Η οικονομική ανάκαμψη από την Covid-19 θα επιταχυνθεί εκ νέου τα επόμενα τρίμηνα, οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας σε χαμηλό 50 ετών έως το τέλος του επόμενου έτους, εκτιμά η Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σε σημείωμα προς τους πελάτες της, μετά την επιβράδυνση αυτό το καλοκαίρι , η αμερικανική οικονομία θα λάβει ώθηση από το άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών, τις καταναλωτικές δαπάνες και τον ανεφοδιασμό των αποθεμάτων, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αγορά εργασίας πιθανότατα θα φτάσει στο μέγιστο της απασχόλησης μέχρι τα μέσα του 2022, ενισχυμένη από την «καυτή ζήτηση για εργαζομένους».

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει από 4,6% σήμερα σε 3,7% στα μέσα του έτους και 3,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Στο 3,5%, το ποσοστό ανεργίας θα ίσχυε με το χαμηλό 50 ετών που σημειώθηκε στα τέλη του 2019 και θα επαναλήφθηκε στις αρχές του 2020. Αυτό θα σηματοδοτούσε μια δραματική βελτίωση από τον Απρίλιο του 2020 όταν η έκρηξη της πανδημίας εκτόξευσε το ποσοστό ανεργίας στο 14,8% .

Ένας αριθμός ρεκόρ Αμερικανών εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τον Σεπτέμβριο

Η Goldman Sachs είναι λιγότερο αισιόδοξη για τις προοπτικές προσέλκυσης των Αμερικανών πίσω στο εργατικό δυναμικό.

«Ενώ η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από την προ-πανδημική τάση, αυτό φαίνεται διαρθρωτικό ή εθελοντικό σε ένα περιβάλλον όπου οι ευκαιρίες εργασίας είναι άφθονες», ανέφερε η έκθεση.

Ένα ρεκόρ 4,4 εκατομμυρίων Αμερικανών εγκατέλειψαν τις δουλειές τους τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας.

Για τον πληθωρισμό

Η Goldman Sachs αναγνώρισε επίσης ότι «η υπέρβαση του πληθωρισμού ήταν εκπληκτική» και η κατάσταση «θα χειροτερέψει αυτό το χειμώνα προτού βελτιωθεί».

Αν και η Goldman Sachs αναμένει «επίμονη πληθωριστική πίεση» από την αύξηση των μισθών και των ενοικίων, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι μόνο «μετρίως πάνω» από το 2%.

Γι’ αυτό η Goldman Sachs βλέπει μόνο δύο αυξήσεις επιτοκίων ετησίως μόλις η Fed ολοκληρώσει τη «μείωση» του προγράμματος αγοράς ομολόγων της το επόμενο έτος.

«Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους χωρίς να απαιτείται επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγή ot.gr