπλύνω την αλήθεια από το ψέμα…».

***

Όταν εντοπίστηκε κορωνοϊός σε super market

Δείτε το συνέβη σε σούπερ μάρκετ της Καλαμπάκας, όταν εντοπίστηκε πελάτης με… κορωνοϊό.. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας πελάτης εκεί που ψώνιζε είδε μια γνωστή του που ήξερε ότι νοσεί από κορωνοϊό. Ο άνδρας αμέσως πήγε στην υπεύθυνη του καταστήματος για να καταγγείλει το περιστατικό. Αμέσως ακούστηκε από τα μεγάφωνα του super market: «Αγαπητοί πελάτες, μόλις πληροφορηθήκαμε ότι στο κατάστημα υπάρχει κάποιος πελάτης ο οποίος νοσεί από κορωνοϊό και έπρεπε να είναι σε καραντίνα. Παρακαλούμε για να μην γίνει θέμα να εξέλθει από την πίσω πόρτα του καταστήματος». Και συνέβη το παρακάτω παράδοξο: Από την πίσω πόρτα του καταστήματος δεν βγήκε μόνον αυτή που νοσούσε από κορωνιό, αλλά συνολικά άλλα 8 άτομα (βγήκαν τρέχοντας).

***

Ο Πιερρακάκης, το data center στο Λούρο και ο Αβέρωφ

Μαθαίνω ότι μεγάλη επιτυχία είχε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην περιοδεία που έκανε στην Ήπειρο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Συνάντησε φορείς, επισκέφτηκε ένα οικολογικό data center που υπάρχει στο Λούρο και υλοποιήθηκε από φορέα του Υπουργείου του, μίλησε σε εκδήλωση της Ελληνικής ένωσης για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, ενώ εκτέθηκε στις γεύσεις της περιοχής. Με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ πήγε στα Λιθαρίτσια, με τον Περιφερειάρχη στον Φρόντζο, ενώ στο Μέτσοβο απόλαυσε την τοπική κουζίνα. Πίτες, βλάχικο κρασί Κατώι Αβέρωφ, μετσοβόνε από το Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα και τοπικό τραχανά. Σε ανάρτησή του στο facebook, ο Πιερρακάκης δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το Μέτσοβο και τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα. «Το παράδειγμα της αναγέννησης του Μετσόβου πάντα με συνάρπαζε, ως μοντέλο οικιστικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Κυρίως όμως, συνιστά μια ιστορία επιτυχίας του ελληνικού 20ού αιώνα, όπου ένας τόπος με μεγάλες δυνατότητες πάντρεψε τη μοίρα του με μια μεγάλη προσωπικότητα, αυτή του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα», έγραψε.