Δημοσιονομικά, φέσια του δημοσίου στους ιδιώτες, νέος ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμοί και πτωχευτικός νόμος ήταν το κυρίως μενού της πρώτης ημέρας συναντήσεων Θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποίηση για τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του 9μήνου(900 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο) που δίνει σήμα για νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ κοντά στο 7% (από προβλέψεις 6,1%) και πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 7% ( από 7,4%) σηματοδοτώντας
περιθώρια για πρόσθετες παροχές ( πχ. έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους) αλλά και νέες, ενδεχόμενες φοροελαφρύνσεις από το 2022.

Καθοριστικά θα είναι τα στοιχεία για τον όλον τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ώστε να διαπιστωθεί αν η ανάκαμψη των εσόδων οφείλεται σε μόνιμους παράγοντες.

Ως προς το γρίφο της αρχιτεκτονικής του νέου φόρου ακινήτων δεν φωτίστηκαν οι πτυχές του και οι πληροφορίες δείχνουν πως το «κουβάρι» του υπό εξέταση σχεδίου θα λυθεί το επόμενο δίμηνο.

Πτωχευτικός, ληξιπρόθεσμα και εκκρεμείς συντάξεις

Πρωταγωνιστές στις συζητήσεις ήταν οι «συνήθεις ύποπτοι» με επίκεντρο τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου, η επιτάχυνση των πλειστηριασμών και ο πτωχευτικός.

Για το τελευταίο ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε η πρόοδος και έπεσε στο τραπέζι η ολοκλήρωση του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων
το φθινόπωρο του 2022.

Τα 2,3 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ήταν και σε αυτή την αξιολόγηση το «αγκάθι» – μία δέσμευση που καθυστέρησε λόγω της πανδημίας. Πιέσεις ασκούνται από τους Θεσμούς προκειμένου να μειωθούν οι υποχρεώσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τοποθετείται
περίπου στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει πως οι υποχρεώσεις να μην ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ (350 εκατ. ευρώ). Ενδεικτικά οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται στα περίπου 547 εκατ. ευρώ, στους οργανισμούς Ασφάλισης στα 470 εκατ. Ευρώ, ενώ τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία με οφειλές τέλη Ιουλίου στα 927 εκατ. Ευρώ.

Σχετικά με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας κατά τη συνάντηση με τους Θεσμούς παρουσιάστηκε η πρόοδος, με δεδομένο τον στόχο που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για αύξηση του ρυθμού απονομής των εκκρεμών συντάξεων και δραστική μείωση του στοκ έως το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πηγή ot.gr