Σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση μιας επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών για την τροποποίηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη διάρκεια της 22ης Prodexpo, που διεξάγεται στις 25-26 Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Χαρακτήρισε ως πρώτη επιλογή της κυβέρνησης τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, προσθέτοντας ότι σχεδιάζεται σύστημα αυτόματου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα οφέλη που έχουν οι πολίτες από τις φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές.

Παραμένουν τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων

Δεν είναι πάντως όλα ρόδινα για τα ακίνητα, με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης , ο κ. Παραδιάς επισήμανε ότι πρέπει να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ υπό οποιαδήποτε μορφή και υπό οποιαδήποτε έννοια, καθώς αυξάνει σημαντικά την επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες.

Κατά τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ στις αγοροπωλησίες το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη συλλογή των δικαιολογητικών (απαιτούνται το λιγότερο 10), ενώ η ταυτότητα κτιρίου (από 1/1/2022) αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα κόστους και γραφειοκρατίας.

Ο κ. Παραδιάς έθιξε και το ζήτημα των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, εξηγώντας ότι χρειάζεται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για κάθε δικαιοπραξία, κάτι που θα οδηγήσει προοδευτικά στην απαξίωση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού.

Στα προβλήματα που εξακολουθεί να δημιουργεί στην αγορά ο Ειδικός Φόρος Ακινήτου στάθηκε ο Χρήστος Κρέστας, Tax partner της KPMG στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, παρά τη διεύρυνση των κατηγοριών, αρκετοί τύποι επιχειρήσεων δεν δικαιούνται την προβλεπόμενη απαλλαγή.

Χαρακτήρισε απαραίτητη την επέκταση του μέτρου της αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και πέραν του 2022, προσθέτοντας ότι το ακίνητο συνεχίζει να αποτελεί καλή επένδυση.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Ρουμπής, Tax partner της Deloitte Ελλάδος, εξέφρασε τον προβληματισμός του για το ύψος του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας πως πολλοί επενδυτές δεν καταλαβαίνουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Ανέδειξε επίσης πλήθος τεχνικών ζητημάτων που δεν έχουν λυθεί και ταλαιπωρούν δυνητικούς επενδυτές.

Πηγή: ot.gr