Μετά τις επιτυχημένες νομοθετικές διατάξεις που αφορούν στις ειδικές θεωρήσεις εισόδου, businessstudent και digital nomads visa, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προχωρά τώρα στην καθιέρωση της medical visa σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης, με την ρύθμιση να έχει ήδη ψηφιστεί και την Κοινή Υπουργική Απόφαση να βρίσκεται προ των πυλών.

Η νέα αυτή visa αφορά, αυτήν την φορά, σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών για παροχή ιατρικής, νοσηλευτικής και παρηγορητικής φροντίδας στην Ελλάδα και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής “Blue Carpet Policy” που προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου.  

Ακτινογραφώντας τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς για την εύρεση «βέλτιστων πρακτικών» από την ΕΕ, η επιτελική ομάδα του ιδιαίτερου γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού που τρέχει την εν λόγω θεώρηση, προτίθεται να έρθει επίσης σε επαφή με ανθρώπους της αγοράς για την έκδοση της ΚΥΑ ώστε να συμπεριληφθούν και επιμέρους θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας. 

Στόχος της εισαγωγής της medical visa είναι η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης, με άμεσα οικονομικά οφέλη ως προς το ΑΕΠ της χώρας. Χαρακτηριστικά εκτιμάται  ότι η χώρα μας θα μπορούσε να προσελκύει κάθε χρόνο τουλάχιστον 100.000 «ασθενείς- ταξιδιώτες», επιτυγχάνοντας έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Αρκετά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχη ρύθμιση, με την Ταϊλάνδη να καταγράφεται ως η χώρα με τα περισσότερα έσοδα από τις εξαγωγές ιατρικών υπηρεσιών, με ανταγωνιστικά χαμηλό κόστος παροχής ιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με έκθεση του MedicalTourism Market SizeShare & Trends Analysis Reportγια το 2020. Ενώ, μεταξύ των δέκα κορυφαίων προορισμών παγκοσμίως στην παροχή υπηρεσιών υγείας αναφέρονται επίσης η Ινδία, η Ν. Κορέα, η Γερμανία, η Τουρκία, η Ελβετία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ισραήλ και η Ουκρανία

Εν μέσω αυτού του διεθνούς ανταγωνιστικού «ιατρικού» περιβάλλοντος, η Ελλάδα  ως ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο και στον ιατρικό τουρισμό, με συγκριτικό πλεονέκτημα να εντοπίζεται ήδη σε αρκετές κατηγορίες ιατρικών υπηρεσιών, τόσο λόγω εξειδίκευσης όσο και λόγω ευνοϊκής νομοθεσίας( π.χ, εξωσωματική γονιμοποίηση, τεχνικές αιμοκάθαρσης, αποκατάστασης και αποθεραπείας, ιαματικών λουτρών κ.ά). Επιπλέον, η χώρα μας είναι ευρέως γνωστή για το άρτια εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης που διαθέτει, καθώς επίσης και για τις σύγχρονες υποδομές της,  με συγκριτικά χαμηλό κόστος παρεχόμενων υπηρεσιών. Ενδεικτικά, μια εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 3.000-5.000 ευρώ, ενώ σε ΗΠΑ και Καναδά το κόστος ανέρχεται στα 20.000 ευρώ, στο δε Ηνωμένο Βασίλειο περί τα 8.000 ευρώ. 

Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός πολυεπίπεδου σχεδιασμού, σε αγαστή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Υγείας, όσο και το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και Υγείας. Σημαντική είναι επίσης και η συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως προς το μετέπειτα έργο ψηφιοποίησης όλων των παραπάνω θεωρήσεων εισόδου (Visa Greece), μια πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών,  με σκοπό τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τους πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.