Προετοιμασία 25΄, Αναμονή 30΄, Ψήσιμο 10΄-15΄

ΥΛΙΚΑ (για 10 ψωμάκια)

210 ml γάλα πλήρες

60 γρ. βούτυρο

100 ml νερό

620 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. μαγιά στιγμής

25 γρ. ζάχαρη

6 γρ. αλάτι

1 αβγό αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό, για άλειμμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο και το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι, μέχρι να λιώσει το βούτυρο, αλλά πριν βράσει το γάλα (θέλουμε να φτάσει τους 50°-60°C, όχι παραπάνω).

Ρίχνουμε σε ένα μπολ 200 γρ. από το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα με το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας παράλληλα, μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική, για 10-12 λεπτά (το ζύμωμα μπορεί να γίνει και στο μίξερ, για περίπου 8 λεπτά).

Ντύνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ισομεγέθη μπαλάκια και τα βάζουμε στο ταψί, με απόσταση ανάμεσά τους. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και περιμένουμε για περίπου 30 λεπτά, να φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Αλείφουμε την επιφάνειά τους με το αραιωμένο αβγό, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι μαύρο ή λευκό, παπαρουνόσπορο, νιφάδες βρόμης ή ό,τι άλλο μάς αρέσει.

Ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Καλό είναι στον μισό χρόνο ψησίματος να γυρίσουμε τα ψωμάκια ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.