Η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε ξανά στην Ευρώπη την Τετάρτη, εντείνοντας τις ανησυχίες για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και για ελλείψεις ενόψει του χειμώνα.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανέστειλε την Τρίτη τη διαδικασία για τη σύνδεση του αγωγού Nord Stream 2 , μειώνοντας τις ελπίδες ότι θα παράσχει σημαντικές προμήθειες φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες και προκαλώντας ανησυχία στις ενεργειακές αγορές.

Συγκεκριμένα, η γερμανική αρχή, η οποία είχε ήδη καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία έναρξης λειτουργίας του αγωγού, αφότου ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, ουσιαστικά κατέστησε επίσημη τη στάση αναμονής που είχε υιοθετήσει δηλώνοντας πως «αναβάλει προσωρινά» την πιστοποίηση του. Ως επιχείρημα έθεσε το γεγονός πως η ρωσική Gazprom πρέπει να δημιουργήσει θυγατρική που θα «τρέχει» το έργο στη Γερμανία δημιουργώντας και το δικό της ανεξάρτητο δίκτυο, ως οφείλει βάσει της γερμανικής νομοθεσίας. Όμως, είναι σαφές πως με δεδομένο το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται γύρω από τον αγωγό και το ρωσικό φυσικό αέριο συνολικά στην Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας, πιθανότατα απλά έψαχνε αφορμη.

Η τιμή του φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα στην Ολλανδία , η οποία θεωρείται σημείο αναφοράς για την Ευρώπη , εκτινάχθηκε σχεδόν 8% την Τετάρτη φθάνοντας στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), το υψηλότερο από τις 18 Οκτωβρίου.

Η τιμή του φυσικού αερίου για τις αρχές του επόμενου έτους επίσης αυξήθηκαν, με την αγορά να μην αναμένει σημαντικές ροές μέσω του Nord Stream 2 μέχρι αργά την ερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, τη στιγμή που η ζήτηση μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί.

«Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του αγωγού εμφανίζεται πλέον μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά περιμέναμε», έγραψαν αναλυτές της Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν από Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Το ολλανδικό συμβόλαιο για το φυσικό αέριο τον Ιανουάριο εκτινάχθηκε 7,8% στα 101,61 ευρώ ανά MWh την Τετάρτη, ενώ το βρετανικό συμβόλαιο χονδρικής τιμής φυσικού αερίου για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 αυξήθηκε σχεδόν κατά 12% στις 2,45 λίβρες ανά θερμότητα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αμβλύνουν το πλήγμα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις με έκτακτα μέτρα, όπως ανώτατα όρια τιμών και επιδοτήσεις. Ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ενέργειας στον κόσμο, η Trafigura , προειδοποίησε επίσης την Τρίτη ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα λόγω χαμηλών προμηθειών.

Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο τροφοδοτούν ήδη έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να ωθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξήσουν τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη Βρετανία εκτινάχθηκαν πάνω από 4% τον Οκτώβριο, υπερδιπλάσιοι των στόχων της κεντρικής τράπεζας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη , η οποία λαμβάνει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία , ενισχύθηκαν επίσης από τη μείωση των εξαγωγών αυτή την εβδομάδα από τη Νορβηγία , έναν άλλο βασικό προμηθευτή ενέργειας στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω εργασιών συντήρησης στην υποδομή φυσικού αερίου της.