Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά «StartUPiraeus», για τη στήριξη και την ανάδειξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Σκοπός του Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων είναι να αποτελέσει ένα μόνιμο θεσμό στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην πόλη του Πειραιά, δίνοντας έμφαση στους κλάδους της «Γαλάζιας Οικονομίας» και παρέχοντας ταυτόχρονα δωρεάν υπηρεσίες εξατομικευμένης υποστήριξης και συμβουλευτικής σε επιχειρήσεις ή νεοφυή επιχειρηματικά σχήματα.

Στην εναρκτήρια συνάντηση του Κέντρου, συμμετείχαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων της πόλης, του Πανεπιστημίου Πειραιά κ.ά.

Το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων παρέχει δωρεάν ένα πλέγμα δράσεων, όπως:

  1. Δωρεάν παροχή ψηφιοποιημένου εργαλείου διάγνωσης αναγκών και οριζόντιας πληροφόρησης σε ευρύ φάσμα θεμάτων για την ανάπτυξη της καινοτομίας.
  2. Δωρεάν εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, όπου η επιλεγμένη επιχείρηση επιλέγει, βάσει των πραγματικών αναγκών της και σε συνεννόηση με τον μέντορά της, τις υπηρεσίες των εργαλείων που επιθυμεί για να αναπτυχθεί η καινοτόμος ιδέα της, να παραχθεί ένα καινοτόμο προϊόν/υπηρεσία ή διαδικασία ή/και να στηριχθεί η υπό σύσταση νεοφυής επιχείρηση.
  3. Συμβουλευτική υποστήριξη για τη χρηματοδότηση των νέων ή υφιστάμενων επιχειρήσεων καινοτομίας, διασύνδεση με δυνητικούς χρηματοδότες και υλοποίηση ενεργειών μόχλευσης δυνητικών χρηματοδοτικών πόρων.
  4. Δικτύωση/Διασύνδεση συμμετεχόντων με αντίστοιχες δομές του εξωτερικού και με τη διεθνή επενδυτική/επιχειρηματική κοινότητα.
  5. Υποστήριξη επιλεγμένων υπό σύσταση νεοφυών επιχειρήσεων με τη δωρεάν παροχή φιλοξενίας και χρήσης γραφείων στον «συνεργατικό χώρο φιλοξενίας» του Κέντρου.
  6. Παροχή υπηρεσιών αξιοποίησης προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού για επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Συνολικά, προβλέπεται να λάβουν δωρεάν εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη από ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της αναδόχου εταιρείας «ΑΠΟΨΗ ΑΕ», το ΠΑΠΕΙ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κατ’ ελάχιστον 180 επιχειρήσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον 100 θα είναι υφιστάμενες και 80 υπό σύσταση επιχειρήσεις.

Στο τέλος της συνάντησης, όλοι οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κατά την εναρκτήρια συνάντηση, σημείωσε:

«Το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά ‘StartUPiraeus’ είναι μια ακόμη καινοτόμα πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην πόλη μας. Μετά την επιτυχημένη λειτουργία του Blue Lab και του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας, δημιουργήσαμε ένα νέο Κέντρο στην Ε΄Δημοτική Κοινότητα, το οποίο υποδέχεται υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν πράξη τις καινοτόμες ιδέες τους, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά εργαλεία.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι παραγωγικοί φορείς, τα επιμελητήρια, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο εμπορικός κόσμος  της πόλης μας ‘αγκάλιασαν’ και αυτή τη δράση.  Άλλωστε η συνεργασία μας με την Περιφέρεια και με τους φορείς είναι διαρκής. Σταθερή μας επιδίωξη είναι να αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι η Ο.Χ.Ε., και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, που ξεκινάει το επόμενο διάστημα. Χαίρομαι που δημιουργούμε στην πόλη μας ένα ισχυρό πλέγμα υπηρεσιών, το οποίο τονώνει την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία. Ο Πειραιάς έχει εδραιωθεί πλέον ως μια πόλη που υποδέχεται, ενθαρρύνει και στηρίζει τις καινοτόμες επιχειρηματικές  ιδέες».

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, Δημήτρης Καρύδης, επεσήμανε τα εξής:

«Στον Δήμο Πειραιά κάνουμε ένα ακόμη πρωτοποριακό βήμα για τη στήριξη και ανάδειξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά.  Μετά το ‘Βlue Lab’ και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, δημιουργούμε το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων ‘StartUPiraeus’ και σχεδιάζουμε την συμπόρευσή τους. Εστιάζουμε στην τεχνολογική καινοτομία,  στην έρευνα σε προϊόντα και υπηρεσίες, σε νέα βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, στη δημιουργία νέων αγορών και κυρίως στην ταχεία ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τη δικτύωσή τους, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά εργαλεία. Η οικονομία ισχυροποιείται, με θέσεις εργασίας, ανοιχτούς ορίζοντες και νέες προοπτικές για την ανάπτυξη στον Πειραιά, με τη νέα γενιά πρωταγωνιστή».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η στήριξη στην επιχειρηματικότητα είναι μια πάγια θέση μας και είναι πολύ σημαντική  η στήριξη του δήμου στην επιχειρηματικότητα της πόλης μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες. Αλίμονο αν τα επιμελητήρια δεν βοηθούσαν την επιχειρηματικότητα ή αν δεν συνέπρατταν σε αυτή την προσπάθεια».

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, σημείωσε:

«Συγχαρητήρια στον δήμο Πειραιά  και στον δήμαρχο κ. Μώραλη. Το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων είναι μια πολύ καινοτόμα δράση. Εμείς θα συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ήδη συνεργαστήκαμε με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας για μια εκδήλωση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με τη συμμετοχή 63 γυναικών».

Ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, ανέφερε:

«Παρακολουθώ όλες τις δράσεις του δήμου Πειραιά και πραγματικά βλέπω ότι βήμα-βήμα εξελίσσεται και προσφέρει αυτό για το οποίο κλήθηκε από το λαό του Πειραιά. Θα θέλαμε κι άλλοι δήμοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας».

Στις καινοτόμες υπηρεσίες του Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά «StartUPiraeus» αναφέρθηκαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά Ηλίας Σαλπέας, ο Δημήτρης Κότιος εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Πειραιά και η Νεκταρία Μαραβά  από το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων, η οποία έκανε την παρουσίαση της λειτουργίας και της δράσης του Κέντρου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο μέσω:

·         Ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@startup-piraeus.gr

·         Τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2104629300 εσωτ.: 720

·         Φυσικής παρουσίας στο χώρο λειτουργίας της δράσης (Αντιπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου 38-40, Πειραιάς) κατόπιν ραντεβού.

Το ωράριο λειτουργίας του χώρου είναι από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ. τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα – Παρασκευή).

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά είναι ενταγμένο στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Δήμου Πειραιά και συγχρηματοδοτούμενο από εθνικούς και κοινοτικού πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττικής» του «ΕΣΠΑ 2014-2020».