Την ώρα που το τέταρτο κύμα κοροναϊού «χτυπά» τον κόσμο, τα νέα για τα χάπια της  Merck και της Pfizer είναι ελπιδοφόρα αλλά ακόμα οι ποσότητες που θα χορηγηθούν είναι περιορισμένες.

Τα νέα σκευάσματα αφορούν αυτούς που νοσούν με κοροναϊό και πρέπει να χορηγηθούν στις πρώτες 3 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Εφόσον αυτό συμβεί μειώνονται οι πιθανότητες κάποιος να νοσήσει βαριά.

Για το θέμα μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Μετά την άνοιξη του 2022

«Είναι σημαντικό όμως να ξεκαθαρίσουμε, ότι παρότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα θεραπευτικά χάπια είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, άμεσα δεν μπορούν να βοηθήσουν, καθώς ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση. Ακόμα και να πάρουν έγκριση μέσα στον Νοέμβριο, δεν υπάρχει πιθανότητα να έρθουν στην Ελλάδα, πριν τις αρχές, ίσως και την άνοιξη του 2022»

Συγκεκριμένα, η Pfizer έχει πει ότι την άνοιξη του 2022 θα έχει ικανές ποσότητες, επεσήμανε, ενώ η Merck έχει ποσότητες ήδη, αλλά θα πρέπει να διαμοιραστούν σε παγκόσμιο επίπεδο. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όταν γίνει η συμφωνία με την Ε.Ε., πότε και τι ποσότητες θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλόπουλος.

Δεν υπάρχουν ποσότητες για όλους

Αναφορικά με το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα στην προμήθεια των σκευασμάτων, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, σημείωσε πως στην πράξη έχουμε δει ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται απευθείας η ίδια, αλλά μέσω της κεντρικής διαπραγμάτευσης της ευρωπαϊκής επιτροπής που διαπραγματεύεται συνολικά για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εξασφαλίζει μια τιμή και μια ποσότητα και στην συνέχεια με έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, μοιράζονται οι ποσότητες στην συμφωνηθείσα τιμή.

Σε σχέση με το ποιους ασθενείς αφορά, ο κ. Μανωλόπουλος, εξήγησε πως οι εταιρείες στις μελέτες τους, συμπεριέλαβαν άτομα, στην μία περίπτωση άνω των 60, στην άλλη άνω των 65 ετών και άτομα με συνοδές παθήσεις. «Αυτά είναι τα κριτήρια με τα οποία θα δοθούν τα φάρμακα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικά σε όλους. Επειδή όμως δεν υπάρχουν ποσότητες για όλους, η επιλογή θα γίνει με βάση αυτούς που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν», τόνισε.

Το κόστος των φαρμάκων

Όσο αφορά στο κόστος τους, ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε πως στην Αμερική που έχει προπληρώσει την παραγγελία για το χάπι της Merck, το σύνολο των χαπιών για την 5ήμερη θεραπεία κοστίζει 700 δολάρια, ενώ σχετικά με την κάλυψη του κόστους τους στην Ελλάδα, εκτιμά πως θα γίνει από το κράτος, όπως έχει γίνει με όποια κόστη αφορούν στην πανδημία έως σήμερα.