Στο στάδιο των «μεγάλων κινήσεων» των υποψηφίων που επιχειρούν πλέον να διαμορφώσουν τους όρους και την ατζέντα του παιχνιδιού έχει εισέλθει η προεκλογική περίοδος στο Κίνημα Αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύουν έμπειρα κομματικά στελέχη την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να οδηγήσει σε ναυάγιο τη διαδικασία των debates, τη διαφοροποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου κατά την ψήφιση των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αλλά και το ανέβασμα των τόνων από τον Νίκο Ανδρουλάκη που έστρεψε τα βέλη του κατά του πρώην πρωθυπουργού.

Το «κλειδί» της συμμετοχής

Το κλίμα που υπάρχει στα εκλογικά επιτελεία δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνο των ημερών που ακολούθησαν την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Η μάχη που δίνουν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου για μια θέση στον δεύτερο γύρο φαίνεται ότι θα κριθεί στο νήμα. Και θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο κόσμο θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν την ημέρα των εκλογών τα επιτελεία των υποψηφίων.

Το βράδυ της Πέμπτης η συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ που επιχείρησε να συμβιβάσει τις διαφωνίες που υπήρξαν για τα debates κατέληξε σε αδιέξοδο. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι άγνωστο αν τελικά η ΕΡΤ φιλοξενήσει ένα debate μεταξύ των πέντε υποψηφίων (Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Χρηστίδης, Γερουλάνος) που συμφωνούν στους όρους διεξαγωγής του, χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου, αν φιλοξενηθεί, σε περίπτωση που η ΕΡΤ δεν δεχθεί, σε ιδιωτικό κανάλι, ή αν δεν γίνει καθόλου.

Ο Παπανδρέου δεν θέλει τηλεμαχίες

Η πλευρά των «5» επιρρίπτει την ευθύνη για το ναυάγιο στον Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με τους επιτελείς των συνυποψηφίων του, ο πρώην πρωθυπουργός ήθελε να αποφύγει τις συζητήσεις αυτές. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνεται, ο Νίκος Ανδρουλάκης συνόδευσε την πρώτη του επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ για τα debates με την επισήμανση ότι κανένας δεν θα δοξαστεί κρυπτόμενος. Υπήρχε η εκτίμηση ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα ήθελε να βρεθεί να συζητά και να απολογείται για θέματα που αφορούν την περίοδο της διακυβέρνησής του.

«Θέλω να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος, αυτή τη στιγμή κρίνονται ο χαρακτήρας και η πορεία της παράταξης» είναι η θέση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος, όπως λέγεται, δεν δείχνει διάθεση να εμπλακεί σε συζητήσεις που αφορούν το παρελθόν όταν το ζητούμενο είναι οι προκλήσεις του μέλλοντος. Ποιος θα πληρώσει το κόστος της μετάβασης στην πράσινη-ψηφιακή οικονομία; Πώς αντιμετωπίζεται το νέο τοπίο που δημιουργεί στην εργασία ο ψηφιακός μετασχηματισμός; Ποιο είναι σήμερα το περιεχόμενο του κοινωνικού κράτους;

Να καλυφθεί το χαμένο έδαφος

Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθεί η καμπάνια του κ. Παπανδρέου. Στο επιτελείο του ψάχνουν να βρουν τρόπους να καλύψουν το χαμένο οργανωτικό έδαφος. Γι’ αυτόν τον λόγο το πρόγραμμά του είναι γεμάτο επισκέψεις, συναντήσεις και συζητήσεις με ειδικά κοινά. Σχεδιάζονται μάλιστα επισκέψεις-εξπρές σε πόλεις που διαθέτουν ή είναι κοντά σε αεροδρόμια. Στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού κάνουν λόγο για ένα ρεύμα συσπείρωσης παλαιών, νέων και απενεργοποιημένων στελεχών συνεχώς αυξανόμενο.

 

Ο Λοβέρδος κινείται ως εν αναμονή αρχηγός

Η διαφοροποίηση του κ. Λοβέρδου στην ψηφοφορία για τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα δεν προκάλεσε έκπληξη σε όσους διαβάζουν τη στρατηγική του. Ο κ. Λοβέρδος νιώθει να είναι πλήρως απαλλαγμένος από κομματικές δεσμεύσεις. Θέλει να κάνει σαφές το δικό του στίγμα. Επιχειρεί να δημιουργήσει, αξιοποιώντας το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα ρεύμα νίκης. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως παρατηρεί έμπειρο κομματικό στέλεχος, στις δημόσιες εμφανίσεις του «δίνει την εικόνα του εν αναμονή αρχηγού». Ο κ. Λοβέρδος επενδύει στις «καθαρές θέσεις».

Ολες του οι κινήσεις έχουν ως στόχο την επικράτησή του στο κοινό της παράταξης το οποίο διακατέχεται από αντι-ΣΥΡΙΖΑ συναισθήματα και όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τις οποίες όμως απορρίπτει το Κίνημα Αλλαγής. Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ρεύματος νίκης εντάσσεται και η δημοσιοποίηση της στήριξής του από 85 πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ. Δεν πέρασε επίσης απαρατήρητο το γεγονός ότι στην εκδήλωση που έγινε στον Πειραιά προέβη σε χαιρετισμό ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης.

 

Ανδρουλάκης: ενότητα – αυτονομία – διεύρυνση

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη προκαλούν ικανοποίηση τα ευρήματα που πιστοποιούν την υψηλή του αποδοχή στη βάση της παράταξης. Ωστόσο αυτό δεν φτάνει. Οπως λέγεται, το μήνυμα της ανανέωσης, της ευκαιρίας στη νέα γενιά της παράταξης, περνάει αλλά δεν αρκεί. Η προσπάθεια του επιτελείου του το επόμενο διάστημα αναμένεται να στραφεί σε άλλα δύο, όπως εκτιμάται, συγκριτικά πλεονεκτήματα της υποψηφιότητάς του: ότι μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα και την αυτόνομη πορεία της παράταξης, ώστε να αξιοποιήσει την αίσθηση που υπάρχει ότι με τον Λοβέρδο το τιμόνι θα στρίψει προς τη ΝΔ και με τον Παπανδρέου θα αρχίσει να βλέπει προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ακόμα και το θέμα του πώς μεγαλώνει η παράταξη. Και όπως λέγεται, η παράταξη δεν μπορεί να μεγαλώσει παίρνοντας απλώς ένα ποσοστό από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επαναφέροντας στην πολιτική και στην παράταξη τη νέα γενιά και τις παραγωγικές ηλικίες, στις οποίες το Κίνημα Αλλαγής υστερεί εκλογικά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια ηγεσία που παραπέμπει στο μέλλον, επισημαίνουν συνομιλητές του.

Η συμμετοχή και η πανδημία

Η συμμετοχή θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Με τη σειρά της, η συμμετοχή θα εξαρτηθεί από τον υγειονομικό παράγοντα, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο των εμπλεκομένων στην εκλογική διαδικασία. Φυσικά υπάρχουν και οι… λεπτομέρειες. Αυτές αφορούν τον στίβο της κούρσας και έχουν να κάνουν με τη στρατηγική που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι.

Ο κρίσιμος ρόλος εν όψει του δεύτερου γύρου

Η μάχη που δίνει η τριάδα της κορυφής θα εξαρτηθεί από την παρουσία και φυσικά την εκλογική επίδοση των άλλων τριών υποψηφίων, του Χάρη Καστανίδη, του Παύλου Γερουλάνου και του Παύλου Χρηστίδη. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να τους εμφανίζουν σε απόσταση από τους τρεις πρώτους, ωστόσο και οι τρεις εμφανίζονται να έχουν την αποδοχή της βάσης της παράταξης και ο ρόλος τους τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και στις διεργασίες που θα γίνουν εν όψει του δεύτερου γύρου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος.