Το δημιουργικό ντοκιμαντέρ «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια» -προπομπός της ταινίας μυθοπλασίας «Καποδίστριας» που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής- προβλήθηκε στις 13 Οκτωβρίου σε επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα στη Γενεύη της Ελβετίας, μια προβολή έγινε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σε μια εκδήλωση που μπορεί να θεωρηθεί άκρως επιτυχημένη, η προβολή έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού κτηρίου Palais de l’ Athéneé με την τιμητική παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, συνοδευόμενη από τη σύμβουλό της Άννα Παναγιωταρέα. Την διοργάνωση έκανε ο Σύλλογος Ελληνίδων Κυριών Γενεύης υπό την Αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Γενεύη.

Φωτογραφία από αριστερά: ο καθηγητής και αρχαιολόγος Pierre Ducrey, ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροωπείας της Ελλαδος στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Παναγιώτης Στουρνάρας, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος Λίνα Μενδώνη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Η υπουργός προλόγισε τον σκηνοθέτη με θερμά λόγια, εντοπίζοντας την θεματική του σταθερότητα και την ποιότητα της γραφής του. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η εκπρόσωπος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) κυρία Ελένη Μολοκότου. Το ΚΙΚΠΕ που είναι χορηγός του ντοκιμαντέρ. Η ομιλία της οποία συγκίνησε το κοινό αλλά και τον σκηνοθέτη με τα θερμά λόγια της και καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους θεατές.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κυρία Έφη Θεοχαροπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνίδων Κυριών Γενεύης που ευχαρίστησε τις παρούσες διπλωματικές και εκκλησιαστικές αρχές, αλλά και το εξαιρετικά καλλιεργημένο κοινό Ελλήνων και Ελβετών στην κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης. Ενας χείμαρρος χειροκροτημάτων από συγκινημένους θεατές «έκλεισε» την προβολή, ενώ αμέσως μετά ο σκηνοθέτης δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό.

Ο κ. Σμαραγδης εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς το ΚΙΚΠΕ που του ανέθεσε αυτό το έργο το οποίο γυρίστηκε μέσα στην πανδημία και που κράτησε μέσα του ζωντανό τον Ιωάννη Καποδίστρια όλο αυτό το διάστημα «ώστε να μη χαθεί η κόκκινη κλωστή της ψυχής του μεγάλου αυτού πατριώτη, του Ιωάννη Καποδίστρια, και να βρει το δρόμο για να λειτουργήσει αμόλευτα στην ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (THE GOVERNOR) που δρομολογείται».

Στην πρεμιέρα παραβρέθηκαν η Ναταλία Καποδίστρια και η Ντάρια Κοσκόρου, έσχατοι απόγονοι του Ιωάννη Καποδίστρια, ο διαπρεπής αρχαιολόγος και καθηγητής κύριος Pierre Ducrey, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, καθώς και ο τραπεζίτης κ. Pictet, απόγονος του Pictet de Rochemont, φίλου και συμπαραστάτη του Καποδίστρια στα δύσκολα.

Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Συντελεστές του δημιουργικού ντοκιμαντέρ «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια»

Σενάριο-Σκηνοθεσία Γιάννης Σμαραγδής, Οργάνωση Παραγωγής Ελένη Σμαραγδή, Μοντάζ Στέλλα Φιλιπποπούλου, Διεύθυνση Φωτογραφίας Αλέξανδρος Σμαραγδής, Μουσική Μίνως Μάτσας.

Για το έργο αυτό ο Βαγγέλης Παπαθανασίου παραχώρησε εντελώς δωρεάν μέρος από το μουσικό έργο του “RAPSODIES” ενώ η αφήγηση στο έργο έγινε από τους ηθοποιούς Μαρίνα Καλογήρου και Λεωνίδα Κακούρη.Επίσης, συμμετέχουν ως ομιλητές ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, η απόγονος του Καποδίστρια Ναταλία Καποδίστρια, ο Κερκυραίος ιστορικός και ερευνητής Γιώργος Σκλαβούνος, ο ιστορικός Παναγιώτης Πασπαλιάρης, ο μελετητής του Κυβερνήτη Δημήτρης Πλευράκης, ο Πάτερ Εμμανουήλ του Ιερού Ναού της Αίγινας, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Άντρεϊ Μάσλοβ και ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Olaf Kjelsen.