Επί τα βελτίω ανατροπή των δεδομένων για τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό κλάδο θα επιφέρει το πολυαναμενόμενο άνοιγμα των αμερικανικών συνόρων από αύριο, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα μετά από σχεδόν είκοσι μήνες, αίρονται οι περιορισμοί εισόδου στις ΗΠΑ για τους διεθνείς ταξιδιώτες από πάνω από 30 χώρες, μεταξύ τους η Ε.Ε (και άρα η Ελλάδα), η Βρετανία, η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα και η Νότιος Αφρική.

Το μπλόκο στις αφίξεις είχε τεθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όμως ο Τζο Μπάιντεν με την ανάληψη των καθηκόντων του, όχι μόνο δεν ακύρωσε τις απαγορεύσεις, αλλά διεύρυνε και τον κατάλογο των χωρών που είχαν μπει στο «κόκκινο».

Μετά από ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε από τις αεροπορικές εταιρείες, δεδομένου πως οι υπερατλαντικές πτήσεις αποτελούν ένα από τα πλέον κερδοφόρα κομμάτια της ταξιδιωτικής πίτας, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τελικά την άρση του απαγορευτικού. Αν και το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων θα έχει συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις: πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τον εμβολιασμό να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα, Covid τεστ των ταξιδιωτών τρεις ημέρες μετά την άφιξη τους, αλλά και τη θέσπιση από τις αεροπορικές εταιρείες ενός συστήματος ελέγχου και ιχνηλάτησης των επαφών των πελατών τους.

Αναφορικά με τα εμβόλια, οι αμερικανικές αρχές θα δέχονται το πιστοποιητικό όλων των σκευασμάτων που έχουν λάβει έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ήτοι δηλαδή το Pfizer/BioNTech, το Moderna, το Johnson & Johnson, το AstraZeneca, το ινδικό Covishield και τα κινέζικα Sinopharm και Sinovac.

To πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αφορά μόνο τους ενήλικες ταξιδιώτες, δεδομένου πως πολλές χώρες δεν έχουν εγκρίνει εμβολιασμούς σε νεότερες ηλικίες, ωστόσο οι ανήλικοι από 2 ετών και πάνω θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού 24 ώρες πριν μπουν στο αεροπλάνο και να υποβληθούν και πάλι σε τεστ έως τρεις μέρες μετά την άφιξη τους.

Ανοίγουν και τα χερσαία σύνορα 

Η άρση των περιορισμών αφορά και τα χερσαία σύνορα, επίσης υπό όρους και σε δύο φάσεις. Από αύριο θα μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα του Καναδά ή του Μεξικού όσοι ταξιδεύουν για μη αναγκαίους λόγους, υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Όσοι, ωστόσο, διασχίζουν τα σύνορα για επιτακτικούς λόγους (π.χ. φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων) θα εξαιρούνται, αν και από τον Ιανουάριο θα πρέπει επίσης να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένοι.

Ειδικά οι αεροπορικές εταιρείες περιμένουν την αυριανή ημέρα με αδημονία, προσβλέποντας βέβαια και στην αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης την εορταστική περίοδο. Ενδεικτικά η United Airlines αναμένει άλμα της ταξιδιωτικής κίνησης κατά 50% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ υψηλές αυξήσεις αναμένουν και οι υπόλοιπες εταιρείες, όπως η Delta Air Lines. Μάλιστα, δηλώνουν πως οι πρώτες πτήσεις προς ΗΠΑ είναι ήδη… φουλ.