Πάνω από 7.000 κρούσματα κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων.

Ασφυκτική είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς η αύξηση κρουσμάτων συνεπάγεται και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για την πορεία της πανδημίας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, το ιικό φορτίο τώρα αγγίζει ή τείνει να ξεπεράσει τα ύψη των μεγάλων κορυφώσεων της πανδημίας.

Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν σε πραγματικό χρόνο τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στην Καθημερινή κάνει έναν απολογισμό των ανόδων και των πτώσεων της διασποράς του κορωνοϊού με βάση τις μετρήσεις από την 31η Αυγούστου 2020, την ημέρα έναρξης των καθημερινών αναλύσεων λυμάτων που διενεργεί με την ομάδα του στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, έως σήμερα.

Η πρώτη αύξηση μετά το πρώτο lockdown

Η πρώτη αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική μετά το πρώτο αυστηρό lockdown και το επακόλουθο υπό όρους άνοιγμα για διακοπές καταγράφηκε, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν οι παραθεριστές επέστρεψαν και τα σχολεία, με προφυλάξεις, άνοιξαν. «Η άνοδος αυτή ακολουθούσε μια μάλλον αργή πορεία μέχρι την 20ή Οκτωβρίου 2020, όταν σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη εκτίναξη του ιικού φορτίου σηματοδοτώντας την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αν θέλαμε να το συγκρίνουμε με τις τρέχουσες τιμές, θα λέγαμε ότι το ιικό φορτίο της κορύφωσης του δεύτερου κύματος ήταν ίδιο με εκείνο της ύφεσης του φετινού Σεπτεμβρίου. Τόσο υψηλά βρισκόμαστε…».