Στο αεροδρόμιο σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις έξι οπότε προσγειώθηκε το πρώτο αεροσκάφος, έβλεπες αγκαλιές, φιλιά, γέλια αλλά και κλάματα, καθώς αγαπημένα πρόσωπα είχαν να ανταμώσουν πολύν καιρό. Γι’ αυτό και σήμερα ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη η συγκίνηση στο αεροδρόμιο. Ο μόνος περιορισμός για τους εισερχόμενους επιβάτες ήταν να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Μερικοί ταξιδιώτες, δεν δίστασαν να παραβούν τον κανονισμό για την υποχρεωτική μάσκα, την έβγαλαν για να ασπαστούν τους δικούς τους αλλά και να δουν το πρόσωπό τους. Μία γυναίκα δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πως επέστρεψε για να δει τον πατέρα της, που είναι στο νοσοκομείο. «Εδώ και δύο χρόνια δεν μπόρεσα να τον δω. Δεν μου έδιναν εξαίρεση για να ταξιδέψω νωρίτερα. Γι’ αυτό και σήμερα πήρα την πρώτη πτήση».

Σύδνεϋ, Μελβούρνη, Καμπέρα

Αυστραλία - άνοιγμα συνόρωνΕπιτέλους και πάλι μαζί

Αυτές οι πρώτες πτήσεις μεταφέρουν Αυστραλούς πολίτες, κατοίκους με άδεια μόνιμης παραμονής ή μέλη των οικογενειών τους. Στόχος των αρχών είναι να έχουν επιστρέψει έως τα Χριστούγεννα οι Αυστραλοί που τόσο διάστημα το επεδίωκαν αλλά δεν μπορούσαν λόγω των περιορισμών. Η Αυστραλία άνοιξε τα σύνορά της καθώς θεωρεί ότι το ποσοστό 77% των πλήρως εμβολιασμένων είναι αρκετά υψηλό, ώστε να μετριασθεί ο όποιος κίνδυνος για μετάδοση του ιού από διεθνείς επισκέπτες.

Το άνοιγμα των διεθνών συνόρων όμως δεν αφορά όλες τις πολιτείες της χώρας. Ισχύει για τη Νέα Νότια Ουαλία (πρωτεύουσα το Σύδνεϋ), τη Βικτώρια (πρωτεύουσα η Μελβούρνη) και την Αυστραλιανή Περιοχή Πρωτευούσης (Καμπέρα). Αυτές οι τρεις περιοχές, στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, εμφανίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων (Καμπέρα 92.4%, ΝΝΟ 87.7%, Βικτώρια 80.3%)

Απελευθέρωση των ταξιδιών

Αυστραλία - άνοιγμα συνόρωνΆφιξη στο Σύδνεϋ από Λος Άντζελες σήμερα το πρωί

Από σήμερα έχει ξεκινήσει και το πρόγραμμα για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης για άτομα που έλαβαν τη δεύτερη δόση τους προ εξαμήνου. «Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην επιστροφή των Αυστραλών. Αλλά το συντομότερο δυνατό θέλουμε να δούμε να έρχονται τουρίστες και εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της μεγαλύτερης πληθυσμιακά πολιτείας (ΝΝΟ), Dominic Perrottet, στέλνοντας μήνυμα και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τα εξής λόγια: «Εγώ δεν ελέγχω τα σύνορα. Όμως θα ήθελα να δω τουρίστες και εργάτες να έρχονται πριν το τέλος του έτους».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας Qantas, Alan Joyce, είπε πώς «πετάμε ξανά, πολύ νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε, χάρη στα εκατομμύρια των ανθρώπων που προσήλθαν αθρόα για να εμβολιασθούν».

Δεν είναι μόνο ότι η Αυστραλία δέχεται πλέον επισκέπτες, αλλά επιτρέπει και στους πολίτες της να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν, εφ’ όσον βεβαίως είναι εμβολιασμένοι. Κι αυτό αφορά χιλιάδες ομογενείς που για δυο χρόνια τώρα έχουν στερηθεί το ταξίδι στην πατρίδα.

Θέμης Καλλός, Σύδνεϋ