Απίστευτο βάθος, γεμάτο σώμα, αντίστοιχο των Merlot και Cabernet Sauvignon, με πολύ υψηλές τανίνες, μέτρια οξύτητα, αρώματα φρούτων – σταφίδα, βανίλιες, βατόμουρα – και μπαχαρικών, καθώς και περιεκτικότητα σε αλκοόλ που φτάνει μέχρι και το 15%, το Syrah δεν είναι ένα κρασί για όσους προτιμούν τις ελαφριές γεύσεις. Οπως οι περισσότεροι μεγάλοι οίνοι, προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τη Γαλλία (και ειδικά από την Κοιλάδα του Ροδανού), η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα, με τις Αυστραλία και Ισπανία να ακολουθούν. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται τα αμπέλια γίνεται πιο ελαφρύ ή πιο βαρύ, λιγότερο ή περισσότερο φρουτώδες. Σε πολλές χώρες είναι κυρίως μονοποικιλιακό, ενώ σε πολλές – ανάμεσά τους και η Ελλάδα -χρησιμοποιείται ευρέως σε προσμείξεις με άλλα κρασιά. Συνδυάζεται ιδανικά με πλούσια φαγητά όπως είναι το κρέας – μοσχάρι, αρνί, κυνήγι -, τα δυνατά τυριά – ροκφόρ και καμεμπέρ – και τα πιάτα με μελιτζάνες, όσπρια και μανιτάρια. Ταξιδέψαμε νοερά στις περιοχές όπου παράγεται περισσότερο το βαθυκόκκινο Syrah και επιλέξαμε μερικά από τα πιο καλά μπουκάλια – μονοποικιλιακά και με προσμείξεις. Παράλληλα, ρίξαμε και μια ματιά στα αγαπημένα μας ελληνικά, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα εισαγωγής.

Γαλλία

Το Syrah γεννήθηκε στο Ερμιτάζ, μια περιοχή στα βόρεια της Κοιλάδας του Ροδανού. Το κρασί το οποίο παράγεται εκεί είναι πιο μεταλλικό και με περισσότερες τανίνες από ό,τι εκείνο στον Νότο της Κοιλάδας που είναι πιο φρουτώδες και αρωματικό. Παρόλο που πρόκειται για μια ποικιλία σταφυλιού αρχαία, η αναβίωση της καλλιέργειάς της έγινε στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

Delas Hermitage Domaine des Tourettes 2017

Παλαιωμένο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, το πολύπλοκο στη μύτη και με ζωηρό κόκκινο χρώμα μονοποικιλιακό Syrah του κτήματος Delas Frères διαθέτει βελούδινες τανίνες, άρωμα από βατόμουρα, σταφίδες, μπαχαρικά, πιπέρι και κέδρο. Ταιριάζει με κόκκινο κρέας, ενώ το μπουκάλι θα πρέπει να το ανοίγουμε 1-3 ώρες πριν από το σερβίρισμα.

Guigal Chateau d’Ampuis Côte Rôtie 2016

Το μπαχαρένιο κρασί του κτήματος Γκιγκάλ, που ιδρύθηκε το 1946 στο αρχαίο χωριό Αμπουί, θεωρείται από το ίδιο το οινοποιείο ως το σήμα κατατεθέν του. Διαθέτει 13,5% αλκοόλ, αρώματα από δαμάσκηνα και βατόμουρα, είναι ισορροπημένο, κομψό, και απευθύνεται στους λάτρεις των κλασικών Côte Rôtie.

Αυστραλία

Το Syrah – στην Αυστραλία λέγεται Shiraz – το έφερε στη μακρινή χώρα από την Ευρώπη, το 1831, ο «πατέρας της αυστραλιανής αμπελοκομίας», Τζέιμς Mπάζμπι. Σήμερα, 190 χρόνια αργότερα, είναι η δεύτερη παραγωγός χώρα παγκοσμίως. Πέρα από τα ερυθρά, μερικά Syrah χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ροζέ και αφρωδών κόκκινων οίνων.

Taylors Estate Shiraz 2019

Στην περιοχή Clare Valley της Νότιας Αυστραλίας βρίσκεται το κτήμα Taylors που παράγει αυτό το ξηρό, με γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση Shiraz, το οποίο εκτός από άρωμα μαύρων φρούτων διαθέτει και νότες μέντας.

Yangarra Ironheart Shiraz 2018

Ενας από τους πιο «συλλεκτικούς» οίνους της Νότιας Αυστραλίας παράγεται στο βιοδυναμικής καλλιέργειας κτήμα Yangarra στην περιοχή McLaren Vale. Πρόκειται για ένα ξηρό κρασί με πολυπλοκότητα, πλούσιο και ταυτόχρονα ισορροπημένο, με έντονες τανίνες και αρώματα σοκολάτας, βανίλιας και μαύρων φρούτων.

Ισπανία

Εδώ το Syrah αποτελεί περίπου το 4% της συνολικής καλλιέργειας κόκκινων σταφυλιών. Το συναντάμε κυρίως στην περιοχή Καστίλλη-Λα Μάντσα και σε μικρότερο βαθμό στην Αραγονία και στην Καταλωνία. Σε πολλά οινοποιεία χρησιμοποιείται για προσμείξεις, κυρίως με Tempranillo.

Castillo Perelada Finca Garbet 2015, Empordà

Στις ακτές της Μεσογείου βρίσκεται το κτήμα Garbet που παράγει αυτό το ζεστό, φρουτώδες Syrah με Cabernet Sauvignon και αρώματα από μάραθο, ελιές και δενδρολίβανο. Παλαιώνεται για 25 μήνες σε δρύινα βαρέλια από το Μπορντό της Γαλλίας.

ΗΠΑ

Το Syrah εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1970, η οποία παραμένει η Πολιτεία με τις περισσότερες καλλιέργειες στις ΗΠΑ. Ακολουθούν οι Ουάσιγκτον, Ορεγκον και Οχάιο.

Cattleya 2017 The Initiation Syrah (Santa Lucia Highlands)

Πυκνό, με βάθος, έντονα ανθικό, με αρώματα από μαύρο κεράσι και καβουρδισμένο καφέ. Επίσης διαθέτει νότες από ξύσμα πορτοκαλιού, κράνμπερι, βατόμουρο και μπαχαρικά. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι 14,5%.

Ελλάδα

Είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες της χώρας μας και χρησιμοποιείται ευρέως σε προσμείξεις με Cabernet Sauvignon και Merlot, αλλά και με ελληνικές ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο.

Κτήμα Αβαντίς Κρασί Ερυθρό Ξηρό Syrah Συλλογή Magnum

Syrah 100% που παράγεται στο Αφράτι Ευβοίας και έχει υποστεί 18μηνη ωρίμαση σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια. Συμπυκνωμένο, αδιάφανο, με γεύση μαύρων και αποξηραμένων φρούτων (δαμάσκηνο, σύκο, μαύρο μούρο), μπαχαριών, σοκολάτας, καφέ και βανίλιας.

Σκούρας Fleva Ερυθρό

Οπάκ χρώμα με μύτη πλούσια, έντονα πιπεράτο και πολύπλοκο στο στόμα, ο ξηρός αυτός οίνος παράγεται στο οινοποιείο Σκούρας από αμπελώνες που βρίσκονται στην ορεινή Αχαΐα. Γεύσεις από βατόμουρο, μαύρο κεράσι και δαμάσκηνο και αρώματα από πιπέρι, γλυκόριζα, γαρίφαλο, θυμάρι, φύλλα δάφνης, τρούφα, μαύρη σοκολάτα και καπνό. Ωριμάζει σε καινούργια δρύινα βαρέλια για 12 μήνες.

«Alargo» Ερυθρός Δουλουφάκη

Από την Κρήτη προέρχεται το πορφυρό, μονοποικιλιακό Syrah με ποσοστό αλκοόλ 14,6%. Το κρασί, που έχει υποστεί 12μηνη ωρίμαση και έχει δυνατότητα παλαίωσης 10 χρόνων, διαθέτει αρώματα βανίλιας, μαύρης σοκολάτας και μαρμελάδας από κεράσι. Πλούσια γεύση, με νόστιμες τανίνες και μακρά, πικάντικη επίγευση.

Μουσών Κρασί Ερυθρό Ξηρό 9

Η ναυαρχίδα του κτήματος είναι ένα πορφυρό, ξηρό, παλαιωμένο για 3 χρόνια κρασί, περιορισμένης παραγωγής, από τις πλαγιές του Ελικώνα, με αρώματα μαύρων φρούτων και μπαχαρικών, πλούσιο, βελούδινο σώμα και μακρά επίγευση. Εκτός από Syrah, αποτελείται και από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot.

Γαία S – Syrah & Αγιωργίτικο 2018

Το Syrah ενώνεται με το Αγιωργίτικο για να δημιουργηθεί ένα ξηρό κρασί, με αρωματική πολυπλοκότητα. Εχει βαθύ κόκκινο χρώμα και αρώματα μεγάλης έντασης. Είναι από τις πιο «exclusive» οικογένειες κρασιών του κτήματος, με 12μηνη παλαίωση, και διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα. Το «S» στο όνομα αναφέρεται στην παρουσία του Syrah, αλλά και στον τόπο παραγωγής, Super Νεμέα.

Μπουτάρης (Οινοποιητική), Κάβα 2001

Αυθεντικό δείγμα ερυθρού κρασιού παλαίωσης – 3 χρόνια -, αποτελείται από 40% Ξινόμαυρο, 30% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon και 15% Syrah. Διαθέτει κεραμιδί ανταύγειες, αρώματα αποξηραμένων φρούτων, δαμάσκηνου, σύκου, και μαρμελάδας φρούτων του δάσους. Συνυπάρχουν τα γλυκά μπαχαρικά, με κυρίαρχη τη βανίλια.

Syrah Cabernet Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Ερυθρός

Το βαθυκόκκινο κρασί Syrah και Cabernet Sauvignon από τα Ελληνικά Κελλάρια διαθέτει σώμα, γεμάτη γεύση, ωραία επίγευση και άρωμα βανίλιας. Με σαφές αποτύπωμα παλαίωσης και περιεκτικότητα σε αλκοόλ 12,5%, αποτελεί ιδανικό συνοδό των πιάτων με κόκκινο κρέας, αλλαντικά και πικάντικα τυριά.

Κυρ Γιάννη Κρασί Μπλε Αλεπού Ερυθρό Ξηρό  

Από τη Νάουσα έρχεται αυτό το αρωματικό, πολύπλοκο στη μύτη κρασί που παλαιώνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Εχει ζωηρή οξύτητα που του δίνει φρεσκάδα και ισορροπία. Εκτός από Syrah περιλαμβάνει αρκετές άλλες ποικιλίες σταφυλιών – Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Negroamaro και Ξινόμαυρο.