Τρία εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με πέρσι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον λιμό, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ (WFP) τη Δευτέρα, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση να ανέρχεται πλέον στα 45 εκατομμύρια.

Ο σοκαριστικός αριθμός αφορά ανθρώπους σε 43 χώρες του πλανήτη, ενώ η οξεία επισιτιστική κρίση εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του έτους ο αριθμός περιοριζόταν στους 42 εκατ. ανθρώπους, ενώ η διαφορά γίνεται αβυσσαλέα όταν αντιπαρατίθεται στους 27 εκατ. ανθρώπους που βρίσκονταν στα όρια της πείνας το 2019, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε σχετικό δελτίο τύπου.

Η αύξηση συμπεριλαμβάνει εκείνους που ζουν σε περιοχές κατηγορίας IPC4 (αφορά την ένταση της επισιτιστικής κρίσης) ή χειρότερης στο Αφγανιστάν, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου το πρόβλημα έχει οξυνθεί, όπως η Αιθιοπία, η Αϊτή, η Σομαλία, η Αγκόλα, η Κένυα και το Μπουρουντί.

«Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι κοιτάζουν την άβυσσο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του WPF, Ντέιβιντ Μπίζλεϊ. «Οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και ο κοροναϊός αυξάνουν τους αριθμούς εκείνων που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα πείνας, ενώ τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι πλέον περισσότεροι από 45 εκατ. άνθρωποι κινούνται προς το χείλος του λιμού».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την επαύριον μιας αποστολής συλλογής στοιχείων για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου το WFP αυξάνει την υποστήριξή του με στόχο να βοηθήσει σχεδόν 23 εκατ. ανθρώπους που κινδυνεύουν στην περιοχή.

«Το κόστος των καυσίμων έχει σημειώσει αύξηση, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί, το λίπασμα έχει ακριβύνει και όλα αυτά τροφοδοτούν νέες κρίσεις όπως αυτή που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, αλλά και προϋπάρχουσες από καιρό καταστάσεις επιτακτικής ανάγκης, όπως εκείνες που επικρατούν στη Συρία ή στην Υεμένη», πρόσθεσε.

Οι ανάγκες αυξάνονται ταχύτερα από τους πόρους

Το WFP ανέφερε ότι από κοινού με ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε επίκεντρα της πείνας σε όλο τον κόσμο, κάνει το ανθρωπίνως δυνατό για να αυξήσει τη βοήθεια προς τα εκατομμύρια των ανθρώπων που κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.

Ωστόσο, οι διαθέσιμοι πόροι δεν αρκούν για να καλύψουν τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης, σε μια εποχή που οι παραδοσιακές δίοδοι χρηματοδότησης δέχονται τεράστιες πιέσεις.

Το WFP εκτιμά ότι το κόστος της αποτροπής του λιμού σε όλο τον κόσμο πλέον αγγίζει τα $7 δισ., έχοντας σημειώσει αύξηση σε σχέση με τα περίπου $6 δισ. που απαιτούνταν στις αρχές του έτους.

«Καθώς το κόστος της ανθρωπιστικής βοήθειας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, έχουμε ανάγκη από περισσότερους πόρους για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε οικογένειες σε όλο τον πλανήτη που έχουν ήδη εξαντλήσει τις δυνατότητές τους στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον λιμό», τόνισε ο επικεφαλής του WFP.

Η υπηρεσία ανέφερε ακόμη ότι οικογένειες που αντιμετωπίζουν επισιτιστική επισφάλεια, υποχρεώνονται να λάβουν «ολέθριες αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πείνα».

Μια ανάλυση ευαλωτότητας για τις 43 χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη έδειξε ότι οικογένειες αναγκάζονται να φάνε λιγότερο ή ακόμη και να παρακάμψουν πλήρως γεύματα. Ορισμένες φορές οι γονείς θυσιάζουν τα γεύματά τους για να μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Στη Μαδαγασκάρη, όπου ο λιμός αποτελεί ήδη πραγματικότητα σε πολλές περιοχές, ορισμένοι αναγκάζονται να τρώνε ακρίδες, φύλλα ή κάκτους για να επιβιώσουν.