Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα για μια ακόμη φορά, ο εμπνευστής του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, αναλυτής και απόστρατος ναύαρχος, πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ, Τζιχάτ Γιαϊτζί, κατηγορεί την Ελλάδα για στρατηγική προώθησης της «Μεγάλης Ιδέας» με στόχο την… κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

«Χώνει τη μύτη της στην περιοχή»

Σε συνέντευξη που έδωσε στην τουρκική εφημερίδα Milli Gazete είπε, μεταξύ άλλων, ότι «Η Ελλάδα δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην εξίσωση της Αν. Μεσογείου».

«Η Ελλάδα που δεν έχει ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο χώνει τη μύτη της στην περιοχή» εξήγησε ο Γιαϊτζί.

«Η Αν. Μεσόγειος είναι πολύ σημαντική ενεργειακά. Πρέπει να πούμε το εξής. Πρέπει να σκεφτόμαστε τις θάλασσες ως ξηρά» συνέχισε ο τούρκος απόστρατος.

Και συμπλήρωσε ότι «Η Ελλάδα στην κατεύθυνση της “Μεγάλης Ιδέας” επιδιώκει να συστήσει τη Μεγάλη Ελλάδα. Γι’ αυτό θέλουν να ενώσουν όλα τα νησιά με την Ελλάδα. Αλλωστε, αυτό σε μεγάλο ποσοστό πραγματοποιήθηκε.

»Το δεύτερο είναι η ένωση της δυτικής Ανατολίας με την Ελλάδα… Αυτό το δοκίμασαν το 1919…. Επίσης, το δοκίμασαν και απέτυχαν μεταξύ 1959 και 1963 μέχρι και το 1974».

Η κατάληψη της… Κωνσταντινούπολης

Είπε, επίσης, ότι «πριν ένα μήνα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε συνάντηση που είχε με τον ελληνοκύπριο (εννοεί τον ΥΠΕΞ της Κύπρου), είπαν πως “Στόχος μας είναι ο ελληνισμός της Κύπρου”. Τι θα πει αυτό; Θα πει εξελληνισμό της Κύπρου. Εχουν επίσης το ιδανικό να καταλάβουν πάλι την Κωνσταντινούπολη και να κάνουν ένα πατριαρχείο σαν το Βατικανό».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γιαϊτζί δεν δίστασε να κάνει λόγο ακόμα και για την… πυρηνική απειλή της Ελλάδας.

«Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση απειλεί την Τουρκία με την πυρηνική ισχύ της Γαλλίας. Λένε πως η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ μας υποστηρίζει. Αυτό είναι ένα διεθνές έγκλημα. Αυτό η Τουρκία πρέπει να το χρησιμοποιήσει πολύ καλά. Διότι απειλούν τρίτες χώρες με χρήση πυρηνικής ισχύος. Αυτό πρέπει να ανακοινωθεί και να γίνουν διαμαρτυρίες ενώπιον του ΟΗΕ και της παγκόσμιας κοινής γνώμης» ανέφερε.

Πηγή: tourkikanea