Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κ. Πιερρακάκης αποδεικνύεται εν τέλει κινητικότερος όλων. Οι παρεμβάσεις του είναι συνεχείς και η τελευταία του φέρει τον τίτλο «Εξυπνες πόλεις». Την επεξεργάστηκε με τον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Εργων και Κτηματολογίου κ. Θ. Λιβάνιο, τη συμφώνησε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρη και θα την παρουσιάσει, όπως μαθαίνουμε, στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας την ερχόμενη Παρασκευή. Προβλέπει κονδύλια 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα τοποθετηθούν στην ψηφιακή ανάπτυξη των πόλεων μέσω ηλεκτρονικών δικτύων που θα βελτιώνουν την οργάνωση και τη λειτουργικότητά τους. Τα έργα στους μεγάλους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και στους μικρότερους από το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν υπηρεσίες ψηφιακής αναζήτησης πάρκινγκ μέσω πλατφορμών που θα ενημερώνουν τους πολίτες ανά πάσα στιγμή για τις διαθέσιμες θέσεις, όπως και πλήρες μενού αισθητήρων που θα επιτρέπουν τον αυτόματο φωτισμό των πόλεων, τη μέτρηση των ρύπων, τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, της στατικότητας των γεφυρών, ιδιαιτέρως σε περιοχές με υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων, και πλήθος άλλων δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία. Τίποτε, κατά τα φαινόμενα, δεν είναι τυχαίο, ούτε η εκτίναξη της δημοτικότητάς του λίγα μόνο σκαλιά κάτω από τον δημοφιλέστερο όλων υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια.

Το παρασκήνιο της διαγραφής Μπογδάνου

Ηταν η πρώτη φορά μετά την πανδημία που συγκεντρώθηκαν τόσοι βουλευτές στη Βουλή. Η συζήτηση για τις φρεγάτες ήταν σε εξέλιξη στην Ολομέλεια, αλλά στο εντευκτήριο και στο καφενείο τα «πηγαδάκια» συζητούσαν κυρίως το θέμα Μπογδάνου. Η πρώτη διαπίστωση ήταν η ανακούφιση που αισθάνθηκαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ για τη διαγραφή του. Ακόμα και οι έως τώρα φίλοι του, που έκαναν διακοπές μαζί του στη Νάξο και ανέβαζαν σέλφι μαζί του, δήλωναν ότι «ο Μπογδάνος καλώς διαγράφηκε», ότι «άργησε ο Μητσοτάκης να τον διαγράψει» και ότι «υπερέβη τα εσκαμμένα…». Ετσι οι «συνέπειες» από τα εμφυλιοπολεμικά «καμώματα» του Μπογδάνου ήταν, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Μπούγας, να ξανακάτσουν οι βουλευτές του κόμματος στα «θρανία» και να εμπεδώσουν Συνταγματικό Δίκαιο, Πολιτική Ιστορία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ, όπως εξήγγειλε, πρόκειται να υπάρξει και μια συνεδρίαση της ΚΟ υπό τον Πρωθυπουργό για να συζητήσουν όσα συνέβησαν τελευταία στο κυβερνών κόμμα (φωτιές, ανασχηματισμός, ακρίβεια κ.λπ.). Αν και όπως είπε, τα μαθήματα περί ευρωπαϊκών θεσμών ήταν προγραμματισμένα πολύ πιο πριν της υπόθεσης Μπογδάνου, ωστόσο, εάν είχαν όλοι παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά, τότε θα είχαν αποφευχθεί όλα όσα συνέβησαν, αφού υπήρξε ειδικό «μάθημα» για τον Διχασμό, τον Εμφύλιο, τον Γράμμο και το Βίτσι κ.λπ.

Ο Κυρανάκης, η άποψη και η γραμμή

Ακόμα και ο Κώστας Κυρανάκης (στην παρέα και αυτός της Νάξου) εμφανίστηκε να… αδιαφορεί (;) για τον Μπογδάνο. Οπως ενθυμείστε, ο κ. Κυρανάκης με το άκουσμα της διαγραφής Μπογδάνου ζήτησε από τηλοψίας εξηγήσεις, αλλά εν συνεχεία, δεν ξέρω τι μεσολάβησε, το μετάνιωσε, τα στρογγύλεψε και έκανε πίσω. Βρισκόταν στο εντευκτήριο, σε συζήτηση με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο (που βρέθηκε και αυτός το καλοκαίρι στη Νάξο) και τον βουλευτή Χριστόφορο Μπουτσικάκη και οι δυο μαζί επιχειρούσαν να επαναφέρουν, όπως έλεγαν (μεταξύ σοβαρού και αστείου), τον Κυρανάκη στην κομματική γραμμή: «Να ακολουθείς την κομματική γραμμή στις δηλώσεις σου» τον συμβούλεψε ο Μαρκόπουλος: «Εγώ παίζω άποψη και όχι γραμμή» ήταν η κοφτή απάντηση του Κυρανάκη. Επεσαν πάνω του υπενθυμίζοντάς του τι έπαθε ο Μπογδάνος και ο Μαρκόπουλος του έδωσε λύση: «Μπορεί να το παίζεις γραμμή με άποψη». Ο γραμματέας της ΚΟ έλεγε σε βουλευτές της ΝΔ ότι όλα όσα έγιναν με τον Μπογδάνο ήταν βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν στριμωγμένο με το θέμα των φρεγατών. Εξέφραζε μάλιστα την άποψη ότι ο Μπογδάνος δεν είχε καταλάβει τι έκανε.

Το μάθημα αντιπολίτευσης και ο Κύκλος Ιδεών

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που την περασμένη εβδομάδα τάραξε τα νερά με τις δημόσιες αναζητήσεις του για τους νεκρούς της πανδημίας και έδειξε στους αντιπολιτευόμενους πώς μπορεί να ασκείται πραγματική αντιπολίτευση, ετοιμάζεται για το ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, που ξεκινά αύριο Δευτέρα στο Μουσείο Μπενάκη με τη συμμετοχή 98 διακεκριμένων ομιλητών. Πολλοί αναμένουν πολλά από το συγκεκριμένο συνέδριο και ορισμένοι εκτιμούν ότι η κινητικότητα του κ. Βενιζέλου μόνο αδιάφορη δεν είναι στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Αναμένουμε…

Προτάθηκε ο Τζορτζ Τσούνης για τη θέση του Πάιατ

Ενας επιτυχημένος ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, ο Τζορτζ Τσούνης, προτάθηκε επισήμως από τον Λευκό Οίκο για τη θέση του επόμενου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση του Τζέφρι Πάιατ που τοποθετείται στις αρχές του 2022. Οπως μεταδόθηκε, ο κ. Τσούνης θα είναι ο δεύτερος Ελληνοαμερικανός σε αυτή τη θέση μετά τον Μάικλ Σωτήρχο, ο οποίος υπήρξε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1989-1993.

Πολωνική νάρκη στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, σύμφωνα με την οποία μέρη του κοινοτικού δικαίου δεν είναι συμβατά με το πολωνικό Σύνταγμα. Ουσιαστικά, η Βαρσοβία αμφισβητεί ανοιχτά την προτεραιότητα του ευρωπαϊκού δικαίου σε σχέση με το εθνικό δίκαιο. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη σοβαρότατη ανησυχία της και ήδη οι φωνές που ζητούν να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα και να διακοπεί η χορήγηση κοινοτικών κονδυλίων προς τη χώρα σύμφωνα με έναν μηχανισμό που συμφωνήθηκε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης αυξάνονται. Μια περαιτέρω όξυνση της κρίσης θα προσέθετε κι άλλους πονοκεφάλους στην ΕΕ σε μια κρίσιμη, πολιτικά και οικονομικά, περίοδο.

Οι συζητήσεις για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Δεν ξέρω αν έχετε παρακολουθήσει πρόσφατες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, αλλά αν το πράξετε θα καταλάβετε πόσο τον απασχολεί το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας. Αν και παρασκηνιακή, η συζήτηση για αλλαγές στο Σύμφωνο έχει ξεκινήσει και είναι ευρεία. Αλλωστε, η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αναμένεται να παρουσιάσει (πιθανότατα στις 19 Οκτωβρίου) τις πρώτες ιδέες για προσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία, όπως έκανε και στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία πριν από λίγες ημέρες, για να συζητεί και να προωθεί την άποψη ότι εφόσον η ΕΕ επιθυμεί επενδύσεις στην πράσινη οικονομία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην ψηφιοποίηση, δεν μπορεί να επιστρέψει στην εποχή του «δημοσιονομικού βούρδουλα» των πολύ χαμηλών ελλειμμάτων που θα προκαλούν ασφυξία στην ανάπτυξη. Αυτό που χρειάζεται είναι ρεαλισμός στην υιοθέτηση νέων δημοσιονομικών κανόνων και σε αυτό το ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο πολύ καλούς συμμάχους: τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μάριο Ντράγκι. Ιδιαίτερη κινητικότητα αναπτύσσει δε ο Πρωθυπουργός εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σε μια προσπάθεια να μην επικρατήσει το «μέτωπο των σκληρών». Πρέπει όμως να σας μεταφέρω ότι σε αυτό το πεδίο κάνει πολύ καλή δουλειά υποδομής ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος είναι, ουσιαστικά, ο σύνδεσμος της κυβέρνησης με το ΕΛΚ και παρακολουθεί στενότατα τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες.

***

Οταν ερωτούν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (φωτογραφία) εάν γράφει αυτή την περίοδο βιβλίο, απαντά με νόημα: «Ναι, γράφω, αλλά το γράφω με την ησυχία μου, δεν βιάζομαι να το τελειώσω». Μαζεύει προς το παρόν τις σημειώσεις του, τις σταχυολογεί και κάθε τόσο γράφει. Στην ερώτηση ποια κεφάλαια θα περιέχει το βιβλίο, αφήνει να πλανάται μια ασάφεια: «Τα πάντα, από τότε που… γεννήθηκα». Αυτό όμως που έμαθα είναι ότι το βιβλίο του, όποτε αυτό εκδοθεί, σίγουρα θα ταράξει τα νερά. Ξεχωριστό κεφάλαιο θα είναι αυτό με τη Μέρκελ. Του ζήτησε να τον συναντήσει κατ΄ ιδίαν προσφέροντάς του οικονομικά ανταλλάγματα για ένα Grexit. Ο Αντώνης Σαμαράς με οργίλο ύφος της απάντησε ότι ούτε καν το συζητεί και περιγράφει με λεπτομέρειες τους αυθεντικούς διαλόγους. Στο υπό έκδοση βιβλίο του υπάρχει και μια αποκάλυψη από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Μιλώντας στο ΕΛΙΑΜΕΠ είπε ότι το 2014, τότε που υπήρχε δυστοκία στο ΕΛΚ για την εκλογή του Γιούνκερ στην Κομισιόν, με τη Μέρκελ να αμφιταλαντεύεται να τον στηρίξει, ο κ. Σαμαράς τους είπε ότι αν δεν τον ψηφίσουμε τώρα, τότε στις επόμενες εκλογές δεν θα βρούμε ούτε την ψήφο μας. Και τον… ψήφισαν όλοι!