Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung μιλώντας για το Κυπριακό και τις πιθανότητες επίλυσής του, τις σχέσεις με την Τουρκία και βέβαια το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Σε ένα ομοσπονδιακό κράτος θα πρέπει να αποσυρθεί η Τουρκία από την Κύπρο

Όπως δηλώνει στην FAZ: «Επιμένουμε στη λύση με δύο κυρίαρχα κράτη, γιατί σε αυτό το νησί ζουν δύο διαφορετικοί λαοί, ο καθένας με διαφορετικό πολιτισμό, γλώσσα και θρησκεία». Ο δημοσιογράφος Μίχαελ Μάρτενς καλεί τον Ερσίν Τατάρ να σχολιάσει το γεγονός ότι μολονότι η «ΤΚΔΒ» υπάρχει, εντούτοις εκτός από την Τουρκία δεν την αναγνωρίζει κανένα άλλο κράτος διεθνώς, με τον ίδιο να απαντά:

«H διεθνής κοινότητα μεταχειρίζεται άδικα τους Τουρκοκύπριους. Κερδίσαμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Με το διπλό δημοψήφισμα για το ‘Σχέδιο Ανάν’ του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, υπήρξε το 2004 πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού, το νησί σήμερα δεν θα ήταν διαιρεμένο. Οι Ελληνοκύπριοι όμως απέρριψαν το ‘Σχέδιο Ανάν’ ενώ οι Τουρκοκύπριοι το ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία».

Ο δημοσιογράφος της FAZ υπενθυμίζει ωστόσο ότι τότε και ο Ερσίν Τατάρ είχε καταψηφίσει το Σχέδιο Ανάν. «Σωστά. Εκείνη την εποχή ανήκα στο 35% των Τουρκοκυπρίων που ήταν κατά του Σχεδίου Ανάν (…) Το μέλλον πλέον βρίσκεται σε δύο χώρες με σχέσεις καλής γειτονίας» απαντά.

Στην ερώτηση «Τι έχετε ενάντια στη λύση ενός κράτους» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει: «Ένα ενιαίο κράτος βασισμένο στην ομοσπονδιακή αρχή θα σήμαινε ότι η πλειοψηφία αφομοιώνει τη μειοψηφία (…) Σε ένα ομοσπονδιακό κράτος θα προκύψει η απαίτηση να αποσυρθεί η Τουρκία από την Κύπρο. Όμως η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, έχει δικαίωμα να διατηρεί στρατεύματα στο νησί. Η Τουρκία δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο».

«Είστε μαριονέτα του Ερντογάν;»

Ο δημοσιογράφος της FAZ ρωτά ευθέως τον Ερσίν Τατάρ ποια ακριβώς είναι η σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρατηρώντας ότι οι «Ελληνοκύπριοι τον αποκαλούν μαριονέτα του Ερντογάν».

Ο ίδιος απαντά: «Έχουμε μια σχέση σεβασμού. O Tούρκος πρόεδρος με υποστηρίζει γιατί θεωρεί ότι ακολουθώ μια νόμιμη πολιτική. Δεν ήταν πάντα έτσι (…) Όποιος με αποκαλεί μαριονέτα ξεχνά επίσης ότι έχω παραμείνει πιστός στη γραμμή μου, την οποία έχω εκθέσει όλα αυτά τα χρόνια σε βιβλία και άρθρα (…) Συντονίζομαι πάντα με την Τουρκία για σημαντικά θέματα. Αν έλεγα το αντίθετο, θα ήταν ψέμα.»

Μεταξύ άλλων, σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων, που επί δεκαετίες ήταν πόλη φάντασμα, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει: «Από το 1974 υπήρξαν πολλά σχέδια για το άνοιγμα των Βαρωσίων, όπως το Σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε την πόλη κλειστή για άλλα 47 χρόνια, ιδίως από τη στιγμή που ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διότι δεν έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους». Όσο για το περιστατικό της κάλυψης ελληνικών επιγραφών σε πρώην δημόσια κτήρια των Βαρωσίων κατά την επίσκεψη Ερντογάν πέρυσι, ο Τατάρ σημειώνει ότι «δεν γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος, αλλά αυτό μπορεί να βρεθεί. Ο Ερντογάν δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Πρόκειται για τοπικά ζητήματα».

Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει μια διαμάχη με τη Δύση

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την στάση της Τουρκίας απέναντι στη Δύση, μετά τον χαρακτηρισμό δέκα πρέσβεων, μεταξύ αυτών της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας σε «persona non grata» λόγω των πιέσεων που ασκούν για την αποφυλάκιση του εκατομμυριούχου Οσμάν Καβαλά. Σε σχόλιό της η Handelsblatt αναφέρει: «Ο Ερντογάν θέλει να επιδείξει δύναμη, αλλά κάνει το αντίθετο. Ο ίδιος δεν μπορεί παρά να χάσει -στη χειρότερη περίπτωση- την επανεκλογή του. Όχι μόνο έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις με πολλές χώρες που διαθέτουν επιρροή, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της, της Γερμανίας. Προσβάλλει επίσης τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, δύο δυνάμεις με δικαίωμα άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ»

Από την πλευρά της η Tagesspiegel του Βερολίνου παρατηρεί: «Παρά τα μεγάλα λόγια η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει μια κλιμακούμενη διαμάχη με τη Δύση, κυρίως οικονομικά. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κρίση μετά από χρόνια ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία της τουρκικής λίρας, που ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται συνειδητά να θέλει. Υπό την πίεσή του προφανώς, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε απότομα το βασικό επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα (…) Η αξία της τουρκικής λίρας έπεσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος του Βοσπόρου μία λίρα αντιστοιχεί σε δέκα δολάρια. Πριν από πέντε χρόνια η αναλογία ήταν μια προς έξι».