Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κυλιόμενων διακοπών ρεύματος βρίσκεται η Ευρώπη, εφόσον ο χειμώνας είναι βαρύς, με δεδομένη την εικόνα που παρουσιάζει η ενεργειακή αγορά.

Την απαισιόδοξη αυτή εκτίμηση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, που είναι από τους μεγαλύτερους traders commodities παγκοσμίως, διακινώντας περίπου 6,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου ημερησίως.

«Για να σας μιλήσω ειλικρινά, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αρκετό φυσικό αέριο. Και δεν αποθηκεύουμε καθόλου για τη χειμερινή περίοδο… Επομένως υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος πως, αν έχουμε ένα βαρύ χειμώνα, θα πάμε σε κυλιόμενα blackout στην Ευρώπη» τόνισε ο Τζέρεμι Γουίρ, μιλώντας σε συνέδριο των FT για τα commodities.

Σημειώνεται πως μετά την χθεσινή απόφαση της αρμόδιας ενεργειακής αρχής της Γερμανίας να «παγώσει» τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2, που θα αύξανε τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και τη Δυτική Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα καταγράφοντας πολύ σημαντικές αύξησης σε όλη την Ευρώπη.

Θα συνεχιστεί το ράλι και στις τιμές του πετρελαίου 

Ο επικεφαλής της Trafigura επεσήμανε πως το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου συνιστά πρόκληση για τον κλάδο συνολικά, όμως ξεκαθάρισε πως ούτε η αγορά πετρελαίου είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Όπως επεσήμανε και στην αγορά πετρελαίου οι συνθήκες είναι «πολύ, πολύ σφικτές», καθώς δεν υπάρχουν επενδύσεις σε νέα project και δεν αναπληρώνονται τα αποθέματα.

Για το λόγο αυτό δεν απέκλεισε την πιθανότητα και η τιμή του μαύρου χρυσού να αγγίξει τριψήφιο νούμερο, κάτι που έχουν αναφέρει και άλλοι αναλυτές «βλέποντας» πιθανή άνοδο του πετρελαίου έως και στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα το Brent βρίσκεται λίγο πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι, σε σχέση με τα 50 δολάρια που βρισκόταν στις αρχές του έτους και τα επίπεδα ζήτησης δεν φαίνεται να υποχωρούν.

Εξάλλου, όπως εξήγησε και ο κ. Γουίρ, η πράσινη μετάβαση με την απολιγνιτοποίηση των οικονομικών δεν πρόκειται να έρθει… σε μια στιγμή, θα πάρει χρόνο και στο μεταξύ η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα παραμείνει ισχυρή.

Πηγή: ot.gr