Ο ηθοποιός που πρόκειται να υποδυθεί τον Ιωάννη Καποδίστρια (διεθνής τίτλος «The governor»), στην πολυαναμενόμενη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καποδίστριας», θα είναι τελικά  ο Μιχάλης Σαράντης, ο οποίος είχε κάνει αίσθηση στην ταινία «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προσφάτως τον είδαμε και στην ταινία του Δημήτρη Μπαβέλλα  «Η αναζήτηση της Λόρα Ντουράντ» δίπλα στον Μάκη Παπαδημητρίου).

Συμπαραγωγή Ελλάδος, Ρωσίας και Ελβετίας, η ταινία θα έχει γυρίσματα και στις τρεις αυτές χώρες και σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Γ. Σμαραγδή, Έλληνες ηθοποιοί θα υποδυθούν ρόλους Ελλήνων, ενώ Ρώσοι ηθοποιοί θα υποδυθούν ήρωες όπως τον Τσάρο Αλέξανδρο τον Α’, την Τσαρίνα Ελισάβετ, τον Τσάρο Νικόλαο τον Α’, τον μεγάλο Ρώσο ποιητή Αλέξανδρο Πούσκιν, καθώς και την Ρωξάνδρα Στούρτζα, την μεγάλη αγάπη του Καποδίστρια. Επίσης, Ελβετοί ηθοποιοί θα υποδυθούν τους Ελβετούς φιλέλληνες.

Τα γυρίσματα της ταινίας η οποία δρομολογείται πλέον κανονικά  μετά την διακοπή της εξαιτίας του COVID 19,  θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022. Ως τότε, πάντα σύμφωνα με τον σκηνοθέτη θα έχει ολοκληρωθεί και το χρηματοδοτικό πλάνο της ταινίας.

Ο «Καποδίστριας», στοχεύει να είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία για τον κορυφαίο  Έλληνα πολιτικό Ιωάννη Καποδίστρια η οποία συγχρόνως θα επιδιώξει να γίνει  «ένα έργο συμφιλιωτικό και αισιόδοξο» όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης επιτυχιών όπως οι «Ελ Γκρέκο», «Καβάφης» και «Καζαντζάκης».

«Ο Καποδίστριας μπορεί να έρχεται από το παρελθόν, αλλά στοιχειώνει το παρόν και το μέλλον» ανέφερε ο σκηνοθέτης. «Είναι ένας Έλληνας που αφορά όλους μας γιατί “έφερε” βαθέως τις Ελληνικές αξίες και εξ’ αυτού ήταν άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης. Ο βαθύς οραματισμός του, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας των σκοτεινών δυνάμεων της Ευρώπης αλλά και των ανώριμων καιρών της σπαραζόμενης τότε χώρας μας.»

Τέλος, ο κ. Σμαραγδής επισημαίνει ότι ένας από τους βασικούς άξονες της ταινίας θα είναι η σχέση του με την πριγκίπισσα του Βυζαντίου και κυρία επί των τιμών της Τσαρίνας, Ρωξάνδρα Στούρτζα.

Από τα λεγόμενά του, μια πολύ ενδιαφέρουσα έκπληξη θα αποτελεί και η επιλογή του ηθοποιου στον ρόλο του τραπεζίτη και στενού φίλου του Καποδίστρια και ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιου Σταύρου.

Ωστόσο, δεν αποκάλυψε το όνομα του ηθοποιού._